Германски съд: Крайнодясната "Алтернатива за Германия" застрашава демокрацията

Партията стана обект на поредица от скандали, които намаляват подкрепата, но не отказват поддръжниците й

Решението на съда улеснява вътрешната разузнавателна агенция да разследва и наблюдава членове на АзГ или да набира информатори от организацията.
Решението на съда улеснява вътрешната разузнавателна агенция да разследва и наблюдава членове на АзГ или да набира информатори от организацията.
Решението на съда улеснява вътрешната разузнавателна агенция да разследва и наблюдава членове на АзГ или да набира информатори от организацията.    ©  Reuters
Решението на съда улеснява вътрешната разузнавателна агенция да разследва и наблюдава членове на АзГ или да набира информатори от организацията.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Висшият административен съд в Мюнстер реши, че "Алтернатива за Германия" е потенциално екстремистка партия.
  • Според съда има основание да се смята, че голяма част от формацията иска да създаде двустепенно общество, в което "етническите германци" да имат повече права от хората с чужд произход.
  • Решението не само отблъсква умерените гласоподаватели, но и отново разпалва дебата за пълната забрана на партията.

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ) е потенциално екстремистка партия, постанови през седмицата Висшият административен съд в Мюнстер. Решението подкрепя издаденото от по-долна инстанция (което партията оспорва) и означава, че службите за сигурност на страната могат да продължават да наблюдават дейностите и комуникацията на АзГ.

Новината идва на фона случаи на насилие срещу политици в Германия само месец преди изборите за Европейски парламент на 9 юни. Нападателите са свързани с дясна екстремистка организация. АзГ са критикувани, че заради езика на омраза, който използват, привържениците им са склонни да прибягват до насилие.

Съдът постанови, че има основание да се смята, че голяма част от АзГ иска да създаде двустепенно общество, в което хората, считани за "етнически германци", ще имат повече права от хората, чиито семейства произхождат от чужбина. През януари беше разкрит запис от тайна среща, на която представители от АзГ обсъждат "генерален план за масова депортация". Той включва насилствено прогонване на всички хора с чуждестранен произход от Германия и предизвика масови протести в цялата страна.

АзГ са критикувани, че заради езика на омраза, който използват, привържениците им са склонни да прибягват до насилие.

Германското правителство смята решението на съда като победа. Министърът на вътрешните работи Нанси Файзер каза, че решението показва, че германската държава разполага с необходимите инструменти, за да защити демокрацията от заплахи отвътре.

АзГ отрича да е антидемократична. Лидерите на партията отхвърлят решението, обвинявайки съдиите, че не са предоставили достатъчно доказателства за решението си. В последните месеци АзГ бележи спад в проучванията на общественото мнение - от 20% в началото на годината до около 15%.

"Аларма за дим"

Конституцията на Германия е замислена така, че да предотврати повторение на нацисткото издигане на власт. Тя съдържа мерки, целящи да попречат на антидемократичните партии да използват демократични средства, за да получат власт. Решението на съда улеснява вътрешната разузнавателна агенция да разследва и наблюдава членове на АзГ или да набира информатори от организацията.

Кореспондентът на DW Саймън Йънг сравнява решението на съда в Мюнстер с "аларма за дим". Така, както ако в дадена къща се включи аларма, полицията ще разбие вратата, за да провери дали има пожар, така и с АзГ службите ще могат да следят дали има тревожни сигнали.

Съдебното решение не само отблъсква умерените гласоподаватели, но и отново разпалва дебата за пълната забрана на АзГ. Критиците на идеята казват, че това просто ще играе в полза на АзГ, като ще засили позата й на жертва.

Колко популярна е АзГ

Класифицирането на АзГ като потенциално екстремистка партия не е разубедило много от нейните поддръжници. Партията продължава да е на второ място след Християндемократическият съюз (ХДС) в национален мащаб преди европейските избори в началото на юни.

АзГ е начело в социологическите проучвания в няколко източни провинции като Саксония, където по-късно тази година ще се проведат местни избори. На национално ниво подкрепата за нея в началото на годината беше около 20% на фона на силното недоволство от управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц. Партията е по-малко популярна в някои големи градове и в западните части на Германия.

Партията продължава да е на второ място след Християндемократическият съюз (ХДС) в национален мащаб преди европейските избори в началото на юни.

След обвиненията в шпионаж в полза на Китай и заговор с Русия срещу членове на партията, последните данни на агенция INSA дават 17% за АзГ, ако има национални избори сега, което е с 5 процентни пункта по-малко от резултатите в началото на годината. Нагласите на гласоподавателите за европейските избори са същите според агенцията. Други допитвания дават още по-нисък резултат за партията, стигащ до 15%.

Доклад на Европейския съвет за външна политика от началото на годината, които изследва общественото мнение във всички 27 държави от ЕС, показва, че радикалните десни партии са напът да завършат първи в девет държави в европейските избори, включително в Австрия, Франция и Полша. В други девет държави, включително Германия, Испания, Португалия и Швеция, се очаква да завършат втори или трети. Така за първи път може да се стигне до създаването на дясна коалиция в Европейския парламент (ЕП), съставена от християндемократи, консерватори и радикално десни депутати. Очаква се крайнодясната група на "Идентичност и демокрация" (ИД) да получи до 40 места повече, или общо 98, което може да я превърне в третата политическа сила и да създаде възможност за коалиция на "популистката десница" с 49% от членовете на ЕП в новия парламент, се казва в доклада.

Причини за спад в подкрепата

Само от началото на годината АзГ беше свързана със следните скандали и обвинения:

  • Засилване на речта на омразата, довело до насилие срещу политици от тeхни привърженици
  • Обвинения за шпионаж в полза на Китай от Максимилиан Крах, съветник на водещия кандидат за Европейски парламент Тино Хрупала
  • Поддържане на близки отношения с Русия
  • Масови протести против партията заради плана за масова депортация.

Но не скандалите влияят толкова на резултатите на партията. Пред Guardian Анна-Софи Хайнце, изследовател в Университета в Трир, казва, че макар в базата на АзГ все още да да има протестни гласоподаватели, тя отдавна е създала солиден електорат, което означава, че много от нейните поддръжници "не могат да си представят да гласуват за друга партия".

Радикалните десни партии са на път да завършат първи в девет държави в европейските избори, включително в Австрия, Франция и Полша.

Важен фактор за спада в подкрепата е и зараждащата се партия, основана от "лявоконсервативната" Сахра Вагенкнехт, която заплашва да преобърне изборната аритметика за съставяне на коалиции. BSW, което е съкращение от Bündnis Sahra Wagenknecht (Алианс на Сахра Вагенкнехт), представя ексцентрична платформа, варираща от засилване на правата на работниците и рязко ограничаване на имиграцията до решително противопоставяне на западните оръжейни доставки за Украйна.

Вотът на младата част от обществото също може да изиграе важна роля. Килиан Хампел, политолог и съавтор на изследването "Младежта в Германия", забелязва рязко нарастване на подкрепата за АзГ сред вероятните гласоподаватели. "Младите хора наистина не се чувстват представени от политическата класа и нямат усещането, че имат право на глас", казва той, цитиран от в. Guardian.