🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Пеевски ще може да контролира чуждите инвестиции; Нови рекорди при банковите печалби

И още: "Моторната резачка" на Милей в Аржентина дава първи резултати; Баба и внучка с бизнес срещу самота; Кешбекът в България - ограничен избор и много условия

Делян Пеевски    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Бивши прокурори и спецсъдии ще разрешават спорове по чуждестранните инвестиции след наложените от ДПС и Делян Пеевски промени

"Етнокорпорацията и лично лицето (извинете преувеличението) Пеевски станаха много алчни и нагли и това със сигурност ще навреди на здравето им." Думите са на покойния вече журналист Стойко Тонев с псевдоним д-р Тони Филипов, който през 2019 г. пише за "Пеевски като Панагюрското златно съкровище". Пет години по-късно апетитът на Делян Пеевски и ДПС, чийто съпредседател междувременно стана, само нараства.

Сега "етнокорпорацията" се дегизира с антируска и евроатлантическа мантия, която трябваше да я направи приемлив партньор в "битката с корупцията и за независима съдебна система". За да си гарантира в крайна сметка, че нищо няма да се промени и да продължи да дирижира политическите и икономическите процеси в страната с присъщите й алчност и наглост. Илюстрация за това са и влезлите вече в сила промени в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Идеолог на текстовете е Делян Пеевски, вносители са ДПС, а според мотивите към закона разпоредбите трябва да предпазят страната и ЕС от "инвестиции с "корозивен капитал", т.е. инвестиции или придобивания, които имат потенциала да навредят на националната сигурност и обществения ред". Прочетете тук.

2. "Моторната резачка" на Милей в Аржентина дава първи резултати

Новият президент на Аржентина Хавиер Милей предупреди избирателите по време на предизборната кампания, че "шоковата терапия", която той ще използва за стабилизиране на сериозно закъсалата икономика на страната, ще бъде болезнена. И прогнозата му се сбъдна.

Инфлацията се ускори, след като Милей встъпи в длъжност на 10 декември - той премахна контрола върху цените, девалвира валутата и започна да намалява субсидиите, които задържаха цените на транспорта и сметките за комунални услуги. Потребителските разходи намаляха, тъй като високата инфлация води до по-бързо изразходване на заплатите и пенсиите, а страната изпадна в шестата си рецесия за последните 10 години. Милей твърди, че подходът му към оздравяване на икономиката е необходим, за да се коригират разрушителните политики на предшествениците му, които той обвинява за проблемите. Подробности - в този текст.

3. Печалбата на банките към март: Оформянето на новия връх

След рекордните резултати на банковия сектор за 2023 г. подобряването на върховите постижения продължава и в началото на настоящата година. За първото тримесечие кредитните институции в България отчитат повишение на активите с над 4 млрд. лв. до 176.35 млрд. лв. А печалбата достига почти 818 млн. лв. и надхвърля тази за същия период на предходната година макар и със скромните 4.3%.

На фона на скока в показателя през 2023 г. с 65% до 3.4 млрд. лв. това звучи като съществено охлаждане на темповете на нарастване. Такова наистина има, което при по-високата база и изчерпването на първоначалните положителни ефекти от затягането на паричната политика на ЕЦБ е неизбежно, но то реално е по-умерено. Причината е, че за първото тримесечие на 2024 г. приходът от дивиденти е 47 млн. лв., докато през 2023 г. той е бил с почти 100 млн. лв. повече. Традиционно най-големи постъпления по това перо отчитат Уникредит Булбанк (най-вече от дъщерното ѝ дружество за потребителско кредитиране) и ДСК (от пенсионната и лизинговата компания в групата), като прави впечатление, че при първата още няма получен дивидент и той вероятно ще подкрепи резултатите ѝ по-късно през годината. Още - в този текст.

4. Как една бизнес идея може да сближи поколенията - несесерите на баба и внучка

Една спонтанна идея преди няколко месеца се оказва ключова за живота на Наталия Досева и нейната баба Пенка Никова. Двете вече имат собствен бранд за ръчно направени текстилни несесери - Handmade by Penny и стават все по-популярни не само в Бургас, където живеят, а и по цял свят. Колекциите им привличат голям интерес в социалните мрежи и се прoдават онлайн.

"Беше бързо и непланирано" - така описва Наталия началото на бранда. Мотивацията й идва от желанието да прекарва повече време с баба си, която се е грижила за нея като малка - "реших да се прибера в България след дълго време работа по круизни кораби и исках да се занимавам с фотография, и социални мрежи, но същевременно ми се искаше да прекарвам повече време с баба ми. Дядо ми почина през 2022г., а те двамата бяха много близки и правеха всичко заедно." Историята ще откриете тук.

5. Кешбекът в България: ограничен избор и много условия

Кредитна карта. Да имаш или да нямаш? Ако това е въпросът, едно от най-големите притегателни определено би бил кешбекът. Това е нещо като промоция, при която ползвателите на кредитни карти получават обратно процент от разходите си. Въпреки дългата история в България връщането на пари по подобен начин все още не е толкова разпространено. Въпреки това потребителите на кредитните карти се увеличават. Според данни на Световната банка през последното десетилетие ползвателите на кредитни карти в България са се удвоили от 10% от населението през 2011 г. до 23% през 2023 г. Обикновено най-големите издатели на кредитни карти са банките. Българските банки, които предлагат подобна екстра обаче, са само шест от шестнайсет с лиценз от БНБ.

Идеята за кешбек тръгва през 80-те години от САЩ. През 1986 г. Discover в опит да се конкурира с American Express, Visa и MasterCard започва да предлага по-ниски такси и кешбек като процент от разходите. За разлика от подобни програми от по-рано с викторини и награди като подаръци, почивки и екскурзии, кешбекът предлага лесно измерима възвръщаемост. Обикновено в процент от разходите. Днес програмите за кешбек от кредитните карти варират в своята структура. Вижте тук.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Предизборно, държавната Булгаргаз разсрочи за 3 години над 3 милиона лева от задълженията на “ТЕЦ Доган” (ТЕЦ Варна ЕАД) на почетния председател на ДПС АхмедДоган. Това става след като по първото съдебно дело е осъден да плати и дължи още над 37 милиона лева на Булгаргаз.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/882598337214807

    Нередност?
Нов коментар