Коментар | Данък сгради: Докога ще си искаме мизерията?

Имотните ставки не са променяни от 2009 г. и реално сега са три пъти по-малки спрямо доходите на хората

Данъчните оценки на имотите са в пъти по-ниски от реални им цени
Данъчните оценки на имотите са в пъти по-ниски от реални им цени
Данъчните оценки на имотите са в пъти по-ниски от реални им цени    ©  Надежда Чипева
Данъчните оценки на имотите са в пъти по-ниски от реални им цени    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството и Националното сдружение на общините предлагат актуализиране на данъчните оценки на имотите - с максимум 30%, и то чак от 2025 г. Ако това бъде гласувано, вероятно ще доведе до по-висок данък сгради в много общини. Последваха редица заглавия за "данъчна тесла" и "бъркане в джоба", а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дори се закани, че партията му няма да допусне такова драстично повишаване на данъците.

Да, никой не иска да плаща повече. Но да погледнем числа. Данъчните оценки на имотите в България не са актуализирани от 2009 г., когато отново са далеч от пазарните нива. Или цели 14 години дотук, а предстои и още една, в която със сигурност няма да се пипат. Тъй като именно данъчните оценки са в основата за изчисляването на данък сгради и такса смет в момента, съответно и заради комфорт на избирателите те не са променяни оттогава. За един двустаен апартамент в нова сграда в София и тогава, и сега се плаща около 80 лв. данък и 120 лв. такса смет годишно.

През това време пазарната стойност на жилища се е увеличила с над 50% - именно 2008-2009 г. беше предишният пик на цените и затова ръстът спрямо тогава не е толкова голям, колкото ако се сравнява примерно с 2014 г. За същия този 14-годишен период средната брутна работна заплата в страната е нараснала над три пъти - от 575 лв. в началото на 2009 г. до 1957 лв. към средата на 2023 г. След година разликата ще е още по-голяма.

Или казано направо - сега разходите за данък сгради и такса смет реално са поне три пъти по-ниски спрямо доходите на хората, отколкото са били през 2009 г. Тогава за какво увеличение говорим? Дори след планираната актуализацията пак ще са по-ниски от преди спрямо доходите. А и от 2025 г. такса смет няма да се определя на база данъчна оценка, което допълнително обезсмисля терзанията за нейната стойност сега. Освен това при вдигане на данъчната оценка общините ще имат свободата да се конкурират с множителя върху нея и да я свалят при охолство от приходи.

Нима разходите за поддръжка на обществената инфраструктура не са се увеличили през този период или пък цените на услугите по събиране, транспортиране и обработване на отпадъците? После се чудим защо улиците в градовете са разбити, няма озеленяване и всичко е мръсно. Да, заради корупцията няма гаранция, че ако се събират повече средства, ще стане по-добре (зависи от обществения контрол на публичните разходи), но е сигурно, че ако не се плащат, ще става по-зле. Просто няма да има откъде да се финансират такива разходи.

С актуализацията на данъчните оценки на имотите ще се изсветлят и самите сделки, които сега масово се сключват именно на тази ниска административна цена, за да не се плащат данъците и таксите при покупко-продажби и да не се доказва произход на средства. Което е още един минус в приходите на местната власт. И като цяло за икономиката.

Решението за актуализиране на данъчните оценки може да изглежда като електорален проблем на популистите във властта, но реално, за да спрем да се борим за мизерията и ако искаме да живеем добре, трябва да сме готови да платим цената. И да сме активни като общество, за да не допускаме средствата да бъдат откраднати.

Същото впрочем е и с таксите за платено паркиране в синя зона. Конкретно в София те са на нивото то 2 лв./час от цяло десетилетие и вече не вършат основната си функция - да възпират използването на автомобил в центъра на града. За да се постигне същата тежест спрямо доходите на софиянци, каквато са имали двата лева през 2012 г., сега цената трябва да е 5 лв./час. Изглежда възпиращо, нали? Така и трябва да бъде.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    viktor_k avatar :-|
    viktor_k
    • - 7
    • + 10

    Статията е написана от много изнервен и злобен индивид.

    Нередност?
  • 2
    shatpat avatar :-|
    ZEN
    • - 4
    • + 6

    И нито дума за кражбите, които общините реализират през надути цени на всчико, което купуват.
    Що така?

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 7
    • + 7

    Доста презрително към народонеселението е това видимо отдавна взето решение да се обявява 2-3 дни С Л Е Д местните избори...
    Остава да се надяваме, че доводите на Ваня Григоровия екип са достатъчно сериозни, за да убедят административния съд да касира изборът в определени секции и да разпореди нов избор там.
    При засилката, която имат ПП-ДБ с новите местни данъци, нагласите за експроприирането на частна собственост под формана на ненаселени имоти и пр. комунизми, мисля, че знам коя ще е новият кмет на София.

    Поствам линк към комунистическия Закон от 1948, с който се отнема "в полза на държавата" имотите на лица, които са "в повече"...

    https://www.ciela.net/svobodna-zona-darjaven-vestnik/document/2121314304/issue/4471/zakon-za-otchuzhdavane-na-edrata-gradska-pokrita-nedvizhima-sobstvenost

    Аз не намирам разлики мужду днешните П-ДБ и оная БРП (комунисти), а вие?

    Нередност?
  • 5
    oyu201188708 avatar :-|
    oyu201188708
    • - 3
    • + 3

    Аз съм изглежда единствения съгласен със статията. Винаги съм бил за поетапно увеличаване на данъци, които лесно могат да се контролират. Винетката е същата история и редица други данъци. Но този начин по който ги вдигат сега е лош. Сещат се изведнъж, че от 15 години не са променяли нещото и хайде рязко да го увеличим. Естествено че хората ще са против и от 9 кладенеца вода ще донесат само и само да кажат колко са недоволни. Вместо това е нужен автоматичен механизъм за актуализация на тези данъци ежегодно, който да е обвързан с избран показател.

    Нередност?
  • 7
    jazzdevil avatar :-|
    jazzdevil
    • - 2
    • + 5

    Доживяхме "десният" вестник да ни проповядва вдигане на масовите данъци. Имам чувството, че ако утре ППДБ решат, че канибализъм е нещо добро тук ще се изпълват 10 статии в подкрепа на това.

    Нередност?
  • 8
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#5] от "oyu201188708":
    Аз пък категорично не съм за увеличаване - първо тези на власт трябва да докажат, че могат да харчат разумно пари. Второ, трябва да видим един двама кметове на по-големи градове ефективно в затвора. Едва тогава можем да говорим по същество.

    Защото до момента за една седмица какво разбрахме за София?
    1. Ще вдигат данъците на имотите защото нямали пари в бюджета.
    2. Понеже после щели да имат твърде много пари в бюджета, щели да наемат в южните квартали / при неизвестно какви условия/ частни свободни апартаменти и да настаняват в тях крайно нуждаещи се.
    3. Крайно нуждаещите се също са известни - включват депутати, еврокомисари, телевизионни водещи и подобна паплач довлякла се в София неизвестно от къде и спестяваща за къща или тризонет.

    "Стокирането" на Мария Габриел е извън властта на КПКОНПИ

    https://www.mediapool.bg/stokiraneto-na-mariya-gabriel-e-izvan-vlastta-na-kpkonpi-news295193.html

    Юксел Кадриев съди община, защото искат да го изгонят от жилище, което семейството му ползва срещу наем от 80 лева

    https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Yuksel-Kadriev-sudi-obshtina-zashtoto-iskat-da-go-izgonyat-ot-zhilishte-koeto-semeistvoto-mu-polzva-sreshtu-naem-ot-80-leva-1819825

    Нередност?
  • 9
    tyc16215409341055258 avatar :-@
    Maria Simova
    • + 2

    Безумие е вдигане с 50%, най-много с 5% е нормално!

    Нередност?
  • 10
    tyc16215409341055258 avatar :-P
    Maria Simova
    • + 1

    До коментар [#9] от "Maria Simova":

    Грешка, 30% , не 50%. Абе как може в едни нещастни форуми да можеш да си редактираш коментара в рамките на 1 час, а тук не може, излагате се капитал!

    Нередност?
Нов коментар