🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Защо Австрия ще бави решението за Шенген

Според Виена без адекватни реформи нарастват рисковете от незаконна миграция, търговия с хора, престъпност, наркотици, тероризъм, корупция

Център за временно настаняване на мигранти край Бойчиновци.
Център за временно настаняване на мигранти край Бойчиновци.
Център за временно настаняване на мигранти край Бойчиновци.    ©  Георги Кожухаров
Център за временно настаняване на мигранти край Бойчиновци.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проф. Хайнрих Бадура, преподавател в Силезийския университет в Катовице и в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, пред Deutsche Welle

Официално става дума за временно блокиране на присъединяването на България и Румъния към Шенген заради придвижването на бежанци и мигранти. Днес в Австрия се изтъква аргументът, че през 2022 г. в страната са били подадени 100 000 молби за убежище. Числата обаче междувременно спаднаха с около 30%.

Правителството твърди, че 3/4 от кандидатите за убежище не са регистрирани и че има проблем с мигрантските маршрути през Западните Балкани. 40% от мигрантите идвали през летището в Белград, други 40% - по сухопътните маршрути през Румъния, България, Сърбия и Унгария, останалите 20% - по други пътища. Тоест проблемът не са самите българи и румънци, а че приемането на тези две страни води до директно отваряне към пространства извън ЕС и това вече има измерение в политиката за сигурност - незаконна миграция, търговия с хора, престъпност, наркотици, тероризъм, корупция.

Това е наративът на австрийското правителство. Докато ЕС не е в състояние ефикасно да защитава външната си граница, австрийският канцлер смята за свой дълг да се грижи за общото благо и за сигурността на австрийците. Впрочем сходни аргументи се чуват в дискусиите и в Словакия, в Полша, в Германия, от Орбан в Унгария - да има по-строги правила за политическо убежище и контрол по границите. Но обясненията на канцлера Карл Нехамер и на вътрешния министър Карнер са едностранчиви, защото не отчитат един факт: Унгария и Сърбия просто пропускат бежанците нататък, а напоследък се видяха пробойни и корупция при издаването на визи по границата на Полша с Беларус. В случая ЕС изглежда безпомощен, а "Фронтекс" (Европейската агенция за гранична и брегова охрана - бел. ред.) - беззъб.

Австрия настоява за изпълнението на пет точки:

  • Да започне пилотен проект за процедура по даване на убежище в държава от ЕС, която да се провежда на външната граница на съюза;
  • Да се приемат правила за връщане на мигранти и да отпаднат индивидуалните процедури във всеки отделен случай;
  • Провеждане на процедури за убежище в тъй наречените сигурни трети страни;
  • По-лесна отмяна на бежанския статут при извършване дори на леки престъпления;
  • Държавите от ЕС да оказват повече подкрепа на "Фронтекс" по външната граница на ЕС и на територията на трети държави.

Позицията на Австрия по разширяването на Шенген нямало да се промени, докато не се предприемат тези мерки и не спадне броят на молбите за убежище - това беше повторено съвсем наскоро.

Що се отнася до вътрешнополитическите причини за тази втвърдена позиция, през септември 2024 г. Австрия ще избере нов парламент. В сегашните допитвания води Партията на свободата, докато управляващата в момента Австрийска народна партия остава на трето място след социалдемократите. За да се заеме адекватна позиция по темата за миграцията, се изисква определена степен на образование, познания, информираност за ЕС и процесите по взимането на политически решения. Тъкмо равнището на образованост и компетентност на хората изкушават правителствата да флиртуват с избирателите, да "купуват" гласове. Нещо подобно има и в Германия, във връзка с партията "Алтернатива за Германия" - говори се най-вече за пари и субсидии, вместо да се просвещават хората.

В момента всяка прогноза за резултата от изборите би била несериозна. Много зависи и от това как ще се развие войната в Украйна, какво ще е социалното положение в ЕС. Австрийското правителство очевидно иска да се придържа към "не"-то за България още известно време.

Като имаме предвид начина на мислене на сегашното австрийско правителство и отношението му към националните интереси, "насрешни мерки" срещу Виена, за каквито предупреди Букурещ, биха били изцяло контрапродуктивни, защото във вътрешнополитически план в Австрия ще доведат до обратен ефект.

Според мен огромният политически натиск, който упражняват актуалните политически процеси, ще изтласка на заден план въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген и той ще изгуби актуалност. Нещата зависят и от умението на Европейската комисия да аргументира в полза на членството на двете държави.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nuevitas avatar :-|
    nuevitas

    Виенския валс започна да прилича на мръсен казачок!

    Нередност?
  • 2
    tqb49541797 avatar :-|
    scott

    щот ше казва НЕ

    Нередност?
  • 3
    pi4a avatar :-|
    pi4a

    Заедно с Румъния заведете дело в Европейския съд в Хага за издевателство върху държави от ЕС на база облагодетелстване на избори вътре в държавите Австрия и Нидерландия! Докога тези мъници на Запада ще се подиграват с държави от общността? От такива ц.ъ.р.в.у.ли Великобритания напусна ЕС!!!

    Нередност?
Нов коментар