🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Борисов ме увери, че сам ще взимам решенията": Антон Хекимян е кандидатът на ГЕРБ за София

Трети в листата на партията за общинския съвет е и бизнесменът Любомир Минчев, известен като лицето зад холдинга "Телелинк"

Антон Хекимян и представители на ГЕРБ внесоха кандидатурата му в ЦИК.
Антон Хекимян и представители на ГЕРБ внесоха кандидатурата му в ЦИК.
Антон Хекимян и представители на ГЕРБ внесоха кандидатурата му в ЦИК.
Антон Хекимян и представители на ГЕРБ внесоха кандидатурата му в ЦИК.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След дълго пазене в тайна на името на номинацията си за кандидат за кмет на София и ден преди да приключи крайния срок за регистрация на кандидатите в общинската избирателна комисия (ОИК), ГЕРБ най-после обяви кандидатурата си за кмет на столицата. Това е бившият вече директор на "Новини и актуални предавания и спорт" в bTV Антон Хекимян. Името му не беше обявено официално от лидера на партията Бойко Борисов на пресконференция, както стана с кандидата на ГЕРБ в Пловдив в неделя, а пред сградата на Столичната община, където се намира ОИК, при внасянето на документите на формацията за регистрация.

Освен кандидат за кмет Хекимян ще води и листата за общински съветници на партията, което означава, че дори да не стане кмет, със сигурност ще влезе в общинския съвет. Друг е въпросът дали ще остане да работи като съветник.

При всички случаи обаче издигането на шефа на новините на една от водещите телевизии за партиен кандидат за кмет на столицата повдига въпроси за независимостта на медията и за това доколко обективно е отразявала досега събитията.

Иначе в листата на ГЕРБ има и още една изненада. На трето място е поставен бизнесменът и инвеститор от технологичния сектор Любомир Минчев, известен с компанията "Телелинк", на която е съосновател заедно със Спас Русев. В последните дни неговото име се спрягаше в медиите като евентуална номинация за кмет на ГЕРБ. Тя може да бъде определена като "намигване" към кандидата на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев, който също идва от технологичния сектор и стои зад компанията "Телерик".

С обявяването на кандидатурата на Хекимян отпадна последната голяма въпросителна около кметската надпревара в София а именно кой ще е основният опонент на първата политическа сила в столицата ПП - ДБ - "Спаси София" и кандидата им Васил Терзиев.

Очевидно от ГЕРБ ще разчитат на популярността на бившия телевизионен водещ за привличането на по-широк кръг избиратели, извън партийните структури на формацията в столицата. На този етап е трудно да се каже доколко този ход ще се окаже успешен. Според управляващия директор на социологическата агенция "Алфа рисърч" Боряна Димитрова на Хекимян ще му е необходимо време, "за да влезе в кметските обувки". "Не е едно и също да си популярно лице и хората да те разпознаят като кмет", каза тя пред БНР ден преди от ГЕРБ да обявят официално номинацията му.

Освен Хекимян и Терзиев за кметския пост в София вече официално се състезават бившата синдикалистка Ваня Григорова (подкрепена от БСП), Карлос Контрера (ВМРО) и Деян Николов ("Възраждане). В кметската надпревара влиза и бившият общински съветник и депутат от ДСБ Вили Лилков, който може да отнеме гласове от ПП - ДБ - "Спаси София".

Хекимян: Взех решението напълно съзнателно

На влизане в сградата на ОИК Хекимян обясни, че миналата седмица е имал среща с Бойко Борисов, на която е получил предложението и е помолил за време да помисли. "Обсъдили сме екип и стратегия. Хора, с които ще работим заедно за това София да изглежда по-добре", каза още Хекимян. Добави и че е получил уверение от Борисов, че ще може "сам да взема решенията".

За кандидатурата на Хекимян за кмет на София се заговори усилено в събота, когато от bTV разпространиха информацията, че е подал оставка, за да продължи "в друга професионална посока". Първоначално от ГЕРБ отричаха напускането на Хекимян от високия пост в телевизията да е свързано с кандидатирането му за кмет.

"Не мога да не си призная, че съм се замислял оттук напред как продължавам аз, какво ще е моето развитие след журналистиката. Получавайки предложението да бъда кандидат за кмет от ГЕРБ, си дадох сметка, че искам да работя за обществото. През целия този път съм го правил и смятам, че мога да го правя, просто от другата страна", коментира Хекимян, като оцени шансовете за избирането му като "огромни".

Като едно от първите неща, които би направил, ако стане кмет, Хекимян посочи инспектиране на ремонтите, извършени по време на управлението на ГЕРБ.

"Намирам кандидатурата за малко странна. Тя е в разрез на това, което и господин Борисов, и господин Георгиев казаха в последните седмици, когато описваха техния профил на кандидат. Георгиев каза, че "София не е учебна кола", когато коментираше моята кандидатура. В същото време те избират да заложат на човек, който буквално една седмица преди започването на кампанията решава да се занимава с проблемите на София", каза Васил Терзиев пред "Нова нюз".

От телевизията в кметския стол

Роден в Стара Загора, след завършване на средното си образование там Хекимян е приет да учи бакалавърска степен "Журналистика" в СУ "Св. Климент Охридски" и идва в София. Тогава започва и журналистическата му кариера, която в продължение на 20 години се развива изцяло в структурата на "бТВ медиа груп", като самият Хекимян нееднократно е посочвал, че е минал през всички кариерни стъпала, за да се издигне в медията. През 2003 г. започва работа като стажант, а година по-късно става репортер в сутрешния блок на телевизията, като в репортажите си отразява събития от различни части на България. Тогава водещ на сутрешния блок беше Николай Бареков, който впоследствие също влезе в политиката.

Във вече изтритата му визитката в сайта на bTV Хекимян посочва, че "пази всяка история за хора, с които се е срещал, като тези от леденото мъжко хоро в Калофер или като отец Атанас Аролски от с. Хвойна, който на 90 години обикаля християнските села без свещеник". В следващата си кариерна стъпка Антон Хекимян е назначен за водещ на сутрешния блок през уикенда по bTV "Тази събота" и "Тази неделя".

Той става едно от най-разпознаваемите лица на медията, след като през юни 2014 г. е избран за водещ на делничното предаване "Тази сутрин", където отразява политически и обществени теми. Там се задържа в продължение на шест години. През 2020 г. чешкият фонд PPF придоби "БТВ медиа груп" и тогава започнаха промените в групата. За изпълнителен директор беше назначен Мартин Швехлак (от 2023 г., сменен от Ралф Бартолайт - бел. ред.) и малко след това реши да се раздели с дългогодишния директор "Новини, актуални предавания и спорт" на bTV Венелин Петков. По думите на Петков тогава той не е очаквал тази смяна. На негово място беше назначен именно Антон Хекимян, като това е една от най-отговорните ръководни позиции в медийната група, от която зависи дали телевизията може да отстоява позициите си и дали остава независима от властта. Паралелно Хекимян продължи да води някои от предаванията на bTV, основно около поредицата от парламентарни изборни, и беше водещ на подкаста на медията Newsroom.

Той заемаше позицията директор "Новини, актуални предавания и спорт" до края на миналата седмица, два дни преди да бъде обявен за кандидата на ГЕРБ за кмет на София. В събота от медийната група съобщиха, че Хекимян е подал оставката си, която незабавно е била одобрена. Оттогава изпълнителният директор на bTV Ралф Бартолайт заедно с ръководния екип на отдел "Новини" пое управлението на нюзрума, а от медията информираха, че достъпът на Хекимян до нюзрума на bTV и всички други ресурси на компанията е бил незабавно ограничен.

Реакцията на bTV

"Във връзка с номинацията на доскорошния ръководител на отдел "Новини, актуални предавания и спорт" Антон Хекимян за кандидат за кмет на София bTV Media Group счита за необходимо ясно да подчертае, че доверието и способностите на нашия нюзрум са доказани в продължение на повече от 20 години. Веднага след отправеното искане bTV прие оставката на г-н Хекимян, незабавно ограничи достъпа му до нюзрума на bTV и всички други ресурси на компанията и бързо информирахме вътрешната общност и широката общественост за неговото напускане", обявиха в съобщение от медията. От там допълват още, че макар да са напълно уверени в качеството, таланта и ангажираността на редакционния екип към обективността на новините, ще въведат редица мерки през предстоящия изборен сезон с цел да защитят името и репутацията на bTV.

Ралф Бартолайт, CEO на bTV, заедно с ръководния екип на отдел "Новини" е поел управлението на нюзрума. От медията казват още, че ще използват услугите на трета страна - външна агенция, която да следи за обективността на нашето новинарско отразяване в периода на предстоящата предизборна кампания.

Включването на Любомир Минчев

Другата интересна номинация в листите на ГЕРБ е Любомир Минчев. Той е известен като лицето зад холдинга "Телелинк", основан от Спас Русев през 2001 г. Първоначално Минчев е миноритарен акционер, но през 2012 г. изкупува всички акции. Впоследствие през 2017 г. реорганизира дейността на групата, като отделя компании за различните сегменти.

Най-голямото дружество от предишния холдинг е "Телелинк бизнес сървисис груп" ("ТБС груп"), което е бизнес интегратор, софтуерен разработчик и изгражда центрове за данни. То беше листнато на Българската фондова борса през 2020 г. В него Минчев държеше 67%, но през юни продаде част от дела си на фонда CEECAT в по-голяма сделка и в момента държи малко над 52%, но не участва в управлението на дружеството.

Друга компания от бившия холдинг е "Телелинк инфра сървисис", която проектира, изгражда, модернизира и поддържа мрежова инфраструктура на телекоми, компании и правителства. Минчев е мажоритарен акционер в дружеството, а през миналата година продаде дял в него на българския фонд BlackPeak.

Минчев инвестира и самостоятелно като купувач или бизнес ангел в различни компании. През 2018 г. например купи хърватския бизнес на регионалния доставчик на сателитна телевизия Total TV. Завършил е Американския университет в България. Съпругата на Минчев Мария Опренова пък беше дългогодишен официален собственик на "Канал 3" през дружеството "Медийна инвестиционна организация", като неофициално в сектора се твърдеше, че зад компанията стои депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Интересно е, че компаниите от групата на "Телелинк", чиито основател е Минчев, имат огромен бизнес в сферата на държавните обществени поръчки. Само през тази година "Телелинк бизнес сървисис", най-голямото от дружествата, е подписало договори за над 50 млн. лв. с държавата. Сумата не включва участия в консорциуми.

От идването на власт на Бойко Борисов през 2009 г. насам "Телелинк бизнес сървисис" е спечелила общо 222 обществени поръчки, чиято стойност варира от малко над 10 хил. лв. до 25 млн. лв.

За това време групата на "Телелинк" се сдоби и със значително влияние по най-високите етажи в държавата, което си пролича при няколкото на брой пренаписвания на българския План за възстановяване и устойчивост. Там например представители на кабинета на Кирил Петков неофициално имаха резерви към някои пера, основно в сферата на телекомуникациите и образованието, за които имаха съмнения, че са писани специално за "Телелинк".

Досегашният председател на СОС - втори в листата

До последно за кандидаткметското място се спрягаше и името на председателя на общинския съвет Георги Георгиев, който този мандат (2019 - 2023 г.) беше общински съветник, а после финансов комисар. На днешната пресконференция стана ясно, че той ще бъде втори в листата (след Хекимян), следван от Любомир Минчев. Георгиев обяви, че 15 от първите 30 общински съветници в листата ще са "нови лица", като "съчетаваме хора с различен профил, с различни професии".

"За мен възможността да оглавяваме този екип в този мандат, да се борим за мнозинство в следващия общински съвет е изключително признание от гражданите, колегите и всички останали", коментира той.

Всъщност дори по-важното от кметския пост е мнозинството в Столичния общински съвет, което взима решенията за града. Малко вероятно е някоя от водещите политически сили да има абсолютно мнозинство, което означава, че и на местно ниво ще се сформират коалиции.

18 години ГЕРБ София

В продължение на 18 години столицата се управлява от ГЕРБ. Първо Бойко Борисов беше кмет от 2005 г. до 2009 г., а от 2009 г. до сега на поста е Йорданка Фандъкова, която в последния си мандат все по-рядко се появява публично, избягвайки въпроси. Практиката "ремонт на ремонта" с примерите за "Графа" и жълтите павета се превърнаха в символ за управлението на ГЕРБ в града.

Най-големите две събития за това време са свързани с европейските пари: изграждането на метрото, което към днешна дата е дълго 52 км, както и изграждането на завод за преработка на отпадъците. Това са и двете постижения, които изтъква самият кмет на столицата в сайта на Столичната община. Освен тях и изграждането на няколко булеварда обаче тъжната равносметка е, че изливането им не е подобрило особено стандарта на живот в столицата, макар и от партията да обичат да говорят за успеха си, сочейки някогашните калните селски улици и депата за боклук. Днес кандидата за кмет Хекимян също направи подобен паралел, припомняйки колко много е направено, и даде примера със София от 2003 г. - "със сините спирки, с гащите, които се продаваха на "Витошка", с тъмната градинка на НДК, с дупките по пътищата и разбитите булеварди".

За тези години София разполагаше с 4 млрд. лева "безплатни" пари от еврофондовете и стотици милиони собствен бюджет за инвестиции всяка година, комфортно и щедро подсигурени от правителствата на ГЕРБ.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 1
    • + 11

    Колко собственици на bTV се смениха досега, но никой дотук не пожела да премести тази телевизия от сградата, където тя уютно продължава да се помещава заедно с централата на ГЕРБ.

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 8

    Телелинк има спечелени много обществени поръчки през последните няколко години. Освен това, Минчев има очевидно връзки със Спас Русев, който някак получи акциите на Виваком.

    Много хора мрънкаха за родословното дърво на Терзиев, но при ГЕРБ има видни зависимостите в медии и обществени поръчки ДНЕС, а не преди 40 години.

    Нередност?
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    В Република България, щетите от употреби на лева са с признак на най-опасен враг на устойчиво развитие.
    Грешното държавно управление да няма всеобщ метод за преодоляване на щети от употреби на лева употребява създаващ щети държавен бюджет. Налични са условия за трудности и кризи. Със запазване на финансовата слабост, успешното държавно управление е невъзможно.
    Със собствена воля партията ГЕРБ подсигурява свои трудности.
    ГЕРБ са жертви на неправилността на правителството да няма всеобщ метод за преодоляване на щети от употреби на официална валута. Ползва се създаващ щети държавен бюджет. Неправилният държавен бюджет осигурява провал за правителството.
    Грешното държавно финансово управление е причина за невъзможно устойчиво развитие.
    Със запазване на причинител за щети, ГЕРБ подсигурява своя политически провал.

    Нередност?
  • 4
    kog05357785 avatar :-P
    Ивайло Калчев

    И е ХУБАВО и е ГОТОВО, нали :)

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    Сигурен съм, че сам ще взема решенията! С коя химикалка да подпише сложения на бюрото му документ...

    Нередност?
  • 6
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 4
    • + 7

    Хахахаха, материалът, ситуацията, реакциите - всичко е такава комедия, че направо не знам откъде да започна. Хекимян ще взима сам решенията единствено какво да обядва ако седне на кметския стол. Всичко друго ще е подредено, аранжирано и организирано от който трябва.

    Баце може би удари кьоравото и с един Хекимян иска да тръшне няколко заека.

    - Първият е, че избра разпознаваемо лице, за разлика от Ухото/Маслото, което може да подсили силно ерозиралата подкрепа на софиянци към ГЕРБ.

    -Вторият е, че ако са верни слуховете, че мачът между ППДБ и ГЕРБ е свирен, Баце трябваше да избере някой, който поне да загуби достойно и да не се изчерпа политически, за разлика от другите силни имена в партията.

    - И най-сладкият заек е, че Хекимян направи официоза на ПП - ьТВ токсичен за либералната общност и сега всички ще викат на телевизията бацеТВ. Затова е този рев, как видиш ли не трябва журналисти да се обвързват с политиката. Нищо, че са преплетени като свински черва, особено в изданията на Икономедия, да не посочвам поименно кой и къде. А и не само - масова практика е. И преди по стара Павловска традиция да сте ми натряскали минусите, да си припомним безумната рубрика на ьТВ "Защо гусин министър", която при предходния кабинет Петков беше ползвана за официален информационен канал - https://www.btv.bg/shows/zashto-gospodin-ministar/videos/zashto-gospodin-ministar-gost-e-kiril-petkov.html

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 8

    Сега сериозно.
    Хекимян е неизбираем.
    Защо тогава се издига?
    Просто е - баце гледа няколко години напред. Както гледаше и когато "делеше" в първия мандат управлението с Трайчо, Симо Д и останалите от Кръга, както го "сподели" с РБ във втория и с ОП в третия. Къде са тия хора/партии днес? На сметището. Защо? Защото Борисов ги остави на воля да преядат с власт, те се пръснаха от лакомия., лъсна цялата им некомпетентност, но и алчност и избирателят забрави пътя към тях.

    Абсолютно същото сега се случва спрямо ПП-ДБ, които са зинали да погълнат де що власт има и това е единствената видима характеристика на действията им досега.

    Целта е Хекимян, днешната Цецка Цачева 2.0, да симулира алтернатива на Васко Терзиев и максимално да затрудни провала му, защото един техен балотаж ще остави десетки хиляди софиянци без избор и няма да отидат до секциите. Така София ще повтори модела на сглобката в централната власт - изпълнителната за ПП-ДБ, законадателната (СОС) за Герб-ДПС.

    Загова и Георги Георгиев, единственият в компанията, който разбира, няма да стане кмет, а председател на СОС.

    Не ми се повдига въпроса за връзките медии-политици, които пак светнаха, просто защото пиша в партийния орган на ПП-ДБ...

    Сглобката се мултиплицира, така, както схемата 3-5-8 по време на Тройната коалиция. От която само Доган извеце партията си без щети. Останалите изчезнаха.

    Нередност?
  • 8
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 5
    • + 3

    До коментар [#7] от "D-r D":

    Съгласен на 100%. Лошото е, че софиянци ще се сгърчим няколко години от малоумни и некадърни решения. Или в най-добрия случай ще има паритет и блокаж, заради разпределението в СОС. Ама да видим, Терзиев и с Цецка Цачева 2.0 няма да му е никак лесно, защото отвъд Бизнес парка, Младост 1А и Шишман не е изобщо разпознаваем.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#8] от "kuranakyumura":

    Кой ще е кметът всъщност не е драма. Преживели сме Янчулев, Софиянски, баце, учителката на баце. Кметът е фигурант, зад който управлява СОС. Баце ще направи всичко, за да държи СОС под контрол или поне да има авери, с които да си прокарва решенията/интересите на принципа: имо ли за мен, ще има и за теб. Защото търгове, преструктурирания, продажби на дялове в общински фирми, проекти, концесии - всичко се решава не от кмета, а от анонимните партийни мишлета в СОС.

    Терзиев определено не е силна кандидатура, но това видимо е най-поносимото, което могат да извадят! Разбира се, ДС-чедото кмет ще побетонира позициите на ПП-ДБ във властта, а и както той сам споменава - целта му е да стане премиер...
    Т.е. - пуснеш ли прасето в стаята, то се качва на леглото.

    Партийните листи, да четем листите за съветници!

    Нередност?
  • 10
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 6
    • + 3

    До коментар [#9] от "D-r D":

    Отново съгласен на 100%. За Терзиев има нещо друго - неговата кандидатура, не е че е най-доброто на ПП, а е от лична амбиция да повтори пътя на Баце. Само, че не взе под внимание, че генералските пагони в неговия случай ще са повече пречка, отколкото подкрепа. Сглобката е новата тройна коалиция наложена по принуда и нужда, но невидима за по-голямата част от електората.

    Нередност?
Нов коментар