🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата пласира още 200 млн. лв. шестгодишни ДЦК при 3.35% доходност

Финансовото министерство планира още един аукцион през май за 300 млн. лв.

Служебният финансов министър Людмила Петкова засега не внася промени в очертаната още от редовния кабинет емисионна политика
Служебният финансов министър Людмила Петкова засега не внася промени в очертаната още от редовния кабинет емисионна политика
Служебният финансов министър Людмила Петкова засега не внася промени в очертаната още от редовния кабинет емисионна политика    ©  Юлия Лазарова
Служебният финансов министър Людмила Петкова засега не внася промени в очертаната още от редовния кабинет емисионна политика    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството успя да си набави още 200 млн. лв. чрез емисия шестгодишни ДЦК, след като през април за пръв път от година и половина излезе на вътрешния пазар и пласира тригодишни облигации. Постигнатата доходност 3.35% е сравнително ниска и при свит спред спрямо аналогичния германски дълг (93 базисни пункта), което показва, че въпреки поредните политически турбуленции страната продължава да е атрактивен емитент, а гладът на местните институционални инвеститори за ДЦК не е утолен.

За това говори и високият коефициент на покритие - по данни от БНБ поръчките са били за 445.35 млн. лв. като търсенето е надхвърлило предложеното количество 2.23 пъти. От финансовото министерство оповестиха, че най-голям дял са придобили банките - 48%, следвани от застрахователните дружества - 21%, пенсионните фондове - 13%. С по-малки суми са участвали договорни и гаранционни фондове - 5%, и инвестиционни посредници - 3%, като прави впечатление и продължаващият засилен интерес от други инвеститори с 10%, където попадат основно фирми и физически лица.

Първите капки

Освен двата проведени досега аукциона в емисионния календар на правителството е заложен и още един за месеца - на 27 май държавата ще се опита да пласира още 300 млн. лв. от тригодишните книжа. Още в края на редовния кабинет беше зададен тон за повече предвидимост, както и че ще се разчита повече на вътрешния пазар през годината.

При всяко положение обаче той няма да е достатъчен и България ще трябва да излезе и с голяма емисия еврооблигации през следващите месеци. Предвиденият таван за нов дълг в бюджета е 11.7 млрд. лв., като реално необходимата сума вероятно ще е по-ниска - от порядъка на 9.5 млрд. лв., освен ако дефицитът не се окаже по-голям от заложените 5.8 млрд. лв. Извън него през юли предстои падеж на около 400 млн. лв. вътрешни левови ДЦК, а през септември - на близо 1.5 млрд. евро еврооблигации, както и финално лихвено плащане по тях.

По данни на финансовото министерство към края на март фискалният резерв е близо 10 млрд. лв. депозирани в БНБ и банките, както и още 1.9 млрд. лв. вземания от ЕС.

Първо вътре, после вън

Емисиите на вътрешния пазар като цяло са по-неликвидни, но пък дават известна възможност за гъвкавост на правителството. Например сравнително нестандартните срочности от три и шест години са начин да се разпределят падежите по години, така че да се изглади структурата на дълга и да не се струпват прекалено големи плащания.

Друга особеност е, че ДЦК в национална валута носят нулево рисково тегло за местните банки при определянето на капиталовите им изисквания, което ги прави по-атрактивни за тях. Това предимство ще изчезне, когато България приеме еврото, с което регулаторното третиране с външните еврови емисии ще се уеднакви. Тъй като обаче към момента няма сигурност кога ще стане това, пласирането на левови ДЦК изглежда оправдано. При влизането в еврозоната те автоматично ще бъдат превалутирани.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 4

    В края на м. април БНБ е превела към МФ в полза на държавния бюджет сума в размер на 660 млн. лева. Преводът е извършен в съответствие със Закона за БНБ и е за сметка на годишното превишение на приходите над разходите на централната банка за 2023 г.
    Интересно как са разпределени тези извънредни 660 млн, не можеше ли служебното правителство да не поема дълга от 200 млн, както и да не пласира нов дълг на 27 май след получената сума от БНБ?

    Нередност?
  • 3
    dobar_chovek_007 avatar :-|
    dobar_chovek_007
    • + 1

    при всичките ми уважения, тази жена не ми изглежда подходяща за менистър. Лично мнение.

    Нередност?
Нов коментар