Огнеупорната истина

Интелектуалци поискаха на пожар възобновяване на разследването на събитията от 26 август 1990 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Пожарът в партийния дом е ключово събитие. Мафията, разбойниците, бизнесмени някакви, те водят своето начало от там. От там започват всичките машинации с огромните суми и кражби", каза неотдавна пред "Капитал" режисьорът Малина Петрова.

"Приключено по давност", последният от нейните 12 документални филма, представлява двегодишно разследване на пожара в бастиона на бившата Българска комунистическа партия (БКП, впоследствие преименувана на БСП) в нощта на 26 срещу 27 август 1990 г. Образуваното следствено дело 15 години не влиза в съдебната зала и накрая е прекратено по давност. В този филм тя доказва кой, защо и как е запалил партийния дом. "Когато някой не казва истината, аз правя филм." За Малина Петрова този пожар е едно от най-печалните събития в новата история на България, защото легитимира версията за "липсващите" документи. В пламъците изчезват свидетелствата за съдбовни действия и решения на комунистическата партия.

Преди няколко седмици група интелектуалци инициираха писмо до председателя на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Искра Фидосова, главния прокурор Борис Велчев и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, с което молят за възобновяване на разследването на пожара преди изтичането на погасителната давност от 20 години. С писмото е изпратен и филмът на Малина Петрова, който съдържа ценна информация и свидетелства ("Приключено по давност", който почти нямаше екранен живот и сега се разпространява апокрифно, представлява 167-минутно разследване, в което всеки факт е проверен, а интервютата с преки участници или наблюдатели, някои от които вече не са между живите, са уникален материал - бел. ред.)

Прокуратурата отговаря формално и съвсем не по същество – имало е образувано дело от 1990 г., впоследствие прекратено по давност. За евентуално възобновяване на разследването не се споменава нито дума.

"Мълчат, разчитат на времето да се забрави." Думите на Радко Поптодоров – един от свидетелите на пожара, казани пред камерата, простичко обобщават тъжния извод след 20 години мълчание около събитието.

Минало забравимо

Двайсет- и дори 30-годишните днес не знаят нищо за пожара – какво е горяло, кой и защо го е запалил и какво от това. Което за съжаление не ги спасява от участта да живеят в светлината на пламъците от нощта на 26 август.

"За всяка нация е нездравословно да затваря страници, които не са детайлно прочетени и анализирани", смята историкът Антонина Желязкова, подписала се под писмото до институциите за възобновяване на разследването. По думите й допускането на виновни за престъпления да се укрият и да останат ненаказани удря държавата в нейните устои – сигурност, морал, правораздаване и справедливост.

"Историята е важна за самия теб, за да можеш да взимаш правилни решения дори в собствения си живот", добавя Малина Петрова.

"Голямата манипулация около опожаряването на партийния дом, свързана с прикриване на истинските виновници и мотиви за извършването на този пожар, всъщност прикрива определена отговорност за това, че днес нашето общество се намира в такова състояние", коментира Михаил Иванов - съветник на президента Желю Желев по етническите въпроси и пряк свидетел на събитията. По думите му пожарът е изиграл съществена роля за това тогавашната политическата власт на комунистическата партия да се трансформира в икономическа. И може би, ако не се беше случил, последните 20 години нямаше да протекат по този начин.

Поетесата и един от инициаторите на писмото до институциите Малина Томова отива още по-далеч - "злото, което шепа творци са се опитвали да разпознават, формулират и назоват през годините на социализма и посткомунистическия преход, е вече гигантска работеща машина, смазала не една и две идеи, човешки съдби и ценности". За нея този модел вече е станал е всеобхватен и "ето така тихомълком и нежно се е промъкнал от нашето минало в настоящето ни, респективно и в бъдещето ни".

В пламъците изчезват много архиви. Най-засегнати от пожара са именно стаите, в които се съхраняват ключови документи от времето на БКП - за финансирането на партията, за изнасянето на капитали, секретни решения на Политбюро.

Димна завеса

"Палежът беше умишлено организиран от самата комунистическа партия или от известни среди от нея – вероятно свързани с Държавна сигурност", разказва друг свидетел на събитията, режисьорът Евгений Михайлов. По думите му добре организираната акция е имала за цел и да изкара екстремисти хората, които през лятото на 1990 г. протестират срещу фалшифицирането на резултатите от изборите за Народно събрание. "Фактът, че никога не се стигна до край на разследването и до излизане на истината още тогава, само потвърждава това, че тази истина е била неудобна", смята Михайлов. А още по-тревожното е, че нито едно от правителствата след промените не довежда разследването до адекватен край. Така пожарът в партийния дом - както много други неизяснени събития в България, остава единствено в спомените на очевидците.

Въпреки служебния отговор на прокуратурата свидетелите на пожара едва ли ще се откажат да търсят истината. "Не можем да гледаме в бъдещето, ако не знаем миналото. Защото и настоящето ни е фалшиво", смята Малина Петрова.

Всъщност в зависимост от тежестта на обвинението срокът на давност варира, като най-дългият възможен е 22 години и половина, което би могло да даде още две години и половина надежда за разкритие на фактите и търсене на отговорност на виновниците. Правозащтникът адвокат Йонко Грозев не е оптимист за решаването на случая: "Дори и да се възобнови разследване, вероятността то да успее да приключи на три инстанции в срок от две години и половина не е особено голяма. Страхувам се, че тази история ще остане в ръцете на историците, не толкова на юристите."

Приключено по давност / Closed by Prescription (2008) #1

Пожарът, в който изгоря истината

На 26 август 1990 г. - няколко седмици след оставката на Петър Младенов и избирането на Желю Желев за президент, хората от палатковия лагер "Град на истината" настояват комунистическите символи от сградата на партийния дом да се махнат. Напрежението се подклажда от заплахата на един от протестиращите - Пламен Станчев, че ще се самозапали в знак на протест, и от предупреждението на Константин Тренчев, че сградата може да бъде щурмувана. Вечерта партийният дом изведнъж пламва - основно в стаите, където са събрани архивите на БКП. Разследването завършва с обвинение срещу членове на протестното движение, а образуваното следствено дело 15 години не влиза в съдебната зала и накрая е прекратено по давност.

Свидетели на събитията обаче разказват противоречиви факти, които Малина Петрова разкрива във филма си. Като например това, че няколко дни преди пожара е имало необичайно движение в сградата - изнасяни са документи, махнати са масивните железни решетки на сградата, внесени са запалителни материали. Режисьорът Евгений Михайлов си спомня как едновременно са се запалили стаи на различни етажи от сградата - нещо, което по никакъв начин не би могло да се извърши от случайно нахлули хора, които за пръв път влизат в лабиринта на партийния дом. Според Михайлов един от основните сигнали, че ще стане такава провокация, е нежеланието на полицията и на пожарникарите да се намесят в началото на напрежението. Той е запечатал всичко през онази нощ с камерата си - копията, които предава на полицията за разследването, са му върнати година по-късно... със записани върху тях други видеоклипове.

Съмнение буди и отсъствието на ключови фигури от София в разгара на протестните действия – премиерът Андрей Луканов е в чужбина, а президентът Желев инспектира почивните бази на президентството по морето - нещо, което едва ли е сред първите грижи на наскоро избран държавен глава.

Фотоистория: Пожарът

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Цялата галерия
47 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    richardmanfred avatar :-|
    richardmanfred
    • - 1
    • + 53

    Страхотен материал! Браво, Капитал!

    Филмът на Малина Петрова трябва да стигне до възможно най-много хора:
    Може да се гледа онлайн http://www.dailymotion.com/video/xch6q9_yyyyyyyyyy-yy-yyyyyyy-closed-by-pre_news
    или да се свали от колибка - http://kolibka.com/2.html

    Нередност?
  • 2
    sinbad avatar :-?
    Сандокан
    • - 3
    • + 13

    #1 А такива останаха ли(хора)??????

    Нередност?
  • 3
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 2
    • + 35

    "Двайсет- и дори 30-годишните днес не знаят нищо за пожара – какво е горяло, кой и защо го е запалил и какво от това." -> Младите хора биват много подценявани, според мен. Иначе браво за повдигането на този въпрос отново. Време беше.

    Нередност?
  • 4
    pesheff avatar :-(
    pesheff
    • - 6
    • + 29

    Много ще боли определени кръгове ако наистина се изясни какво е станало тогава а трябва сериозно да се натисне правителството да направи нещо! Нека да видим сега дали ББ е различен от комунягите или също така е вълк които си е променил козината но не и нрава!

    Най-голямата грешка на прехода-не се забрани на всеки свързан със БКП да има право на какъвто и да е било пост в държавния апарат! Сега нямаше да има БК(С)П и ДПС!!! Да не говорим колко тн демократи са бивши партийни функционери-всичко беше театро през тия 20 години-опозиция нямаше и БСП и СДСтата бяха една голяма червено-синя върхушка! Май единствената правилна позиция беше изразена от Жорж Ганчев-оказа се прав човека-не му повярвахме а продължихме да избираме Стояновци и Първановци!

    Не ме гледай умно Българино!!! Мисля че по му се искаше да каже-Не ме гледай ТЪПО българино което по си приляга в нашият случяй

    Нередност?
  • 5
    plaats avatar :-|
    Луд Общественик
    • - 3
    • + 12

    До коментар [#4] от "Пешката":

    Пешка да бяхме избрали Жорж - представяш ли си! България щеше дае рай!

    Вече толкова ми писна от политика, че не знам дали горното изречение е истина или е ирония.....

    Нередност?
  • 6
    renegade avatar :-|
    renegat
    • + 16

    Физиономиите на индивиди провеждали една престъпна политика на мегаломаниаци продължават ехидно да ни се подиграват от интервютата на филма, но историята ги изхвърли на бунището, където ще бъдат и заровени и забравени след естествената си смърт.

    Нередност?
  • 7
    npapazov avatar :-|
    npapazov
    • - 1
    • + 22

    Много благодаря на
    До коментар [#1] от "Емил Попов":

    Благодаря за линка- ще гледам филма!!!

    Страхотна тема!

    Аз не вярвам, че истина ще ислезе наяве. Даже мисля, че и тая операция е имало бушони и те вече са изгоряли и е невъзможно да се възстанови какво е станало. Камо ли пък да се възстанови, какво е било написало на тия А4, дето са изгоряли. Джоб уел дан! Но това не е толкова важно?! Мисля, че доброто винаги побеждава злото (фройдиски погледнато, щот такива приказки ми е разправяла баба ми като малко дете). И факта, че някой е взел куфарче с пари, или е преватизирал предприятие, или е бил шеф на мафиотски клан рефлектира върху личното му следващо поколение. Природата проектира, как ние живеем върху децата ни. И там става пречупването. Вие сещате ли се за лоши хора дето децата им са прокопсали? Аз-не! Млади хора, деца на бивши величия, с много възможностите става наркомани или са болни от рядка болест или имат други проблеми от "личен характер". Докато има и други млади хора, който без да имат представа какво точно е ставало преди 20-40 години вече влизат в силата си. Сещате ли преди 2-3 години, как стажанка беше казала в лицето на министър Гагаузов, че не става за нищо щом сам си нарушава собствена заповед за забрана на пушене(беше раздухано от слави, но реално представлява сблъсък на две различни поколекния). Е това човек на > 30-35 години (бил чавдарче, и пионерче, камо ли и войник) няма как да направи, защото е бил пречупен преди това от системата. И както всяко поколение си носи кръста (турско робство, борба за духовна независимост, възстания, комунизъм и т.н.) така ние си носим кръста на нашето време. И преживяването на комунизмЪ си е постижимо, не само защото сме закърмени с приказки как доброто побеждава злото.

    Нередност?
  • 8
    sparti avatar :-|
    sparti
    • - 1
    • + 18

    Не са изгоряли бушоните, просто не им се говори
    Мисля че мозъкът на операцията беше Димитър Йончев, но като истински комунист ще мълчи и лъже докрай

    Нередност?
  • 9
    dakl avatar :-|
    dakl
    • - 12
    • + 7

    Моето мнение е ,че разследването ние стигна до край имено защото трябваше да покаже истинските организатори, които и тогава бяха твърде добре известни-Тренчев и неговите кукловоди!

    Нередност?
  • 10
    tochnia avatar :-|
    teo
    • + 12

    Жалко че не е жив Луканов, да разкаже и за партииният дом, и защо демокрацията и икономикатата тръгнаха по този път...

    А Гоцев очевидно ще си отнесе тайните в гроба...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал