🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как ЕС ще заобиколи проблема Орбан

Лидерите на ЕС подготвят среща на върха в края на януари в нов опит да предоставят финансовата помощ на Украйна

Орбан трудно може да блокира усилията на ЕС да продължи да подпомага Украйна, а Будапеща ще получава все по-трудно финансиране от Брюксел
Орбан трудно може да блокира усилията на ЕС да продължи да подпомага Украйна, а Будапеща ще получава все по-трудно финансиране от Брюксел
Орбан трудно може да блокира усилията на ЕС да продължи да подпомага Украйна, а Будапеща ще получава все по-трудно финансиране от Брюксел    ©  Reuters
Орбан трудно може да блокира усилията на ЕС да продължи да подпомага Украйна, а Будапеща ще получава все по-трудно финансиране от Брюксел    ©  Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан се превърна в център на вниманието на последната среща на лидерите на ЕС за годината. Той беше убеден от германския канцлер Олаф Шолц да напусне тактично стаята и да си вземе кафе, докато останалите гласуват за започване на преговори с Украйна за асоцииране към ЕС. Орбан отстъпи, след като в продължение на седмици даваше ясни сигнали, че ще се съпротивлява на всяко решение за началото на преговорите, цитирайки неизпълнени изисквания от Киев.

Няколко часа по-късно обаче Орбан развали момента на празнуване в Киев - и зарадва Кремъл - като наложи вето върху четиригодишния пакет финансова помощ от 50 млрд. евро за Украйна.

За лидерите на страните членки вече е ясно, че не могат да продължат да работят неефективно, поставени пред постоянните заплахи и извиване на ръце от Унгария. Отказът на Виктор Орбан да търси компромис по основен въпрос като сигурността на ЕС разтревожи дори онези, които принципно го подкрепят.

За Орбан отстъпки срещу пари е познатата стратегия

През по-голямата част от своите 13 години на власт Орбан използва напрегнатите си отношения с Бюксел, за да печели гласоподаватели и да извлече финансови отстъпки от ЕС. Сегашното му противоречие с комисията е спирането от страна на Брюксел на финансиране от 20 млрд. евро поради опасения, свързани с върховенството на закона и основните права в Унгария.

"Всички виждаме какво е необходимо, за да го задействаме, и това са пари", каза високопоставен дипломат от ЕС пред Financial Times. И добавя: "Той винаги е транзакционен, никога идеологичен. И не трябва да подценяваме, че той обича да е в центъра на вниманието."

Дългогодишен евроскептик и самозван "нелиберален демократ", Орбан прилагаше същата стратегия и на няколко предишни срещи на върха, обещавайки да блокира бюджета на ЕС от 1.8 трлн. евро и фонда за възстановяване от пандемията през 2020 г. или пакет от помощ от 18 млрд. евро за Украйна преди година.

Ден преди лидерите на ЕС да се съберат в Брюксел в средата на декември, комисията се съгласи да освободи 10 млрд. евро от замразените средства на Унгария с аргумента, че е приела реформи, укрепващи съдебната независимост. Служители на ЕС казаха, че отстъпката е основана на заслуги, но моментът е бил полезен.

Орбан и съюзниците му многократно заявяваха, че неговото противопоставяне на помощта на Украйна не е свързано с финансирането на Унгария от ЕС. Но когато срещата на върха наближи своя край, той най-накрая назова цената си: изплащане на оставащите 20 млрд. евро.

В бъдеще Орбан ще бъде заобиколен по един или друг начин

Унгарският лидер посочи още, че все още има 75 възможности да блокира процеса на присъединяване на Украйна, тъй като всеки етап изисква единодушното одобрение на членовете на ЕС. Допълнително усложнявайки нещата, Унгария поема шестмесечното ротационно председателство на блока през юли, друг потенциален източник на влияние.

Финансирането за Украйна може да бъде прокарано и чрез двустранни споразумения.

Всяко по-нататъшно отпускане на средства за Будапеща обаче вероятно ще срещне твърда съпротива. Евродепутатите обсъдиха плащането от 10 млрд. евро. "Това е изнудване. Нищо по-малко", каза Даниел Фройнд, германски зелен евродепутат, през X.

Украинското външно министерство публикува изявление, в което приветства откриването на преговорите за членство и добави, че правителството е оптимистично настроено по отношение на коментарите на официални лица относно пакета от помощи от 50 млрд. евро. Това е ясен сигнал, че финансовата подкрепа на Украйна от Европейския съюз ще продължи", се казва в изявлението.

Лидерите на ЕС обещават, че Украйна все пак ще получи своя пакет от помощ от 50 млрд. евро, за да подпомогне своята разрушена от войната икономика и да устоява на руската инвазия - със или без подкрепата на унгарския премиер Виктор Орбан.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен каза след срещата на върха, че официалните лица ще използват следващите седмици, за да подготвят алтернативно решение, ако Унгария откаже да отстъпи.

Financial Times съобщава подробности за плана, който включва страните членки да издадат гаранции към бюджета на ЕС, което ще позволи на Европейската комисия да заеме до 20 милиарда евро на капиталовите пазари за Киев през следващата година.

Някои длъжностни лица обмислят повторно активиране на така наречената процедура за наказания по член 7 за нарушения на върховенството на закона, което може да доведе до спиране на правото на глас. То може да бъде блокирано от друга държава членка, но смяна на правителството в Полша означава, че Унгария вече няма гарантиран защитник. Все пак много държави са нервни да използват това, което по същество е най-голямото оръжие на ЕС срещу държава от съюза.

Ако това се провали, другите 26 членки на ЕС биха могли да сключат сделка сами, въпреки че това ще отнеме време и ще предложи само краткосрочно решение. "Възможно е 26-те страни членки да предоставят парите на двустранна основа", каза ирландският премиер Лео Варадкар пред репортери след Европейския съвет в белгийската столица. "Малко време и пространство през коледния период може да помогне", добави той.

"Може би Унгария може да създаде повече проблеми", каза трети високопоставен служител на ЕС, присъстващ на срещата. "Може би Унгария може да ни принуди да използваме няколко различни инструмента. Но в крайна сметка Унгария не може да ни спре да предоставяме пари на Украйна."

Задънената улица е в ползва само на Москва, където руският външен министър Сергей Лавров предположи, че несигурността в ЕС и Вашингтон е от полза за Кремъл.

Предстои лидерите на ЕС да се съберат отново в края на януари или началото на февруари. Германският канцлер Олаф Шолц изрази оптимизъм, че сделка за модернизиран бюджет на ЕС и финансова помощ за Украйна може да бъде договорена на извънредната среща на върха на лидерите на ЕС следващия месец. Той също така каза, че ЕС има "други начини да помогне на Украйна", ако Унгария продължи да се противопоставя. "Всъщност съм доста уверен, че наистина ще постигнем споразумение през януари, каза Шолц. Не искам никой да си прави илюзии. Ще има решение, което осигурява необходимите средства за Украйна."

Все още няма коментари
Нов коментар