"Аджибадем сити клиник - София" е болницата с най-висока използваемост на леглата през април

Четвърта градска е болницата с най-ниска използваемост в столицата според статистиката на НЗОК

Част от общинските болници в България напразно са очаквали своите пациенти
Част от общинските болници в България напразно са очаквали своите пациенти
Част от общинските болници в България напразно са очаквали своите пациенти    ©  Цветелина Белутова
Част от общинските болници в България напразно са очаквали своите пациенти    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво се случва в здравната система личи изключително подробно от новата интерактивна карта, която Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) представи миналата седмица. В нея подробно са описани плащанията, които касата е направила към личните лекари, броят на лекарите по области, както и използваемостта на леглата в болниците и тя ще продължи да бъде допълвана с детайлна информация.

Картата може да се ползва и като документ за здравни политики, ако управляващите сектора решат да помислят как да осигурят еднаква по качество и достъпност помощ в различните краища на страната.

Къде няма лекари

Документът показва тенденции в различните области и в цялата страна, като например, че от около 10 хиляди практикуващи зъболекари малко над половината - общо 5747, работят със здравната каса.

От картата ясно се вижда, че най-малко лични лекари има в област Търговище и те обслужват близо 3500 пациенти всеки, при норма за един лекар от средно 1500 души.

В София лекарите са най-много като брой, но това не прави по-малки пациентските им листи от по средно 2000 души, а нов личен лекар е изключително трудно да се намери, тъй като практиките на всички действащи общопрактикуващи лекари са пълни.

От картата е видно, че в цялата област Велико Търново има само един алерголог, който работи като специалист в извънболничната помощ и има договор със здравната каса. Във Врачанско също алергии могат да се тестват само при един алерголог, като по един са и специалистите по медицинска онкология, детска кардиология и микробиология.

Детски ендокринолог във Враца няма, а в Габрово има само един такъв специалист. На територията на Ямбол има само един специалист по инфекциозни болести, който преглежда извън болница.

Логично НЗОК е сключила най-много договори с лекари специалисти в София, като най-много от тях - 309, са кардиолози. Софиянци могат да си направят преглед, платен от НЗОК, при 267 акушер-гинеколози и 258 офталмолози. За сметка на това медицинските паразитолози са двама, а детските ревматолози - само осем на брой.

Използваемост на леглата

Интерактивната карта показва, че използваемостта на 49 812-те болнични легла в България е 48.94%, което означава, че половината от тях през месец април са били празни.

Разбира се, използваемостта зависи от типа лечебно заведение и броя на леглата в него и затова съществуват малки болници с малък брой легла, които обаче имат значителни пациентски листи. Интерактивната карта показва, че по принцип най-висока е използваемостта на леглата в санаториумите - средно 90%, които провеждат рехабилитация, платена от НЗОК. Повечето от тях са държавна собственост и са пълни целогодишно. По същия начин пълни са и диспансерите, в които се лекуват пациенти с туберкулоза.

От картата се вижда, че най-посещаваното лечебно заведение в България през април е частна университетска болница - "Аджибадем сити клиник" в София. В топ 10 на най-посещаваните лечебни заведения са и два комплексни онкологични центъра, в които се провежда химиотерапия - в Шумен и Пловдив. Изключително пълни са били и две специализирани национални болници - по ендокринология и хематология в София.

По-интересна е обаче класацията на най-празните болници. Извън 75-те медицински центъра, които извършват еднодневни процедури (очни операции, хемодиализа, амбулаторни процедури) и не поддържат легла, в дъното на таблицата са няколко частни болници за рехабилитация и очни операции. Интересното е, че комплексен онкологичен център, който по принцип трябва да има много пациенти, попада в клиниките с най-ниска използваемост, което означава, че пациентите с рак от Велико Търново предпочитат да се лекуват другаде.

Здравните мениджъри и собствениците на болниците - общините, могат да видят, че част от общинските болници са стояли ¾ празни през април и да преосмислят тяхното съществуване. Сред болниците в Девня, Белоградчик, Никопол, Поморие и Девин, се нарежда и една софийска - общинската Четвърта градска болница.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар