🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС се подготвя за още по-нисък икономически растеж през тази година

Слабо потребление и износ ще забавят ръста до 0.8%

Икономиката на ЕС загуби инерция от пролетта насам заради спад в производството, колеблива търговия с Китай, намаляване на мерките за държавна подкрепа и свито потребление
Икономиката на ЕС загуби инерция от пролетта насам заради спад в производството, колеблива търговия с Китай, намаляване на мерките за държавна подкрепа и свито потребление
Икономиката на ЕС загуби инерция от пролетта насам заради спад в производството, колеблива търговия с Китай, намаляване на мерките за държавна подкрепа и свито потребление    ©  Reuters
Икономиката на ЕС загуби инерция от пролетта насам заради спад в производството, колеблива търговия с Китай, намаляване на мерките за държавна подкрепа и свито потребление    ©  Reuters
Темата накратко
  • ЕК ревизира надолу прогнозата си за ръста на европейската икономика за тази и следващата година.
  • Очакванията за инфлацията остават почти без промяна - тя ще спада, но бавно.
  • Високите цени, покачващите се лихви и слабото външно търсене са основните причини за помрачените перспективи.

Европейската икономика да нарасне с едва 0.8% тази година и с 1.4% следващата - на това залага Европейската комисия в последната си междинна макропрогноза. В нея Брюксел за пореден път ревизира надолу очакванията си за растежа в съюза, а причините отново са покачващите се лихви и все още високата инфлация, които потискат потреблението. Този път обаче се намесват и нови фактори, идващи отвън - отслабването на китайската икономика, което ще доведе до по-малко износ от ЕС.

Само преди няколко месеца, през май, комисията предвиждаше растежът на 20-членния блок да достигне 1% тази година и 1.7% през следващата. Дори тогава обаче резултатът за 2023 г. се очертаваше като най-слабия за последното десетилетие, с изключение на резкия, но краткотраен спад, причинен от пандемията през 2020 г. С избледняването на възстановителния бум след ковид, благодарение на който ЕС отчете ръст с 5.7% и 3.4% съответно през 2021 г. и 2022 г., темповете рязко се забавиха.

Производственият двигател на съюза, Германия, дърпа надолу общия резултат. Тя единствена от водещите икономики в ЕС се очаква да отчете спад с 0.4% тази година вместо по-рано заложения лек ръст от 0.2%. Надолу са ревизирани още прогнозите за Италия, Нидерландия и Полша. Малко по-оптимистични обаче стават перспективите пред Испания и Франция. В междинната си прогноза комисията публикува отделни числа само общо за съюза и за най-големите държави членки.

Слабото вътрешно търсене показва, че високите и все още растящи потребителски цени на повечето стоки и услуги се отразяват по-тежко от очакваното, посочва ЕК. "Въпреки че избегнахме рецесия миналата зима, множеството насрещни ветрове, пред които е изправена икономиката на ЕС тази година, доведоха до малко по-слаб импулс за растеж, отколкото прогнозирахме през пролетта", заяви еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони.

Икономиката на ЕС загуби инерция от пролетта насам заради спад в производството, колеблива търговия с Китай, намаляване на мерките за държавна подкрепа и свито потребление. След последната ревизия на Евростат се оказа, че БВП на ЕС почти е в застой през второто тримесечие с ръст едва 0.1% вместо предварително отчетените 0.3%. Актуалните проучвания за активността в индустрията и услугите сочат, че слабите резултати ще продължат през следващите месеци.

Инфлацията спада бавно

Новата прогноза на Брюксел за инфлацията е почти без промяна в сравнение с тази от май. Очакванията са тя да спадне до 6.5% тази година и до 3.2% през 2024 г. Все пак показателят, изглежда, още дълго остане над целта на ЕЦБ от 2%.

Прогнозата на Брюксел идва броени дни преди Европейската централна банка да определи накъде да насочи паричната си политика - дали да повиши лихвените проценти, за да ограничи все още високата инфлация, или да ги остави без промяна, за да предпази икономиката. Последните данни само засилват очакванията, че банката ще избере втория вариант.

Напоследък обаче натиск в посока нагоре върху инфлацията идва от покачващите се цени на петрола и отслабването на еврото, което повишава цените при внос. До голяма степен непроменената перспектива за растежа и търговията в глобален мащаб означава, че ЕС не може да разчита на търсенето от други страни, за да подкрепи своята икономика, смята комисията.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • + 2

    И все по-зле ще става. Германия е на път да загуби химическата и автомобилната си промишлености. Франция заради Нигер губи милиарди от злато и уран. Полша е на минус 200 млрд. злоти заради Украйна.
    Гърция прави пируети, за да задържи Китай - инвеститор номер едно.
    Републиканците съвсем ще отрежат ЕС...

    Нередност?
  • 3
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov

    Българина трябва да спре да харчи ,ако не спре ще го накарат насила ,високи лихви ,безработица ,стагнация в икономиката ,това са инструментите във финансовия свят ,всеки иска да участва в парти до безкрай,почивки ,скъпи коли,кредити ,имоти всеки иска урожая да не спира ,идват времена в които ще видим кой е бил без бански във басейна

    Нередност?
Нов коментар