🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съветник на Емил Караниколов напусна поста си след публикации в сайтове

Любомир Ганчев беше обвинен в злоупотреби с еврофондове и източване на програма "Конкурентоспособност"

Любомир Ганчев се считаше за лично назначение на министъра на икономиката Емил Караниколов
Любомир Ганчев се считаше за лично назначение на министъра на икономиката Емил Караниколов
Любомир Ганчев се считаше за лично назначение на министъра на икономиката Емил Караниколов    ©  Надежда Чипева
Любомир Ганчев се считаше за лично назначение на министъра на икономиката Емил Караниколов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съветникът на министъра на икономиката Емил Караниколов - Любомир Ганчев, е напуснал поста си. Това съобщиха за "Капитал" от икономическото министерство. Като мотив за напускането от ведомството на Караниколов посочиха публикации в медиите, които свързват името му със злоупотреби със средства от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност".

Публикацията всъщност се появи в сайта obshtestvo.org и след това беше препечатана почти буквално от други подобни сайтове. В нея се казва, че ДАНС разследва Ганчев, а сайтът разполага със сигнали от български фирми, които "описват изключително нагъл и брутален подход на изнудване и директно източване на средства от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност". От сайта намекват, че разполагат и с "част от доклада от разследването, включващо 84 дружества", който разкривал "как точно се извършват манипулациите и кои са фирмите, свързани с известни бизнесмени и депутати, близки до двамата министри".

В публикацията Любомир Ганчев е представен като зам.-министър на икономиката, което не отговаря на истината.

Ябълката на раздора

Ганчев, който е бивш съветник на Драгомир Стойнев в кабинета "Орешарски", предизвика напрежение между ГЕРБ и предложения от квотата на "Атака" Караниколов още в края на февруари, когато напусна главният директор на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" Ивелина Пенчева. Тогава неофициално ГЕРБ твърдяха, че това е станало под натиска на Ганчев. Оттогава няма назначен титуляр, а само изпълняващ длъжността и според източници от ведомството именно Ганчев на практика е ръководил програмата.

Парите, които министерството управлява по оперативната програма, са малко над 2 млрд. лв. Тя е достъпен механизъм за влияние сред бизнеса по места, а догодина все пак предстоят местни избори.

Ганчев се счита за лично назначение на министъра на икономиката и името му дори се спрягаше като евентуален началник на политическия кабинет на Караниколов, след като титулярят Лилия Иванова беше назначена за зам.-министър.

От БСП до човек за всичко

Другата причина за недоволство при гербаджиите е, че Ганчев е бивш зам.-министър на икономиката в служебното правителство на Огнян Герджиков и минаваше за назначение на БСП. Според източници от социалистическата партия той е и неин член в организацията й в столичния район "Лозенец". Преди това Ганчев беше съветник на министъра на икономиката от правителството на Пламен Орешарски - Драгомир Стойнев, и негова дясна ръка.

Тогава за Ганчев се говореше като за човека, който разпределя порциите в програмата "Конкурентоспособност" и се грижи да бъдат задоволени интересите на всички. Именно тогава избухна и най-големият скандал в програмата - тогавашната директорка Ели Милушева спря процедура за 100 млн. лв. заради съмнения за нередности.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Лисугерска физиономия! Трябва здравата да са го притиснали този наглец, за да си подава оставката.

    Нередност?
  • 2
    oyj52578755 avatar :-P
    Илия Ценев
    • + 4

    Та този ГАНЧЕВ, който много от отдавна е все СЪВЕТНИК, е въртял далавери под носа на министъра, а ТОЙ завалията нищо не знаел !!! Не е ли много странно ??? На няколко пъти съм гледал TV- итервюта с министъра, където той се хвали с екипа си от професионалисти. Е вярно е, че не уточняваше областта на професионализма, та сега разбрах коя е тя.

    Нередност?
Нов коментар