🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Председателят на Фед сигнализира, че лихвите ще останат по-високи за по-дълго време

Американската централна банка заяви, че е налице "липса на по-нататъшен напредък" към целта за инфлация от 2%

"Вероятно ще ни отнеме повече време, за да придобием увереност, че сме на устойчив път към инфлация от 2%", заяви председателят на Фед Джером Пауъл.
"Вероятно ще ни отнеме повече време, за да придобием увереност, че сме на устойчив път към инфлация от 2%", заяви председателят на Фед Джером Пауъл.
"Вероятно ще ни отнеме повече време, за да придобием увереност, че сме на устойчив път към инфлация от 2%", заяви председателят на Фед Джером Пауъл.    ©  Reuters
"Вероятно ще ни отнеме повече време, за да придобием увереност, че сме на устойчив път към инфлация от 2%", заяви председателят на Фед Джером Пауъл.    ©  Reuters

Федералният резерв сигнализира, че разходите по заемите в САЩ вероятно ще останат по-високи за по-дълго време, тъй като се бори с постоянната инфлация в най-голямата икономика в света. След заседанието си в сряда Федералният комитет по операциите на открития пазар заяви, че през последните месеци "липсва по-нататъшен напредък" по отношение на целта за инфлация от 2% - допълнение към изявлението му, което на практика отлага намаляването на лихвите най-рано до втората половина на тази година, съобщава Financial Times.

"Вероятно ще ни отнеме повече време, за да придобием увереност, че сме на устойчив път към инфлация от 2%", заяви председателят на Фед Джером Пауъл по време на пресконференция след обявяването на резултатите. "Не знам колко време ще отнеме."

Но Фед също така посочи, че все още не обмисля нови повишения на лихвените проценти, за да противодейства на неотдавнашното покачване на инфлацията. Според централната банка рисковете за постигането на едновременните й цели за пълна заетост и потиснат ценови натиск "са се придвижили към по-добро равновесие през изминалата година".

"Мисля, че е малко вероятно следващото движение на лихвените проценти да бъде повишение", каза Пауъл. Коментарите първоначално доведоха до ръст на американските акции, но по-късно през деня тези движения се обърнаха и акциите затвориха с понижение.

Коментарите на Пауъл дойдоха в момент, когато централната банка на САЩ задържа лихвените проценти на ниво от 5.25-5.5%, което е 23-годишен връх, който се запазва от лятото на 2023 г.

Проблемът с инфлацията

Сигналът за по-високи лихви за по-дълго време от страна на Фед следва последните данни, които показаха, че инфлацията отново се е повишила, до голяма степен поради по-скъпите горива, а американската икономика е нараснала по-бавно през първото тримесечие на годината, отколкото се очакваше.

Коментарите на Фед означават също, че разходите по заемите могат да останат по-високи за много американски избиратели в навечерието на тазгодишните президентски избори през ноември. Наскоро президентът Джо Байдън заяви, че "очаква тези лихви да се понижат" през тази година.

"Възможностите за маневриране на Фед се свиха драстично, тъй като инфлацията се покачва, растежът се забавя, а политическият календар става все по-ограничаващ фактор", казва пред британското издание Есвар Прасад, професор по икономика в университета "Корнел". "Призракът на стагфлацията, който Фед сякаш решително остави зад гърба си през 2023 г., сега отново е на дневен ред", добави той.

Пауъл се противопостави на тази прогноза за инфлация в стил 70-те години на ХХ век, съчетана със стагнация в икономиката, като заяви, че растежът остава силен, а ценовият натиск е под 3%.

"Не виждам "стагнация", не виждам и "флотация" - каза той.

Фед също така обяви, че от юни ще намали лимита за размера на американските държавни облигации, които оставя да падежират всеки месец, без да ги изкупува обратно, от 60 млрд. долара на 25 млрд. долара. Централната банка все още ще разрешава да се изтеглят от баланса ценни книжа, обезпечени с ипотеки, на стойност до 35 млрд. долара. Всички плащания по главницата, надхвърлящи лимита от 35 млрд. долара, също ще бъдат реинвестирани в държавни ценни книжа.

Централните банкери в САЩ се надяваха да намалят лихвените проценти три пъти през тази година, но по-високата от очакваното инфлация през последните месеци повиши перспективата Фед да запази разходите по заемите на сегашните равнища почти до края на 2024 г.

Фед "смята, че паричната политика все още е рестриктивна", заяви Прия Мисра, портфолио мениджър с фиксиран доход в JPMorgan Asset Management. Според нея "Фед се опитва да успокои пазара и ни казва, че не прави преоценка на състоянието на паричната политика... Пауъл е много внимателен да не повдига въпроса за повишенията. Той се придържаше към посланието, поради което видяхме реакцията на пазара, която имаме".

Главният икономист на Nomura за развитите пазари Дейвид Сейф смята, че изявлението на Пауъл е било "по-миролюбиво" от очакваното. "Имаше известни опасения, че Пауъл може да опише нова и по-ястребова реакция от страна на Фед, като заяви, че през втората половина на миналата година е изглеждало, че инфлацията се понижава, но това се е обърнало през първото тримесечие."

Изявлението на Фед от сряда дойде, след като последните данни за цените показаха, че напредъкът му в понижаването на инфлацията през 2023 г. е спрял през тази година. Основният показател за разходите за лично потребление, на който се основава целта на Фед от 2%, се повиши през март - до 2.7% от 2.5% през годината до февруари. Предпочитаният от централните банкери - базов индекс на потребителските цени, който изключва променливите цени на храните и енергията, остана непроменен - 2.8%.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 6
    pup01615560 avatar :-|
    star bastun
    • - 1

    До коментар [#5] от "fez221230528":

    Смъкнете и лихвите.

    Нередност?
  • 7
    mnx17149704471234810 avatar :-|
    Lyly

    Сигналите от председателя на Федералния резерв говорят, че лихвите ще останат на високо ниво за по-дълго време. Това е реакция на "липсата на по-нататъшен напредък" към целта за инфлация от 2%, както обявила американската централна банка. Това може да има значителни икономически последици и да оказва влияние върху различни сектори. https://pokerogue.io

    Нередност?
Нов коментар