🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Закон за чуждите агенти доведе до политическа криза в Грузия

Управляващата партия "Грузинска мечта" успя да прокара в парламента предложението на първо четене и това доведе до мащабни протести в Тбилиси, които накараха управляващите засега да оттеглят законопроекта

Протестиращите смятат, че със закона се прави опит страната да бъде отдалечена от интеграцията й с ЕС и НАТО и върната в орбитата на влияние на Русия
Протестиращите смятат, че със закона се прави опит страната да бъде отдалечена от интеграцията й с ЕС и НАТО и върната в орбитата на влияние на Русия
Протестиращите смятат, че със закона се прави опит страната да бъде отдалечена от интеграцията й с ЕС и НАТО и върната в орбитата на влияние на Русия    ©  Reuters
Протестиращите смятат, че със закона се прави опит страната да бъде отдалечена от интеграцията й с ЕС и НАТО и върната в орбитата на влияние на Русия    ©  Reuters
Темата накратко
  • Ако законът бъде одобрен окончателно, това ще бъде сериозна пречка за присъединяването на Грузия към ЕС.
  • Грузия е една от основните потенциални цели на Русия в постсъветското пространство.
  • След началото на войната в Украйна Грузия не се присъедини към санкциите срещу Русия.

Грузия, която се превърна в един от основните центрове на руската емиграция след началото на войната в Украйна, изпадна в сериозна политическа криза. На 7 март парламентът прие на първо четене законопроект за "чуждестранните агенти", одобрен от управляващата партия "Грузинска мечта", която опозицията обвинява, че е проруска. Ако законът бъде одобрен окончателно, това ще бъде сериозна пречка за присъединяването на Грузия към ЕС. В отговор на приемането на закона пред парламента в Тбилиси се събраха хиляди протестиращи, които развяваха знамена на ЕС. Полицията не успя да разпръсне митинга и се опита да си пробие път към парламента. Протестите срещу закона продължиха до сутринта в четвъртък, като на някои места прераснаха в безредици. Силите за сигурност използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да ги разпръснат.Сутринта в четвъртък спорният законопроект беше оттеглен от грузинския парламент. Вносителите му смятат да изчакат, докато "емоционалният фон утихне", за да обяснят законопроекта на обществеността.

Грузия е и една от основните потенциални цели на Кремъл в постсъветското пространство, като руските войски се намират само на 120 км от Тбилиси. Последиците от сериозна политическа дестабилизация в страната биха могли да бъдат непредсказуеми. Освен това Русия продължава да окупира около 20% от международно признатата територия на Грузия, а руският президент Владимир Путин гледа на страната като на неразделна част от сферата на влияние на Москва в Южен Кавказ. Това е и причината по границата на страната често да се появяват руски войници.

За какво са протестите

Основната причина за протестите е свързана с проектозакона за "чуждестранните агенти", който се подкрепя от управляващата партия "Грузинска мечта". Повечето от нормите в закона съвпадат с руския закон за чуждестранните агенти. Текстът предвижда създаването на държавен регистър на физически и юридически лица, които получават пари от чужбина.

В средата на февруари проектът беше внесен в парламента от фракцията "Народна власт" - група депутати, които през 2022-2023 г. напуснаха управляващата "Грузинска мечта" и създадоха своя формация с радикално антизападна платформа. Прозападната опозиция смята, че всичко това е политическа игра и че "Народна власт" всъщност се контролира от "Грузинска мечта", описва ситуацията сайтът The Bell.

Новото законодателство може да отдалечи Грузия от ЕС.

Самата "Грузинска мечта" е основана от милиардера и най-богат грузинец Бидзина Иванишвили. Той натрупва богатството си (4.8 млрд. долара по оценки на Forbes) в Русия през 90-те години и първото десетилетие на новия век. Иванишвили е премиер на Грузия през 2012-2013 г., но след това официално се оттегля от политиката и се дистанцира от партията си, която от 2012 г. запазва мнозинството си в парламента, а с това и реалната власт в Грузия. Прозападната опозиция не нарича директно Иванишвили проруски политик, но обвинява "Грузинска мечта", че се опитва да "седне на два стола".

След началото на войната в Украйна Грузия не се присъедини към санкциите срещу Русия, а украинските власти, които подкрепиха Грузия по време на войната с Русия през 2008 г., сега обвиняват Тбилиси в липса на помощ. През лятото на 2022 г. ЕС одобри статута на кандидати за Украйна и Молдова, но отхвърли Грузия, като отбеляза, наред с други причини, недостатъчните усилия за деолигархизация.

Отделянето на "Властта на народа" във фракция и внасянето от тяхна страна на законопроект за чуждестранните агенти, бяха определени от опозиционните депутати "като в Русия", като "предизборен трик за привличане на проруския електорат". Следващите парламентарни избори в Грузия ще се проведат през 2024 г.

В хода на спорното обсъждане (в парламента дори се стигна до бой) "Властта на народа" предложи два варианта на законопроекта - първият беше подготвен от нея (той беше приет на първо четене на 7 март), а след това и втори, който е изцяло копиран от американския Закон за чуждестранните агенти (FARA). И в двата случая се предлага чуждестранните агенти да докладват за финансирането си, но вторият вариант е по-строг и според него прокуратурата ще бъде контролен орган.

Позицията на опозицията

Основният аргумент на опозицията срещу двата законопроекта е, че ако някой от тях бъде приет, това може да застраши потенциалното присъединяване на Грузия към ЕС, което се подкрепя от 81% от населението на страната. Стремежът към интеграция в ЕС и НАТО е очертан като задължение на властите в грузинската конституция. ЕС вече нарече проектозакона несъвместим с нормите на съюза, а посолството на САЩ в Грузия нарече деня на приемането му "черен ден за грузинската демокрация". "Грузинска мечта" се ангажира да не приема закона без становище на Венецианската комисия на Съвета на Европа, консултативния орган на ЕС.

Германският икономически министър очаква Грузия да се присъедини към ЕС

Противно на общата европейска позиция за статута на Грузия относно присъединяването към ЕС, германският икономически министър и заместник-канцлер Роберт Хабек заяви, че "вратите на Европа са отворени" за Тбилиси. "Знам, че страната ви много клони към Европа и сте много, много добре дошли", каза Хабек на церемонията по откриването на конференцията ITB Berlin.

На същата конференция присъстваше и грузинският премиер Иракли Гарибашвили, който заяви, че страната прави всичко възможно, за да изпълни изискванията за приъединяване към съюза. "Кандидатурата на Грузия беше призната от Съвета на Европейския съюз и ние сме още по-близо до избраната от нас цивилизация от всякога", каза Гарибашвили. "Сегашните усилия на всеки грузинец са насочени към деня, в който Грузия в крайна сметка ще осигури своето място на картата на Европа", добави той, цитиран от CNBC.

Въпросът със спорния проектозакон не беше подминат и от грузинския президент Саломе Зурабишвили, която заяви, че той е продиктуван от Москва. "Грузия, която вижда бъдещето си в Европа, няма да позволи на никого да отнеме това бъдеще", добави тя, обещавайки да наложи вето на закона, но парламентът има правото да го отхвърли.

Руският почерк

Предложеният от управляващата партия закон има свой евквивалент в Русия. През 2012 г. руският президент Путин подписа закон за затягане на контрола върху групите за защита на гражданските права, финансирани от чужбина, което се разглежда като опит за потушаване на несъгласието. Миналият юни руската Дума одобри друг законопроект, налагащ драконовски ограничения на лица и организации "под чуждо влияние". Подобна идея в България миналата година повдигна и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uzy39646887 avatar :-?
    uzy39646887
    • - 2
    • + 4

    И в Грузия имало гранто-протестъри ... Оказва се, че грантаджийството и зависимостта на медиите от чужди държавни фондации е неписано условие за членство в ЕС, другото са гейпарадите. И то дори не искат да ги забраняват, а само да ги осветлят; пак не могло ...

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-@
    kuranakyumura
    • - 2
    • + 4

    А точно преди месец, "журналисти" от Евромайдан питаха реторично дали на Грузия не ѝ трябва Майдан, защото не са достатъчно "ястреби" срещу Русия - https://nationalinterest.org/feature/should-we-expect-georgian-maidan-206187
    Да припомним, че Грузия отказа да открива втори фронт на войната в Украйна и заема сравнително неутрлана позиция, а такава явно е недопостума за Големия брат отвъд океана.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    Случващото се в Грузия е като под индиго същото, с което започна т.нар. Арабска пролет, докарала ислямистки режими на мястото на светски, с което започна укромайдана, с което започна войната в Сирия, с което се опитва дестибилизиране на Иран, бунене на уйгурите в Китай!
    Едно и също действие, режисирано от едно и също място - Вашингтон.

    Въпросният законопроект за чуждестраннте агенти в Грузия не е препис на руския закон, приет отпреди 10 г, а е препис на американския FARA отпреди 30 г.

    https://bcnl.org/news/zakonat-na-sasht-za-chuzhdestrannite-agenti-fara.html

    В грузинския законопроект се предвижда лица и организации, повече от 20% от чиито приходи идват от чужбина да бъдат РЕГИСТРИРАНИ. Просто регистрирани. Нито забранени, нито изгонени.

    Тъй като грантовите медии и Изт.Европа са дреднаута на неолибералната глобалистка US доктрина, воят им срещу осветяването на тази им зависимост е до Бога.

    Ако искаме да сме нормална национална държава, трябва да знаем кой прокарва чужди интереси под формата на информация.

    Апропо - законопроектът з Грузия е оттеглен.
    Сорос победи. Засега...

    Нередност?
  • 4
    basilicum avatar :-|
    basilicum
    • + 3

    Ситуацията в Грузия накратко, от която можем да си вземем и много поуки за България:
    На изборите през 2021-ва проевропейската партия "Грузинска мечта" печели категорично, получавайки 928,004 гласа или 48,22%.
    "Грузинска мечта" е системна партия в Грузия, печелила мнозинство в парламента и през 2012-та и 2016-та. През 2013-та партията спечели и президентските избори.
    Откъм политики партията е проевропейска, част от един от политическите алианси на ЕП. Нейният кабинет вкара Грузия в споразумението за асоцииране с Европейския съюз - първата и най-важна стъпка към членство, както и в договор за свободна търговия с ЕС.
    Първото правителство на "Грузинска мечта" прокарва редица закони срещу дискриминацията на ЛГБТ общността, превръщайки Грузия в най-приятелската за ЛГБТ хората държава в Кавказ. ("Most LGBT-friendly" класацията) Същият кабинет прокара квоти за жените в управлението и възможност всички малцинства да учат роднини си език.
    Партията подкрепя зелените политики, като прокара закони срещу старите автомобили и двигателите надвишаващи определени емисии.
    През декември 2020-та парламентът на Грузия, в присъствието само и единствено на депутатите от "Грузинска мечта", гласува резолюция, с която обяви, че интеграцията на страната в ЕС и НАТО са национални приоритети "без алтернатива ", циментирайки и чисто формално пътя на Грузия в геополитиката.
    -----------------------------------
    Та, защо в момента в Тбилиси се извършва своеобразен "Майдан" срещу тази проевропейска, зелена, ЛГБТ партия, поставила Грузия на пътя към Европа и НАТО, повече от всяка друга в историята на страната им?
    "Евромайдан" в Киев започна, ако помните, точно защото президентът Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС - същото споразумение, което бе дело изцяло на сега управляващата в Грузия партия.
    Защо и как има тбилиски "Евромайдан" срещу тези, които на практика вкарват в момента Грузия в ЕС?
    Ами...защото партията дръзна да предложи закон, с който чуждите НПО-та ще трябва просто да декларират източника на финансирането си.
    Да, толкоз. Това е.
    И хоп, за 24 часа ударно медиите по целия Запад обявиха началото на велика, проевропейска революция в Грузия, с десетки хиляди участници и героични боеве с полицейски водни струи. Революция срещу...ъъъ...най-проеврпейското управление на страната от години.
    То не са сърцераздирателни клипове, снимки, плачещи момичета, загърнати с европейския флаг и, разбира се, постоянно отразяване от правилните медии. Плакати на английски, пърформанси, вече почнаха и песните в Ютюб. Целият набор демократичен "social rights activism". Всичко е мега професионално и подготвено, както си трябва, както винаги.
    Поуката?
    Не пипайте НПО-тата на "Добрите".
    Може да сте бетонирали страната си по пътя на ЕС и прокарали колкото си щете ЛГБТ закони, може да сте спечелили изборите с рекорден процент и гласували специални резолюции за неизбежната интеграция в НАТО...но пипнете ли им НПО-тата още довечера ще сте враг номер едно по CNN. (K.Ш.)

    Нередност?
Нов коментар