🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

ЕК подготвя удължаване на безмитния внос от Украйна въпреки фермерските протести

Предложението на Брюксел предстои да бъде обявено тази седмица и вероятно ще разбуни духовете сред източноевропейските земеделци, вкл и в България

Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис смята, че страните -членки трябва да поддържат ангажимента си за силна политическа и икономическа подкрепа за Украйна
Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис смята, че страните -членки трябва да поддържат ангажимента си за силна политическа и икономическа подкрепа за Украйна
Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис смята, че страните -членки трябва да поддържат ангажимента си за силна политическа и икономическа подкрепа за Украйна    ©  Цветелина Белутова
Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис смята, че страните -членки трябва да поддържат ангажимента си за силна политическа и икономическа подкрепа за Украйна    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Европейската комисия в момента финализира своето предложение за удължаване с още една година (до юни 2025 г.) на безмитния изност на украински продукти за Европейския съюз, подобно на това, което бе прието преди 12 месеца. "Очакваме предложението да излезе през тази седмица", споделят източници на "Капитал" в изпълнителния орган на ЕС.

Това се случва на фона на фермерски протести в много европейски страни, включително и в Източна Европа, където един от поводите на недоволство е именно евтиният внос на зърно, слънчоглед, царевица и някои други храни, който прави местното производство неконкурентоспособно по твърденията на земеделците. В България все още демострации няма, но и българските зърнопроизводители обявиха готовност и заявиха нови искания към правителството след последните им протести от есента на миналата година.

Миналата седмица и министрите на земеделието на България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария изпратиха съвместно исмо до ЕК с искане за ограничения върху вноса на украинско зърно. Според българското земеделско министерство сред предложенията е въвеждане на "тарифни квоти" за повечето чувствителни земеделски продукти от Украйна.

Междувременно и най-големите производители на храни в ЕС агитират блокът да приеме механизъм за ограничаване на чувствителните стоки, чийто внос в момента е либерализиран. Необходими са мерки, настояват асоциации на производителите на захар, пилешко месо, царевица и яйца, за да се предпазят фермерите от ЕС от смущения на пазара, причинени от търговските облекчения за Украйна.

По процедура, след като ЕК обяви официалното предложението си свободен внос на зърнени култури и храни от Украйна за още една година, следва гласуване в Европейския парламент и държавите членки.

ЕК оценява ситуацията на пазара

След вълненията и фермерските протести в Източна Европа от миналата година, Украйна прие план за контрол на своя износ и предотвратяване на изкривявания на пазара в съседните държави членки на ЕС. Това обаче не изглежда да е достатъчно за земеделците в Източна Европа. Всъщност тогава Унгария, Полша и Словакия въведоха едностранни национални забрани върху украинския внос, които така и не премахнаха, въпреки призивите на комисията. Притокът на украински храни и стоки на европейския пазар обаче продължава да тласка цените надолу в страните на първа линия.

"Европейската комисия продължава да следи отблизо потока от износ на селскостопански храни от Украйна към ЕС, като същевременно поддържа редовен контакт с украинските власти, както и с тези от петте държави-членки на ЕС, географски близки до Украйна", коментира на свой ред говорител на ЕК по земеделските въпроси пред "Капитал". "Като част от този продължаващ процес на двупосочна комуникация, ние призоваваме Унгария, Полша и Словакия да премахнат своите едностранни забрани за внос, като същевременно поискахме да предоставят всякакви търговски данни, които могат да помогнат за информиране на Комисията за размисъл и процес на вземане на решения", допълват от ЕК.

Миналата седмица зам.-председателят на ЕК Домбровскис разговаря с Чеслав Сикерски, полският министър на земеделието и развитието на селските райони, и Кшищоф Хетман, полският министър на икономическото развитие и технологиите, като припомни ангажиментите на държавите членки от Европейския съвет през октомври и декември, да продължат да предоставят силна политическа и икономическа подкрепа за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.