🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Грузия и Армения печелят от търговията с Русия, но може да имат проблеми със Запада

Икономиките в двете страни отчетоха двуцифрен ръст през 2022 г., като до голяма степен това се дължи на увеличената търговия с Москва

Макар и грузинците да протестират заради подновяването на полетите между страната и Русия, Тбилиси се радва на икономически растеж благодарение на войната в Украйна
Макар и грузинците да протестират заради подновяването на полетите между страната и Русия, Тбилиси се радва на икономически растеж благодарение на войната в Украйна
Макар и грузинците да протестират заради подновяването на полетите между страната и Русия, Тбилиси се радва на икономически растеж благодарение на войната в Украйна    ©  Reuters
Макар и грузинците да протестират заради подновяването на полетите между страната и Русия, Тбилиси се радва на икономически растеж благодарение на войната в Украйна    ©  Reuters
Темата накратко
  • Двете икономики дължат голяма част от ръста си на увеличените търговски отношения с Москва.
  • Западната коалиция готви стъпки за ограничаване на възможността за заобикаляне на санкциите чрез внос от трети страни.
  • Грузия има амбиции за присъединяване към ЕС и НАТО, като въпросът с износа за Русия ще изиграе голяма роля относно европейското интегриране на Тбилиси.

Грузия и Армения са двете страни, които отчитат най-голям ръст на търговията с Русия от началото на войната в Украйна, показват данни на Международния валутен фонд (МВФ). Двете икономики нараснаха съответно с 10.1% и 12.6% през 2022 г., като голяма част от това се дължи именно на увеличението в бизнес активността с Москва. На пръв поглед това изглежда нормално заради западните санкции срещу Русия, но според експерти Тбилиси и Ереван играят ролята на сенчести вносители за режима на руския президент Владимир Путин.

Анализатори отдават сериозна част от неочаквано големия ръст на икономиките на подема на търговията с Русия, която стимулира по-широкото им възстановяване след пандемията от коронавирус. Макар и да се очаква по-малък ръст на БВП през тази година, този фактор не е отпаднал. Това от своя страна неизбежно ще предизвика по-детайлен преглед от западните страни, за да се установи дали двете държави реално не подкрепят Русия. В случай че това се окаже вярно, Грузия и Армения са изправени пред възможността да им бъдат наложени санкции.

В последната си икономическа прогноза Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отбеляза, че страни като Казахстан, Турция и двете кавказки държави се превръщат в така наречените посреднически търговски партньори за изолираната Русия. "Износът от Европейския съюз (ЕС), Обединеното кралство и Съединените щати за Централна Азия и Кавказ [се] увеличи драстично, намеквайки за възхода на "посредническата търговия", при която стоките се изнасят към икономиките в Централна Азия и след това се продават на Русия", обясняват от ЕБВР.

Преките показатели за икономическите отношения между Русия и тази група дават тежест на подобни твърдения. Тази година Русия стана вторият по големина търговски партньор на Грузия по внос и третият по големина търговски партньор по износ, сочат предварителните данни на Националната статистическа служба на Грузия Geostat. През 2022 г. руският внос в страната е нараснал със 79%, докато износът за Русия - със 7%. Данните на Geostat обаче показват, че колите, бензинът и неуточнените "други стоки" представляват по-голямата част от търговията на Грузия. Трябва да се отбележи, че броят на превозните средства, самолетите и плавателните съдове, изнесени за Русия, се е увеличил четворно през 2022 г. и в момента е около два пъти повече от нивата от 2021 г. "Не мога да си спомня време, когато Русия е била водещ търговски партньор на Грузия - както във вноса, така и в износа. Някои артикули отбелязаха 1000% увеличение или 500% увеличение. Това е подозрително, нали", казва пред CNBC Михаил Кукава, ръководител на отдела за икономическа и социална политика в грузинския мозъчен тръст Институт за развитие на свободата на информацията.

Русия е най-големият търговски партньор на Армения както по отношение на вноса, така и на износа. Киргизстан, Таджикистан и Азербайджан, както и други страни в региона, също са регистрирали скок в търговията с Русия през последната година, показват данните на МВФ.

На прицела на Запада

Въпросът не остава незабелязан от ЕС и партньорите на блока, като се чуват все повече призиви за поставянето на тези отношения под контрол. Говорител на съюза заяви, че в момента Брюксел работи за "откриване на пренасочване на търговски потоци от определени трети страни, действащи като възможни портали към Русия".

ЕБВР изчислява, че "посредническата търговия" представлява около 4-6% от годишния брутен вътрешен продукт на Армения и Киргизстан. Това от своя страна стимулира "разрастващите се логистични индустрии" на страните и подкрепя поскъпването на местните валути, смятат от банката.

Въпреки това заместник-управителят на централната банка на Армения Армен Нурбекян настоя, че властите наблюдават търговските модели на страната на седмична база, за да гарантират, че бизнесът не попада в нарушение на ембаргото. "За Армения спазването на санкциите е абсолютен приоритет", каза Нурбекян пред CNBC. "Ние сме в регион, който е много турбулентен, така че знаем какво означава да си около страни, които са под санкции, и мисля, че успяхме доста успешно да управляваме икономиката си по начин, по който стоим далеч от проблемните случаи", добавя той.

Западните съюзници все още не са уточнили как ще изглежда следващият им кръг от санкции, нито кога ще влязат в сила. Въпреки това някои анализатори казват, че перспективата за тях може да накара засегнатите страни да преосмислят своята вярност към Кремъл. Това важи с особено голяма сила за страни, които търсят членство в ЕС или НАТО. Грузия кандидатства за членство в ЕС през март 2022 г. - едва седмица след началото на войната в Украйна. Тбилиси работи за получаване на статут на кандидат, а освен това заяви и амбициите си за присъединяване към военния алианс.

Обществената подкрепа на Грузия за членството в ЕС се възобнови през последните месеци, като четири пети (81%) от населението в момента подкрепя такава стъпка. Членството в НАТО се одобрява от 73%.

Все още няма коментари
Нов коментар