🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лондон арестува трима българи по обвинение, че са руски шпиони

Операцията срещу тях е извършена още през февруари и оттогава са задържани под стража

Арестите са направени още през февруари тази година, но публичното се съобщават едва сега.
Арестите са направени още през февруари тази година, но публичното се съобщават едва сега.
Арестите са направени още през февруари тази година, но публичното се съобщават едва сега.    ©  Reuters
Арестите са направени още през февруари тази година, но публичното се съобщават едва сега.    ©  Reuters

Трима български граждани са задържани в Англия по обвинения за шпионаж за Русия, съобщават местни медии. Арестите са част от голямо разследване на тема национална сигурност, твърди BBC. Арестите са направени още през февруари тази година, но публично се съобщават едва сега. Тримата са в ареста и до този момент, а делата срещу тях ще започнат през януари. Шпионажът, при който агент е признат за виновен в подпомагане на чуждо правителство, се наказва във Великобритания с максимална присъда от 14 години. Осъдените за разкриване на държавна тайна могат да бъдат осъдени на доживотен затвор.

Според британските медии имената на тримата са: Орлин Русев на 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк, Бисер Джамбазов (41 г.), от Хароу, северозападен Лондон, Катрин Иванова (31 г.), на същия адрес като Джамбазов. Тримата живеят в Обединеното кралство от години и са обитавали крайградски имоти, посочват британските медии.

Те са обвинени в притежаване на документи за самоличност с "неправомерни намерения" и се твърди, че са ги притежавали, знаейки, че са фалшиви. Документите включват паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватсия, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвиняеми са арестувани съгласно Закона за официалните тайни от детективи от отдела за борба с тероризма на лондонската полиция, която носи национална полицейска отговорност по престъпленията за шпионаж.

Какво се знае за Орлин Русев

Според информациите Русев има история на бизнес сделки в Русия, след като се премества във Великобритания през 2009 г. и прекарва три години в техническа позиция в сферата на финансовите услуги. Неговият профил в LinkedIn гласи, че по-късно е притежавал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прехващане на комуникации или електронни сигнали. Русев се описва в профила си и като бивш съветник в българското министерство на енергетиката от септември 2008 г. до април 2009 г.

Кои са Джамбазов и Иванова

Джамбазов и Иванова са описани като двойка, в която мъжът е бил шофьор в болници, а жената се представя в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес, съобщава BBC. Двамата са се преместили в страната преди около 10 години и управлявали обществена организация, предоставяща услуги на българите, включително запознаването им с "културата и нормите на британското общество".

Според български държавни документи онлайн те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на граждани, живеещи в чужбина. BBC не дава подробности каква информация са предавали тримата от Русия. Като се позовава на съседи, британската медия съобщава, че разследващите са прекарали дълго време, претърсвайки дома им в Лондон.

Отделът за борба с тероризма официално потвърждава, че отделя все повече време за разследване на предполагаеми държавни заплахи и шпионаж, особено във връзка с Русия. Тяхното внимание е повишено след прословутите инциденти от последните години, свързани с операции на руското разузнаване в Обединеното кралство. През 2018 г. руски оперативни агенти се опитаха да убият бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Уилтшир, използвайки смъртоносния нервнопаралитичен агент новичок. Двойката, както и детектив Ник Бейли, бяха лекувани в болница и имаше опасност за живота им. По-късно същата година Доун Стърджис - която не беше свързана със Скрипал - почина, след като беше изложена на нервнопаралитичното вещество, което беше изхвърлено в Уилтшър в бутилка от парфюм.

Българското посолство не е информирано

Британските институции не са ни информирали за задържането на тези три лица, които се цитират в съобщението на BBC, казва за БТА посланикът на България в Обединеното кралство и Северна Ирландия Марин Райков. "Практиката в Обединеното кралство предполага, когато задържано лице, чужд гражданин, заяви, че не желае да бъде информирана неговата страна за задържането му, британските власти предоставят това право на съответното лице, т.е. те в такива случаи не информират посолството", обяснява посланик Райков. "Конкретно през посолството такава информация не е минала. Съответно ние не знаем, независимо че всяка седмица получаваме сведения за задържани български граждани", добавя той.

"Една от жените, чието име се цитира, е била член на изборна комисия, но не е била представител на държавата, т.е. нейното определяне като такава е било от волята на съответна политическа партия", каза още Райков.

Бизнес връзка между арестуваните

Двама от арестуваните българи имат бизнес връзка. Един от тях, Орлин Русев, е имал общ бизнес с израелския гражданин Еял Натан. Те са били съдружници в британското дружество Mytotal TV, като имат и българско дружество със същото име - "Май тотал.ТВ". Натан е и заместник-председател на Българско-израелската търговско-промишлена палата.

Другият от двамата арестувани българи, Бисер Джамбазов, е собственик на дружество с името "Май тотал ТВ1", което макар формално да няма общо с "Май тотал.ТВ", носи почти същото име. MyTotalTV е услуга за гледане на телевизия онлайн (https://www.mytotal.tv/).

Дружеството на Натан и Русев е основано през 2013 г. През 2016 г. отчита 100 хил. лв. приходи и 30 хил. лв. печалба, но още на следващата година приходите се зануляват и след 2018 г. няма подадени финансови отчети. Дружеството на Джамбазов никога не е публикувало финансов отчет.

По темата работи и Йоан Запрянов

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-(
    borodino
    • - 4
    • + 4

    Никого ли не впечатлява, че български граждани са арестувани по подозрение преди половин година и никой не е уведомил дори посолството?

    Нередност?
  • 2
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 4
    • + 1

    Понеже българите в Англия и без това имаме блестяща репутация....не народ, а мърша!

    Нередност?
  • 3
    vasilangelov avatar :-|
    Vasil Angelov
    • + 2

    До коментар [#1] от "borodino":

    уведомяват ако искаш (т.е. задържаният ако иска). не е някакво задължение това.

    Нередност?
  • 4
    jonjo avatar :-|
    Джонджо

    Малко е нетрадиционно баща и дъщеря да се наричат ,,двойка’’. Гугъл преводач или незнание?
    Грабвайте букварите.

    Нередност?
Нов коментар