🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Берлускони привлича избиратели с плосък данък и работни места

Бившият италиански премиер обещава годишен ръст от 3% до 2023 г.

"Всички бихме били щастливи да имаме по-ниски данъци, но важното е как да покрием по-малките приходи, така че детайлите са ключови."

Никола Роси от Bruno Leoni Institute

Плосък данък и 2 млн. нови работни места са сред приоритетите в програмата на партията на бившия италиански премиер Силвио Берлускони "Форца Италия" преди изборите на 4 март. Според социологическите проучвания десноцентристкият блок вероятно ще вземе най-много депутатски места, но няма да има абсолютно мнозинство.

"Плоският данък означава връщане на покупателната сила на семействата, което ще увеличи потреблението и ще даде ликвидност на компаниите да вдигнат инвестициите", се посочва в чернова на програмата, получена от Bloomberg. Планът също така прогнозира годишен ръст от 3% до 2023 г.

Какви са целите

Мерките имат за цел да стимулират икономиката и да "възвърнат загубеното по време на кризата". Тогава Италия "ще си върне доверието на Европа и света". Програмата е обсъдена с партньорите от дясноцентристката коалиция, включително с евроскептичната "Северна лига".

В плана не се посочва равнището на планирания плосък данък върху доходите на частните лица, но наскоро Берлускони посочи, че то трябва да бъде 23% и надолу. Според черновата плоският данък ще се отнася и за компаниите.

Програмата се стреми към балансиран бюджет и нарича "изпълнима цел" публичен дълг под 100% от БВП при настоящ от над 130%. Но тя не споменава различните фискални ограничения на ЕС върху икономиката и публичните финанси на страната. Посочва се само, че постигнатите положителни резултати ще поставят Италия "в силна позиция по отношение на европейските преговори за необходимите промени на европейската икономическа политика".

"Плоският данък е прост и справедлив и вече няма да бъде удобно да се избягват данъци. По-малко данъци за семействата, по-малко данъци за компаниите, по-малко данъци за трудещите се означават повече потребление от домакинствата, повече производство от бизнеса, повече заетост и повече пари в държавната хазна за подпомагане на гражданите", твърди Берлускони.

Критици на плана

Според Bruno Leoni Institute плосък данък от 25% ще създаде недостиг на приходи от поне 27 млрд. евро на година, което означава, че нива между 15 и 20%, за които говорят дясноцентристите, ще струват дори повече. "Всички бихме били щастливи да имаме по-ниски данъци, но важното е как да покрием по-малките приходи, така че детайлите са ключови", посочва пред Financial Times Никола Роси от Bruno Leoni Institute.

Дясноцентристите контрират, че цената на предложенията може да бъде покрита от орязването на разходите, от по-високия икономически ръст и от ограничаването на избягването на данъци.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vonin avatar :-P
    Вонин
    • + 3

    Тоя е ВЕЧЕН!
    И е мечтата за италианския мъж...

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    Точно от това имат нужда Италия - да стане по-малко социална и да остави богатството в ръцете на трудещите се.

    Много хора са ми разказвали как в Италия не могат да разберат кой, аджеба, работи...

    Само че само плосък данък без орязване на социалната политика е обречена политика.

    Нередност?
Нов коментар