Седмичен бюлетин за правни новини

Промените в конституцията тръгнаха по "бавната писта"; ПП/ДБ предлагат законова реформа на службите за сигурност; КС образува дело по текст от Закона за горите

Промените в конституцията получиха подкрепата на 161 депутати в петък, което означава, че проектът може да бъде подложен на следващо гласуване най-рано след два месеца. Междувременно в пленарната зала бяха направени много заявки, че проектът ще претърпи промени преди второто четене.
Промените в конституцията получиха подкрепата на 161 депутати в петък, което означава, че проектът може да бъде подложен на следващо гласуване най-рано след два месеца. Междувременно в пленарната зала бяха направени много заявки, че проектът ще претърпи промени преди второто четене.
Промените в конституцията получиха подкрепата на 161 депутати в петък, което означава, че проектът може да бъде подложен на следващо гласуване най-рано след два месеца. Междувременно в пленарната зала бяха направени много заявки, че проектът ще претърпи промени преди второто четене.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Промените в конституцията получиха подкрепата на 161 депутати в петък, което означава, че проектът може да бъде подложен на следващо гласуване най-рано след два месеца. Междувременно в пленарната зала бяха направени много заявки, че проектът ще претърпи промени преди второто четене.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Кабинетът "Денков" ще приеме 76 законопроекта и 71 подзаконови акта до Нова година. Това стана ясно от законодателната програма на правителството, която бе приета от МС във вторник, съобщава "Медиапул". Предстои законодателната програма на кабинета да бъде публикувана на Портала за обществени консултации.

Eвропейският съд по правата на човека анонсира, че във вторник ще произнесе нови две решения по два любопитни казуса, наситени с политически контекст. Първото е по жалбата на бившия председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, който бе отстранен от длъжност по наказателно дело срещу него, което през 2021 г. завърши с окончателна оправдателна присъда. Второто дело е срещу забраната за лишени от свобода да гласуват на избори, заведено по жалба на 8 затворници от Пазарджишкия затвор.

Топ 3

Очаквано промените в конституцията тръгнаха по "бавната писта"

Промените в конституцията получиха подкрепата на 161 депутати в петък, което означава, че проектът може да бъде подложен на следващо гласуване най-рано след два месеца. В основния закон е записано, че парламентът приема промени в конституцията с мнозинство от три четвърти от всички народни представители (180 души) на три гласувания в различни дни. Ако при първото гласуване предложението получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, предложението се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички депутати. Междувременно в пленарната зала бяха направени много заявки, че проектът ще претърпи промени преди второто четене. Хронология на дебата вижте тук, за критиките към проекта и непрозрачния начин на изготвянето му - тук. В събота Министерството на правосъдието обяви, че Венецианската комисия е подкрепила предложението за пълно разделяне на ВСС и съотношението в квотите на двата нови съвета

ПП/ДБ предлагат законова реформа на службите за сигурност

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" внесоха в парламента законопроекти за реформа на службите за сигурност (проектите вижте тук и тук), с които отстъпват от идеята за сливане на военното и цивилното разузнаване, но предлагат редуциране на правомощията на президента по назначаването на началниците на службите. Предлага се ръководителите на ДАНС, цивилното разузнаване и ДАТО да се назначават от парламента по предложение на премиера, а не с указ на държавния глава, главният секретар на МВР и шефът на НСО - от Министерския съвет. Началникът на военното разузнаване да се назначава от МС, когато е цивилен, и от президента, когато е военен.

Коментар по темата на Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи, експерт по въпросите на сигурността: Предложените "реформи" в службите са крачка назад, а не към Шенген.

Конституционният съд образува дело по текст от Закона за горите

Конституционният съд образува ново дело (№16/2023 г.), по искане на Висшия адвокатски съвет за установяване на противоконституционност на §3 от преходните разпоредби на Закона за горите. Текстът въвежда редица ограничения на правото на собственост по отношение на имоти в горски територии, придобити чрез замяна по реда на предишния закон, като на практика не позволява на собствениците да използват имотите си пълноценно. Докладчик по делото е Филип Димитров.

Още от седмицата в Капитал & Дневник

Гражданската конфискация не е универсален инструмент



Българският съдия в Страсбург Йонко Грозев в интервю за проблемите с конфискацията, регистрацията на еднополовите двойки, забраната за смяна на пола и индивидуалната конституционна жалба.

"Това, което прави впечатление в българското законодателство, е неговото много широко поле на приложение - то се задейства при огромен брой престъпни състави и други нарушения. Гражданската конфискация в другите държави не е универсален инструмент за справяне с общи проблеми на правоприлагането, а е много тясно насочена към преодоляване на конкретни проблеми. Обичайно тя е фокусирана върху престъпления, които по редица причини са или особено вредни за обществените отношения, или има структурни проблеми при разследването и преследването им.[...] Именно този строго фокусиран подход позволява и в някаква степен оправдава разширяването на правомощията на държавата през това специално конфискационно законодателство с характерното за него обръщане на доказателствената тежест", казва съдия Йонко Грозев.

Правен алианс "Три морета" събира адвокатски фирми от 13 страни. 12 елитни адвокатски кантори от 12 държави - членки на Инициативата "Три морета", създадоха наскоро правен алианс Three Seas Legal Alliance -TSLA, чиято основна цел е да подпомага инициативата, да информира клиентите за бизнес възможностите, които тя предлага, както и да осигурява най-добрите правни съвети за осъществяване на инвестициите в рамките на инициативата. Скоро адвокатските фирми в алианса ще станат 13, когато към тях се присъедини и водеща кантора от Гърция. За алианса разказва адв. Борислав Боянов, учредител и управляващ партньор на "Боянов и ко".

Данъчните закони на обществено обсъждане

  • Данъчни промени 2024: Заведения, фирми гиганти и още малко новости. В предложенията на финансовото министерство няма революционни редакции, но се въвежда още бюрокрация за фирмите. Ресторантите вероятно пак ще са с нисък данък въпреки предложените от финансовото министерство 20%. Фирмите ще трябва да докладват в НАП всички суми и стимули, които дават на служителите си към заплатата. Текстовете за "доносниците" за укрит данък едва ли ще бъдат приети.
  • Финансовото министерство планира завоалирано да обложи допълнително банките. Предложено е отпадане на два текста от Закона за корпоративното подоходно облагане, което означава начислените обезценки да не се признават като данъчен разход. В тях е предвидено и че приходите и разходите от последващи оценки на финансови активи и пасиви, отчетени от финансови институции, се признават за данъчни цели в годината на счетоводното им отчитане.

Уронилият престижа на съдебната власт Гешев не може да бъде адвокат. Позиция на Обединените свободни адвокати (ОСА), в която се възразява срещу вписването на бившия главен прокурор Иван Гешев като адвокат в Кюстендил, тъй като е бил освободен от поста заради действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Това изключва притежаването на необходимите по закон нравствени качества за упражняване на адвокатската професия. Становището е изпратено до Адвокатската колегия в Кюстендил, както и до Висшия адвокатски съвет.

Избрано от други медии

Съдебни определения в един ден "отпушиха" и "блокираха" конкурса за 52 места за нотариуси. Заповедта за конкурса бе огласена преди 9 месеца, но заради жалби на нотариуси той не може да стартира. С определение от 2 октомври т.г. тричленен състав на ВАС даде зелена светлина на конкурса, като като потвърди определението на АССО, с което жалбите на нотариуси от Шумен, Павликени, Силистра, Бяла, Велинград, Царево и Радомир са отхвърлени поради липса на правен интерес. Същия ден друг състав на ВАС се произнася по жалба на нотариус от Девин и я връща за ново произнасяне на АССО поради неправилно основание за прекратяване. Конкурсът няма да се отпуши, докато не приключи и това дело. (Лекс)

Да се отнасяме към бюджета на съдебната власт сериозно. Бюджетът на съдебната власт от 2015 г. насам е нараснал от 469 млн. лв. до 1 млрд. и 200 млн. лв., но няма ясни нормативни правила, които да гарантират добро управление на разходите. Сега е моментът да бъдат поставени сравнително очертаеми граници коя част от бюджета на съдебната власт е същинска и коя не влияе на независимостта и безпристрастността на съдиите, прокурорите и следователите. (Бюлетин на ИПИ)