🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стадион "Христо Ботев": новото чудо на Пловдив

С концерти, фанфари и официална церемония ще бъде открит най-новият български стадион

За дербито с "Левски" всички седалки за гостуващите фенове ще бъдат премахнати от страх за нанасяне на вреди
За дербито с "Левски" всички седалки за гостуващите фенове ще бъдат премахнати от страх за нанасяне на вреди
За дербито с "Левски" всички седалки за гостуващите фенове ще бъдат премахнати от страх за нанасяне на вреди    ©  Димитър Марков
За дербито с "Левски" всички седалки за гостуващите фенове ще бъдат премахнати от страх за нанасяне на вреди    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Крайната сума за стадион "Христо Ботев", заплатена от четири различни източника е 68.5 млн. лв.
  • Собственикът на клуба Антон Зингаревич избягва публични изяви и въпроси за бъдещето на клуба
  • "ПФК Ботев" е само веднъж на печалба в последните 5 години

Когато "Христо Ботев" - първият изцяло нов стадион в България от десетилетия насам, отвори за първия си мач в събота, 29 април, той няма да е завършен. Да, на камерите на телевизията той ще изглежда доста добре, но ще липсват две козирки, както и стъклена фасада - които според строителя му от ПИМК ще струват още 18 млн. лв. и ще бъдат довършени до края на тази година.

Когато беше съборен от бившия собственик - банкера Цветан Василев - обещанието беше, че "Христо Ботев" ще бъде построен с частни пари наново. След наливането на основите обаче дойде крахът на КТБ, Василев избяга, а частните пари се изпариха. Затова след няколко години нещата отново опряха до държавата.

Първоначално "Христо Ботев" трябваше да струва 53 млн. лв. с ДДС, от които 21 млн. осигурени от държавата. За стадион, предвиден да е първият нов и най-модерен, тази сума е примамливо ниска, сравнена с тези в околни държави и бъдещи проекти у нас.

Логично, тя се оказа недостатъчна. С приближаването на крайните срокове стойността набъбна до 58.5 млн. лв., от които последните 18 млн. лв. ще се изплащат в траншове от по 6 млн. на изпълнителя ПИМК за следващите 3 години. До този момент за проекта са дадени 18 млн. лв., а сумата, която ще се преведе тази година, е почти 22.3 млн. От тях 11.8 са от изтегления от общината заем, 8.5 директно от бюджета и 2 млн. от предходен остатък.

Фотогалерия | Стадион "Христо Ботев" от съкрушени мечти до почти сбъдната реалност

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Цялата галерия

"58.5 млн. са парите, които са гласувани от общинския съвет и това ще е стадионът със завършена козирка и пълна фасада отпред, както е по проект. Но когато получихме чертежите и ги остойностихме, за пълно завършване за "УЕФА 4" лиценз сумата беше 64.5 млн. Допълнителни 6 млн. лв. се инвестират в момента от собственика на клуба Антон Зингаревич", коментира пред "Капитал" Илиян Филипов, собственик на ПИМК.

Като се добави към тази сума и двете стоманобетонни конструкции, които бяха изградени през 2014 г., и се остойностят със сегашни суми, според Филипов стадионът стига до 68.5 млн. лв. "с лъжици, вилици и всичко".

Не. Не. Категорично не. Никога повече стадион няма да се хвана да работя. Искам да ви кажа, че хвърлих толкова усилия и време. Да не говорим, че финансовият резултат от този проект е минусов, а с индексация се надявам да излезе поне 0:0.

Илиян Филипов
Илиян Филипов

собственик на ПИМК

Новият собственик на "Ботев"

През 2021 г. "ПФК Ботев" бе поет от забуления в мистерия руснак с израелски паспорт Антон Зингаревич. Той рядко е в България, а от почти година "Капитал" се опитва да се свърже с него, но без успех. Същия резултат са имали представителите на "Сдружение професионален футболен клуб "Ботев", които са акционер в клуба.

Това, което се знае за собственика на "ПФК Ботев", е откъслечна информация от интернет. Роден на 18 март 1982 г., той е син на руския мултимилиардер Борис Зингаревич и прекарва младежките си години в Англия, където е първият му опит с футболния свят. През 2012 г. чрез своята компания Thames Sport investment взима контролен дял от 51% в Reading F.C. В крайна сметка Зингаревич напуска клуба само след 2 години, а причината според негов говорител е финансови проблеми и нужда да се завърне обратно в Русия.

Оттогава Зингаревич избягва да се завърне обратно във футболния свят, макар името му да е спрягано тук и там със закупуването на някои клубове из Европа. В крайна сметка той акостира на българска земя, за да оглави "Ботев". В момента той е едноличен собственик на капитала на клуба с 99% чрез компанията си "Лусид футбол холдинг бг", а останалият 1% се държи от "Сдружение ПФК "Ботев".

На 28 февруари 2022 г., четири дни след нахлуването на Русия в Украйна, в търговския регистър за "Лусид футбол холдинг бг" е постъпила и информация за смяна на гражданството на Зингаревич от руско на израелско, а адресът му на пребиваване е посочен в Дубай.

Управлението на модерен стадион далеч не е лесна работа и изисква опит. Именно тук се получи и един от най-странните ходове от страна на ПФК "Ботев", които точно ден след като получиха договора за наем на стадиона, освободиха изпълнителния директор Герман Чистяков и мениджъра за стадиона Алекси Жуковин. Търсенето за техните заместници все още продължава.

Безотчетни финанси

Също така неясно е какво става с финансите на "Ботев". От 2012 г. насам клубът не качва финансови отчети в Търговския регистър. Според данни на системата на "Капитал" КАПИ в последните 5 години отборът има загуби от 13.5 млн. лв. и само една година на печалба - 2017 г., когато е напред с 84 хил. лв.

До този момент според собственика на ПИМК Филипов, който явно има близки връзки с инвеститора, Зингаревич е вложил около 20 млн. лв. лични средства. Поне 6 млн. от тях са постъпили чрез базираната му в Монако компания SCP Waterfront.

"В лицето на сегашното управление и г-н Зингаревич ние виждаме хора, които имат сходно на нашето мислене. А именно за превръщането на клуба в такъв, който е независим от едно лице, от "бащица", защото "Ботев" много си е патил от такава конфигурация и за нас е важно той да е финансово самостоятелен", коментира Борис Гиздаков, председател на "Сдружение ПФК "Ботев".

Все още няма коментари
Нов коментар