🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел одобрява започването на преговори с Украйна и Молдова за членство в ЕС

ЕК публикува доклада си за напредъка на Киев и другите кандидати за влизане в съюза

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен се срещна в края на миналата седмица с украинския президент Володимир Зеленски в Киев
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен се срещна в края на миналата седмица с украинския президент Володимир Зеленски в Киев
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен се срещна в края на миналата седмица с украинския президент Володимир Зеленски в Киев    ©  Reuters
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен се срещна в края на миналата седмица с украинския президент Володимир Зеленски в Киев    ©  Reuters

Европейската комисия (ЕК) препоръча на държавите членки да започнат преговори за членство в ЕС с Украйна и Молдова в сряда. Тази стъпка се смята за решаваща за присъединяването на Киев и Кишинев, за да получат подкрепата на 27-те членки на блока, въпреки че бяха поставени условия кога да започнат официалните преговори.

След инвазията на Русия в страната през февруари миналата година Украйна превърна членството си в ЕС наред с присъединяването към НАТО в своя основна геополитическа цел и започна да изпълнява програма за реформи, за да се приведе в съответствие със стандартите на Брюксел, въпреки че се бори срещу агресията на Москва.

Миналата година ЕК предостави на Украйна статут на кандидат за членство, а лидерите на държавите от ЕС ще гласуват дали да се съгласят да започнат преговори за членство на срещата на върха през декември въз основа на оценката на комисията за напредъка на Киев в изпълнението на седем важни реформи.

"Комисията счита, че Украйна е изпълнила в достатъчна степен критериите... при условие че продължи усилията си за реформи и изпълни оставащите изисквания в рамките на седемте стъпки", се посочва в доклада според изтекла първоначална версия.

"На тази основа комисията препоръчва на съвета да започне преговори за присъединяване с Украйна", като добавя, че съветва лидерите да договорят начална дата за официални преговори едва след като Украйна приеме оставащите закони, свързани с декларациите за политическо имущество и лобиране, мерките срещу олигарсите и гаранциите за националните малцинства.

ЕК също така препоръчва започване на преговори за присъединяване с Босна, но само ако тя отговаря на условията в определени области, и даване на статут на кандидат-член на Грузия.

Разширяването на ЕС

Войната на Русия срещу Украйна постави началото на дискусиите за разширяването на ЕС, тъй като Брюксел се ориентира към политика, която разглежда разширяването като геополитическа необходимост в лицето на руската регионална агресия.

Шест държави от Западните Балкани също се стремят към членство, въпреки че са в много различни етапи на подготовка, а Молдова и Грузия също използваха войната в Украйна, за да развият своите кандидатури за членство. Решението на комисията, което трябва да бъде ратифицирано от министър-председателите на среща на върха през декември, в крайна сметка може да доведе до най-голямото разширяване на блока от 2004 г., когато 10 страни се присъединиха към ЕС, включително Полша, Чехия, балтийските държави и Унгария.

Докладът от 150 страници вероятно ще получи смесен отговор от официалните лица в Киев, някои от които напоследък се оплакват от несправедливите според тях очаквания на Брюксел и от липсата на признание за работата, извършена за толкова кратко време.

"Положителното е, че повечето държави членки разчитат на доклада на [Европейската] комисия", заяви Олга Стефанишина, заместник министър-председател на Украйна, отговарящ за интеграцията в ЕС и НАТО, преди да бъдат разкрити подробности за доклада.

Тя заяви, че Брюксел трябва да е наясно как заключенията му могат да навредят на "морала" на Украйна и как лидерите на ЕС, които може да не подкрепят силно кандидатурата за членство на Киев, могат да се възползват от всякакви резерви от страна на комисията, за да се противопоставят на нея. "Те могат да бъдат разочаровани, каза дипломат от ЕС за мнението на Украйна за съдържанието на доклада. Трябва да отдадем заслуженото там, където то е дължимо."

Украинският президент Влодимир Зеленски също коментира във вторник, че страната му "вече измина дълъг път към по-силни връзки с Европейския съюз. Напълно сме наясно, че членството в ЕС зависи от политическо решение, споделяно от всички членове на ЕС, които искат да видят присъединяването на нова държава", но също така разчита на самата държава кандидатка и нейната работа за сближаване и адаптиране на стандартите на ЕС и нормите на общността. "Украйна ще се присъедини към ЕС. И ние ще постигнем това, по-специално, в резултат на вътрешната трансформация на нашата държава, която е напълно в съответствие с интересите на нашия народ.", каза още Зеленски.

Западните Балкани

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обиколи през миналата седмица страните от Западните Балкани, които се надяват на напредък в процедурата за членство. По време на посещенията си тя обяви план на ЕС, според който Брюксел предлага инвестиции на стойност 6 млрд. евро за страните, за да ги подпомогне с провеждането на реформите, необходими за интеграцията с блока.

Планът на ЕС включва отваряне на общия пазар за страните от Западните Балкани в седем области, сред които свободно движение на стоки и услуги, транспорт и енергетика. Председателят на ЕК също така призова страните от региона да създадат общ регионален пазар, чието създаване ще "увеличи БВП на Западните Балкани с 10%".

Все още няма коментари
Нов коментар