🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия и Франция отново ще настояват за единен корпоративен данък в ЕС

Предложението ще бъде обсъдено на среща между финансовите министри на двете държави

Германският финансов министър Волфганг Шойбле отново ще се опита да намери съюзници за данъчна хармонизация в ЕС.
Германският финансов министър Волфганг Шойбле отново ще се опита да намери съюзници за данъчна хармонизация в ЕС.
Германският финансов министър Волфганг Шойбле отново ще се опита да намери съюзници за данъчна хармонизация в ЕС.    ©  Reuters
Германският финансов министър Волфганг Шойбле отново ще се опита да намери съюзници за данъчна хармонизация в ЕС.    ©  Reuters

Въвеждането на единен корпоративен данък в Европейския съюз се очаква да бъде главната тема на разговорите между министъра на финансите на Германия Волфганг Шойбле и новоназначения му френски колега Брюно ле Мер, която ще се проведе в понеделник, съобщава германският вестник Handelsblatt.

Очаква се идеята да бъде приета с недоволство сред страните членки поради опасенията от загуба на приходи от бизнеса. Срещата е част от първото официално посещение на Ле Мер в Берлин след назначението му.

Брюксел, Берлин, Париж

"Хармонизирането на корпоративния данък е съществен проблем в Европа", заяви в интервю с Handelsblatt френският министър на икономиката и финансите. "Необходимо е да отговорим на деформациите на пазара и нелоялната конкуренция, причинена от данъчния дъмпинг", допълва той.

Идеята за хармонизация на данъците за корпорациите беше част и от разговорите по време на първата официална среща на новоизбрания президент на Франция Еманюел Макрон и канцлера Ангела Меркел, която се проведе миналата седмица.

От много време насам Германия и Франция са водещите сили в ЕС за налагане на новата политика за бизнеса. Още през 2012 г. двете държави се съгласиха да работят съвместно върху проблема, но крайната цел е да бъдат привлечени и други страни членки. През 2015 г. се стигна до сериозни разговори, след като стана ясно, че години наред Люксембург е привличал с данъчен дъмпинг големи чужди компании като Amazon и над 3000 други. По това премиер на страната беше сегашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер. Тогава Германия и Франция бяха решени да сложат край на данъчния дъмпинг, който създава нелоялна конкуренция в ЕС, и да бъде въведена единна данъчна ставка. Според източници на Handelsblatt сега Шойбле цели да получи ултимативната подкрепа на Италия и Испания.

Във вторник предстои да се проведе среща между финансовите министри на ЕС, за да обсъдят предложения на ЕК за въвеждане на единен метод за изчисляване на данъците на корпорациите. Въпреки желанието на Брюксел за въвеждане на промяната много от страните членки се противопоставят на инициативата и остава неясно дали германско-френският съюз ще постигне целта си.

България отдавна не одобрява инициативата

През 2015 г. осредненото за ЕС корпоративно данъчно облагане беше 22.15%. С данък от 10% България и Кипър имат най-ниска ставка сред 28-те еврочленки, като през тази година Унгария ги изпревари. Следва Ирландия с 12.5%, Босна и Херцеговина, Гибралтар и Македония също имат 10% корпоративен данък, а Сърбия - 15%.

Преди седем години ЕК предложи данък печалба да се изчислява по еднакъв начин във всички страни от ЕС. Тогава България се противопостави на евродирективата от опасения, че ще губи приходи. Тогавашният финансов министър Симеон Дянков разкри, че по настояване на страната ни е било прието преките данъци да останат прерогатив на всяка страна членка. Позицията ни не се е променила.

Основният аргумент против въвеждането на данъчно хармонизиране на държавите членки в момента са специфичните нужди и интереси на всяка от тях в икономически, социален и политически смисъл.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363
    • - 1

    Дали куцият дявол Волфгангстера Шайбата има шанс за успех срещу Жан-Клод- Банкера на евро-олигархията от Люкса? Отговора търсете при букмейкърите.

    Нередност?
  • 2
    fkr55482911 avatar :-|
    султана глаушева
    • - 1

    Тогава и субсидиите в селското стопанство трябва да се хармонизират!

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    А защо не елиминират възможностите да се плаща на практика 0% данък благодарение на данъчните облекчения? Ако се стандартизират данъчните облекчения, няма да има поток от фирми в Ирландия и Люксембург.

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Четвъртия Райх настъпва !

    Щото е ясно , че шеста република няма да има ...

    Нередност?
Нов коментар