ЕС се договори да въоръжи Украйна с печалби от руски държавни активи

Сделката е само за белгийския централен депозитар на ценни книжа Euroclear, където се съхраняват активи на Руската централна банка на стойност около 190 млрд. евро

От началото на инвазията на Москва в Украйна Euroclear е реализирала нетна печалба от руските активи в размер на около 5 млрд. евро
От началото на инвазията на Москва в Украйна Euroclear е реализирала нетна печалба от руските активи в размер на около 5 млрд. евро
От началото на инвазията на Москва в Украйна Euroclear е реализирала нетна печалба от руските активи в размер на около 5 млрд. евро
От началото на инвазията на Москва в Украйна Euroclear е реализирала нетна печалба от руските активи в размер на около 5 млрд. евро

Страните от ЕС се споразумяха да използват приблизително 3 млрд. евро печалба от замразените държавни активи на Русия, за да закупят съвместно оръжия за Украйна. Сделката, сключена от 27-те посланици на блока в сряда, важи само за печалбите на белгийския централен депозитар на ценни книжа Euroclear, където се съхраняват активи на Руската централна банка на стойност около 190 млрд. евро, съобщава Financial Times. Западните държави блокираха държавните активи на Русия в чужбина през 2022 г. в отговор на инвазията й в Украйна.

Европейската комисия очаква Euroclear да предоставя около 3 млрд. евро годишно, които ще бъдат превеждани на фондовете на блока на две години, като първото плащане се очаква през юли. Мярката ще се прилага за печалбите, които Euroclear е започнала да трупа от средата на февруари 2024 г.

От тях 90% ще бъдат използвани за закупуване на оръжия и военно оборудване за силите на Киев, а останалите 10% ще бъдат използвани за възстановяване на страната. Това разпределение намалява опасенията на неутралните във военно отношение държави от ЕС - Австрия, Малта, Кипър и Ирландия, които искат част от печалбата да се използва за финансиране на невоенни цели.

Трудно решение

Това решение, подготвяно в продължение на месеци, идва, след като членове на ЕС, сред които Германия, Италия и Франция, отхвърлиха исканията на Украйна, подкрепени от САЩ, за конфискуване на руски държавни активи на стойност около 260 млрд. евро, блокирани в чужбина. Берлин, Париж и Рим заявиха, че подобна радикална стъпка може да има правни и финансови последици.

Отделно от това САЩ предложиха да емитират дълг за Украйна в размер на около 50 млрд. долара и да го изплатят с очакваните бъдещи печалби от руските държавни активи. Този план ще осигури повече парични средства за Киев, но ЕС твърди, че той е твърде сложен и дълъг, докато приоритетът трябва да бъде бързото предоставяне на парите на Украйна.

Печалба от 5 млрд. евро досега

От началото на инвазията на Москва в Украйна Euroclear е реализирала нетна печалба от руските активи в размер на около 5 млрд. евро. От тях нетните печалби, генерирани до средата на февруари тази година, ще останат в Euroclear и ще служат като буфер срещу правни претенции. Освен това Euroclear ще задържи 0.3% от бъдещите си печалби и временно ще задържи 10% от съображения за финансова стабилност, които в крайна сметка ще бъдат прехвърлени на ЕС.

От началото на войната досега Белгия, която налага 25% корпоративен данък, е спечелила около 1.6 млрд. евро от печалбите на Euroclear, свързани с руски активи. Премиерът Александър Де Кроо заяви, че страната му е разпределила тези приходи "за разходи, свързани с Украйна".

Според белгийското правителство тази година данъчните приходи от Euroclear, свързани с руски активи, се очаква да нараснат до 1.7 млрд. евро, от които 1 млрд. евро са заделени за военна помощ за Киев.

След натиска от страна на САЩ и други държави от ЕС да се откаже от тези данъчни приходи, Белгия заяви, че ще бъде отворена за "доброволно споразумение" с партньорите от ЕС и Г-7 за приходите от корпоративен данък от печалби, произтичащи от руски активи, от 2025 г. нататък.

Де Кроо заяви, че това трябва да се направи "в крачка с партньорите от ЕС и Г-7, които също притежават такива активи", и че това може "значително да увеличи и поддържа нашата финансова подкрепа за Украйна и да й помогне да спечели тази война".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1

    Съоръжаване и въоръжаване до последния украинец!
    https://colonelcassad.livejournal.com/9151188.html

    На Зеленский му остават само 6 дни до нищото.

    Нередност?
  • 4
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • + 1

    Все пак това са кредити, а Киев не плаща дори лихвите на досегашните за 151 млрд долара. Което става проблем. Ако продължи така, Украйна фалира. И кредиторите ще придобият активите й.

    Нередност?
Нов коментар