🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Две нови тълкувателни дела във ВКС; Как антикорупционната реформа бетонира статуквото; Съдът на ЕС откри пропуск в уредбата и практиката за достъп до адвокат

Седмичен бюлетин за правни новини
Седмичен бюлетин за правни новини
   ©  Велко Ангелов
   ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Не се оправдаха очакванията, че президентът Румен Радев ще наложи вето на промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазарта в медиите и силно се ограничава на публични места. Във вторник законът беше обнародван в Държавен вестник. Радев държа до последно закона - до изтичането на 15-дневния срок, в който е длъжен да го прати за обнародване или да го върне с вето, като седмица преди публикуването даде да се разбере, че обмисля и вариант за вето заради прибързаното му гласуване в парламента.

Скандалът на седмицата е с ареста на съдебния инспектор Александър Мумджиев, арестуван в сряда във Враца за хулиганство в нетрезво състояние и сексуални намеци към камериерка в хотела. От Инспектората на ВСС (ИВСС) се разграничиха от него, и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов поиска от парламента да уволни Мумджиев. В петък от Инспектората съобщиха, че той сам си е подал оставката с уведомление до парламента, а главният инспектор Теодора Точкова е издала заповед за прекратяване на трудовото му правоотношение, тъй като Мумджиев е с изтекъл мандат и парламентът "не дължи вземане на изрично решение по подадената оставка". После обаче се разбра, че парламентът все пак ще гласува оставката на Мумджиев на извънредното заседание във вторник, тъй като тази точка е включена в дневния ред. Все още не е ясно дали Мумджиев ще поиска да бъде възстановен като следовател при Софийската градска прокуратура, което би поставило въпроса дали притежава необходимите нравствени качества. Мумджиев е два мандата инспектор в ИВСС, номиниран от БСП, засега никой не поставя въпроса каква е политическата отговорност на БСП за тази номинация.

Конституционният съд не видя проблем в прекратяването на 35-годишния концесионен договор на държавата с "Лукойл" за ползване на концесия на нефтеното пристанище "Росенец". В четвъртък КС единодушно отхвърли искането на президента Радев да бъде обявен за противоконституционен текст от преходните разпоредби на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Словенският съдия Марко Бошняк е избран за председател на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург



Бошняк ще поеме поста от досегашната председателка Шифра O'Лиъри на 2 юли. Той е съдия в ЕСПЧ от 2016 г., а от 1 ноември 2022 г. е зам.-председател на съда. Бошняк ще е първият председател на ЕСПЧ от т.нар. нови демокрации в Централна и Източна Европа.

Топ 3

Две нови тълкувателни дела в Гражданската колегия на ВКС

Две нови тълкувателни дела са образувани в Гражданската колегия на ВКС.

По Тълкувателно дело №2/2024 г. е поставен въпросът: "Настъпва ли вещноправният ефект на придобивната давност, ако наследникът се позове на изтекла в полза на наследодателя му придобивна давност, след като е загубил владението върху имота за период по-дълъг от 6 месеца?" Делото се налага поради констатирана противоречива практика за ефекта от позоваването на изтекла придобивна давност в контекста на чл. 81 от Закона за собствеността, според който с изгубването на владението в продължение на повече от шест месеца давността се прекъсва.

Кой е началният момент, от който започва да тече срокът на погасителната давност за вземането за обезщетение за незаконно уволнение по чл. 225, ал. 1 от Кодекса на труда - денят на уволнението или денят на влизане в сила на съдебното решение, с което е уважен искът по чл. 344, ал. 1, т. 1 КТ за признаване на уволнението за незаконно и отмяната му? Това пък е въпросът, на който Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС ще трябва да даде отговор в рамките на Тълкувателно дело №3/2024 г. По въпроса има противоречива съдебна практика, е констатирал тричленен състав на ВКС с председател Жива Декова.

Антикорупционната реформа бетонира статуквото, вместо да го разгради

Вместо дискредитираната антикорупционна комисия КПКОНПИ да бъде закрита, тя се мултиплицира в две комисии бухалки с еднакъв персонален състав, но като две отделни юридически лица, две отделни администрации, отделни бюджети, отделен БУЛСТАТ и т.н. Първата акция на новата Комисия за противодействие на корупцията (КПК) беше предизборната политическа атака срещу шефката на митниците и "Продължаваме промяната". След като в 49-ото Народно събрание не се постигна съгласие за избор на нови членове на КПК, в следващия парламент друго мнозинство (най-вероятно отново ГЕРБ и ДПС) ще кадрува новите комисии. Твърде е възможно КС да обяви квалифицираното мнозинство за избор на членове за противоконституционно решение. Анализ по темата четете тук.

Съдът на ЕС откри пропуск в българското законодателство за достъпа до адвокат

България не е транспонирала правилно Директива 2013/48/ЕС за правото на достъп до адвокат в наказателното производство и затова властите не могат да се позовават на чл. 3, параграф 6 (б) от нея, за да дерогират правото на достъп до адвокат. Не може да се приеме, че изявлението за отказ от адвокат, направено от заподозрян, който е неграмотен, отговаря на изискванията за надлежното му уведомление за възможните последици от такъв отказ и когато този отказ не е бил отбелязан според изискванията на националното право. Недопустимо е също така съдът, който разглежда съпричастността на обвиняем към престъпно деяние, за да прецени адекватна мярка за неотклонение, да е лишен от възможността да прецени дали доказателствата са били събрани в нарушение на изискванията на директивата и евентуално да изключи тези доказателства. Това се казва в решение на Съда на ЕС по дело C‑15/24 по преюдициално запитване на Софийския районен съд.

Още от седмицата в "Капитал" & "Дневник"

Пълното бездействие спрямо заплахите срещу съдиите Цариградска и Лазаров да спре. В писмо на Съюза на съдиите в България по повод атаките срещу независимостта и правилното функциониране на съдебната власт се призовава Съдийската колегия на ВСС да изрази ясна позиция, да създаде процедура за реакция в такива случаи, да предложи конкретни мерки в защита на засегнати магистрати, да заяви дали ще предприеме мерки за започване на дисциплинарни производства срещу магистрати, за които е известно или има съмнение, че са действали заедно с групата на Мартин Божанов-Нотариуса.

Служебната гавра с търговските аташета. С обаждане по телефона служебният министър на икономиката Петко Николов анулира резултатите от конкурса за търговски аташета с много спорни мотиви. Според министъра налице е "изначална" липса на законова база за провеждане на такъв конкурс, а несполучилите участници в конкурса нямали законова опция да обжалват резултатите, защото това не било записано в правилата на конкурса. Засегнатите обмислят дали да си търсят правата по съдебен ред.

"Вълкът на Върбовка": понякога отвъд закона, властта подкрепя бъдещия завод на Гайтански. В 20-минутен филм Антикорупционният фонд разказва 11-годишната история как фирмата "Петрургия" на Румен Гайтански - частен инвеститор с печална слава в събирането на отпадъци в столицата - е подпомагана от централната власт, общината и административните съдилища, да прокара намерението си за построяването на гигантски завод за изгаряне на RDF отпадъци в най-плодородната и атрактивна за селски туризъм част на Дунавската равнина.

Как да реагирате, ако сте жертва или свидетел на полицейско насилие. "Дневник" обобщава съветите на юристи за основните стъпки, които е важно да се предприемат в първите моменти от жертвите или свидетели на насилие или някаква форма на превишаване на задълженията на полицейските служители.

Избрано от други медии

Делата вече не са "на трупчета", а "на експертизи". Бавенето заради експертизи е идеалното алиби за протакане на разследвания по огромен брой дела. Има и случаи на дела, които "умират" по давност заради забавяне на експертизата по тях. За забавянето има много обективни причини, включително липсата на обучени експерти, лошото заплащане, липсата на адекватна нормативна уредба, за което вина имат и Министерството на правосъдието и Висшият съдебен съвет. Има обаче и индикации, че често липсата на експертизи се използва като оправдание за държане на дела "на трупчета". (Сега)

Закон и върховен съд не важат за старозагорски политици. Дългогодишният общински съветник в Стара Загора Янко Янков, през настоящия мандат представител на Алтернативата на гражданите (ВМРО), през март бе окончателно осъден от Върховния касационен съд на 2 години условно с изпитателен срок 4 години плюс 12 000 лв. глоба за купуване на гласове през 2019 г. По закон при такава присъда пълномощията на съветниците се прекратяват. Два месеца по-късно обаче Янков все още е общинар. (Сега)

СЕС окончателно преодоля една от постановките в тълкувателно решение №4/2014 г. на ОСГТК на ВКС. Става въпрос за постановката, според която заповед за изпълнение се счита валидно връчена на постоянния адрес на длъжник, който живее в друга държава членка, но има постоянен адрес в България (а постоянният адрес на българските граждани винаги е на територията на страната). Според решение на Съда на ЕС по дело C‑222/23 правото на съюза не допуска национална правна уредба и съответно съдебна практика, според която се издава заповед за изпълнение срещу длъжник, за когото съществува обосновано предположение, че към датата, на която е подадено заявлението за издаване на заповедта, е имал местоживеене в друга държава. (Лекс)

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар