🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Биоразградимото фолио на българската LAM’ON вече е на пазара

Продуктите на Анджела Иванова, Гергана Станчева и доц. д-р Филип Ублеков се произвеждат в София и ще се изнасят в Европа

Основателите на LAM'ON от ляво на дясно: Анджела Иванова, доц. д-р Филип Ублеков и Гергана Станчева
Основателите на LAM'ON от ляво на дясно: Анджела Иванова, доц. д-р Филип Ублеков и Гергана Станчева
Основателите на LAM'ON от ляво на дясно: Анджела Иванова, доц. д-р Филип Ублеков и Гергана Станчева    ©  LAM'ON
Основателите на LAM'ON от ляво на дясно: Анджела Иванова, доц. д-р Филип Ублеков и Гергана Станчева    ©  LAM'ON
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

След 6 години развойна дейност българският производител на биоразградимо пакетиращо фолио LAM'ON вече предлага продуктите си на пазара, съобщават от компанията. Основаният от Анджела Иванова, Гергана Станчева и доц. д-р Филип Ублеков стартъп цели да замени опаковките, които не могат да бъдат рециклирани, с биоразградима алтернатива от полимлечна киселина, добита от царевица.

Какви са приложенията на разградимите фолиа

Компанията излиза на пазара с четири продукта - LAM'ON Soft Gloss, PACK'ON Classic, PACK'ON Oxygen и PACK'ON Shrink. "Стартираме с топъл ламинат LAM'ON Soft Gloss, опаковъчно фолио за хартия и картон. PACK'ON Classic е подходящ за пакетиране на всичко, от салфетки през плодове и зеленчуци, та до дрехи и текстил. PACK'ON Oxygen е с кислородна бариера, която го прави идеален за защита от външно влияние чрез вакуумиране, както и термосвиваемото фолио PACK'ON Shrink за стекове, кутии и други продукти, които често имат нужда от транспортно предпазване", изброява продуктовото портфолио Анджела Иванова.

Всички продукти на LAM'ON се произвеждат от екипа от общо 9 души в производство в София. "Имахме късмета да намерим пространство с нужната височина и квадратура, което е и на леснодостъпно място, особено поради факта, че от септември планираме да работим 24 часа в денонощието и трябва да улесним колегите си", коментира Иванова.

В края на лятото планът е компанията да задвижи темпото на производство, а съответно и да разрасне екипа. "Целта е да можем да достигнем максимален производствен капацитет на съоръженията си, който е около 20 тона на седмица", съобщават от LAM'ON.

Подкрепа от Брюксел

От самото си начало LAM'ON получава финансова и бизнес подкрепа от Европа. Участва в зелената програма на европейския технологичен институт EIT Climate Launchpad без продукт и стратегия. Там разработва концепцията си, а по-късно се включва в друга програма на EIT - Regional Innovation Scheme Accelerator, където получава първата си финансова инжекция под формата на грант в размер на 15 хил. евро. През годините в проекта се включват и бизнес ангели - Саша Безуханова и съоснователят на "Телерик" Светозар Георгиев влизат в LAM'ON през 2020 г. с обща дялова инвестиция в размер на 150 хил. евро, а по-късно Безуханова инвестира още 75 хил. евро индивидуално.

А в началото на 2022 г. компанията получава 1.28 млн. евро след участие в поредна програма за стартиращи компании - EIC Accelerator, насочена към стартъпи в зеления сектор. "Около 2.5 млн. лв. финансиране, цех, суровини, машини, патентоване, сертифициране и пътуване по изложения и изведнъж осъзнаваш колко път си изминал от първия грант", припомня си Иванова.

Производство за Европа

Стремежът на съоснователите сега е да позиционират LAM'ON на европейския пазар, като първите стъпки вече са направени. "В годините на развойна дейност имаме вече установени контакти с компании, които следяха развитието ни и ни очакват с нетърпение", коментира производителят.

"С цел добро прогнозиране на производството търсим най-вече клиенти с установени обеми - големи или малки. Стандартно за индустрията цената варира според заявката, колкото повече поръчваш, толкова по-апетитна цена получаваш", добавя Иванова. Продуктите на LAM'ON ще се предлагат на цена от 6 до 10 евро на килограм в зависимост от типа фолио.

Планове за агресивна експанзия

Следващата стъпка е разширяването на продуктовото портфолио. "Вече имаме разработки на няколко рецепти, но отнемат време. Със сигурност развойната дейност ще остане част от компанията занапред", коментира Иванова. Компанията планира международното разпространение на марката чрез лицензиране, дистрибуция и партньорства в различните пазари.

След дългото чакане залагат на агресивна експанзия. "На този етап сме фокусирани в стабилното позициониране на пазара с поглед към публични средства, но и с ясната цел за агресивен растеж идната пролет. Виждаме, че индустрията е все по-готова и потенциалът е голям и не трябва да губим момента," завършва тя.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 1

    След работата по създаване на биоразградимо пакетиращо фолио би следвало екипът да се концентрира върху разработка на подобно фолио, което да се кашира /залепва/ за различни хартии/картони. Това би бил нов етап в създаването на опаковки за хран.-вкусовата индустрия.

    Нередност?
  • 4
    beky avatar :-|
    1999

    Тъкмо това правят, но цената на продукта им е в пъти по-висока. Още повече пластмасовите неразградими опаковки струват стотинки и никой не ги ограничава.

    Нередност?
  • 5
    dba511235819 avatar :-|
    dba511235819
    • + 1

    "Биоразрадимото..."
    моля, поправете тази дума от заглавието!

    Нередност?
  • 7
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 4

    Желая им успех и да превърнат бранда в световен. "Come on LAM’ON"

    Нередност?
  • 8
    qab16649821161144119 avatar :-|
    Angela Ivanova
    • + 3

    До коментар [#3] от "bramasole":


    До коментар [#3] от "bramasole":

    Здарвейте! Имаме такова фолио - именно ламиниращия филм.
    Свържете се с нас, ако имате интерес - [email protected]

    Нередност?
  • 9
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 3

    До коментар [#8] от "Angela Ivanova":

    Благодаря Ви.
    Желая Ви успехи, удовлетворение от постигнатото и финансов еквивалент на успехите, разбира се. :)

    Нередност?
Нов коментар