🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хироши Иуатсубо, Murata Manufacturing: Виждаме огромен потенциал в българските иновации

С инициативата Kumihimo Tech Camp японският производител на електроника ще финансира 2 български хардуерни решения

Вицепрезидентът на японският производител представи инициативата в София тази седмица
Вицепрезидентът на японският производител представи инициативата в София тази седмица
Вицепрезидентът на японският производител представи инициативата в София тази седмица    ©  Александър Главчев
Вицепрезидентът на японският производител представи инициативата в София тази седмица    ©  Александър Главчев
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Японският производител на електроника Murata Manufacturing влиза в България с инициативата си за обучение и финансиране на млади компании, разработващи хардуерни компоненти, Кumihimo Tech Camp, която ще се проведе тази есен.

Местен партньор в проекта е предприемаческата мрежа Endeavor, която ще проследи развитието на всички участници и ще ги подготви за финалния Demo Day.

Kumihimo Tech Camp е насочен към компании от всички сектори и размери, които използват продуктите на Murata или имат идеи за възможната им имплементация. Приема кандидатури и от изследователски екипи и научни организации. Участниците в проекта ще могат да използват продуктите на японския производител безплатно по време на програмата и в рамките на няколко месеца да реализират своите идеи, които да представят в края на ноември. Победителите ще получат финансова награда в размер на 10 хил. евро и пътуване до централата на Murata в Япония, а вторият най-силен екип ще получи грант от 5 хил. евро.

Проектът е опит на японският играч да тества българския пазар и потенциала му за разработка на иновативни хардуерни решения. На по-късен етап вариант е да отвори и местна лаборатория, предназначена за проучвания и разработки

Хироши Иуатсубо, старши вицепрезидент на Murata Manufacturing

Как и защо България се появи като възможно място за провеждане на Kumihimo Tech Camp?

От 2019 г. съм посещавал България няколко пъти. Силно съм впечатлен от потенциала за иновации в този регион, тъй като значителен брой млади инженери и предприемачи са много активни във високотехнологичния сектор. Очевидно е, че тук се е зародила култура на иновациите както в софтуерната, така и в хардуерната област.

Каква е ролята на Endeavor като местен партньор?

Endeavor улеснява нашите операции в България, разполагайки с обширна мрежа от предприемачи от различни видове компании; такива в ранен етап на растеж, както и вече преминали този етап, научни институти и университети в България. Endeavor помага за осъществяване на връзка с тези компании, а на тях предоставя съвети за подготовката на презентационните материали по време на създаване на проектите им.

Как ще протече инициативата?

Периодът за кандидатстване е планиран да започне от първи юни и да трае до края на август. Началният изборен процес ще се проведе през септември, след което Murata и Endeavor ще предложат помощ в подготовката на проектите, като инициативата ще завърши със събитието Demo Day, което ще се проведе през ноември.

А след него, Murata и Endeavor ще предоставят помощ за комерсиализацията на спечелилия проект.

Как ще подпомогне Murata участниците по време на инициативата?

Инженери от Murata ще консултират участниците, за да усъвършенстват идеите си. Също така ще предложим компоненти за разработка на демонстрационен прототип като част от процеса за доказателство на концепцията.

Каква е наградата за победителите?

Наградата за първо място ще е 10 хил. евро и пътуване до главния офис на Murata в Япония, докато компанията на второ място ще бъде наградена с 5 хил. евро. Избраните компании ще имат възможност да получат помощ от Murata и Endeavor за комерсиализацията на техните проекти.

Имате ли дългосрочни планове в България? Какви са те?

Ние вярваме, че този тип инициатива има стойност, когато се поддържа в продължение на дългосрочен период и не го разглеждаме като еднократно събитие.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    quaristice avatar :-|
    xflood

    Да бяхте дали малко информация и за това какъв тип хардуер става дума, в смисъл какво ще прави? Нещо за проекта, или е тотална мъгла?

    Нередност?
Нов коментар