🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приватизация на приватизацията

Заканите на ГЕРБ и ДПС за промяна в конституцията не са невъзможни за осъществяване

Премиерът Бойко Борисов и Йордан Цонев от ДПС заговориха в един глас за отпадането на давността за нарушения при приватизацията
Премиерът Бойко Борисов и Йордан Цонев от ДПС заговориха в един глас за отпадането на давността за нарушения при приватизацията
Премиерът Бойко Борисов и Йордан Цонев от ДПС заговориха в един глас за отпадането на давността за нарушения при приватизацията    ©  Юлия Лазарова
Премиерът Бойко Борисов и Йордан Цонев от ДПС заговориха в един глас за отпадането на давността за нарушения при приватизацията    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Година след като в края на предишния си мандат като премиер Бойко Борисов обяви, че се кани да "ревизира приватизационните сделки на прехода" и дори внесе папка в прокуратурата, заканата му е напът да бъде подкрепена и законодателно. При това не къде да е, а в конституцията.

В понеделник председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов заяви, че ГЕРБ ще предложи промяна в основния закон, с която да отпадне давността за престъпления при приватизацията. Случайно или не, ден преди това депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви същата инициатива. Официално и двете партии отричат да са съгласували намеренията си, но за да се осъществи подобно изменение, ще са си нужни. Нещо повече - без БСП движението ще трябва да преглътне в заверата и патриотите, които от месеци "изважда" от властта. А "Воля" на Веселин Марешки изглежда обработена за целта.

Ако в крайна сметка конституцията бъде променена, ще е опасен прецедент. В ръцете на главния прокурор ще бъде даден "законен" и по същество безконтролен инструмент за натиск върху бизнеса и дори за превземане на компании, какъвто опит кабинетът на Борисов вече направи с русенското оръжейно предприятие "Дунарит".

Поводът

Намерението на Борисов да ревизира приватизацията преди година беше провокирано от лидера на БСП Корнелия Нинова. Тогава тя го обвини, че е продал "Булгартабак" на същата цена и на същите хора, на които преди това правителството на Сергей Станишев, чийто зам.-министър на икономиката беше Нинова, е отказало да продаде. "Малко се поядосах", заяви по този повод премиерът.

Когато преди две седмици той поде отново темата за приватизацията, този път с искането за отпадане на давността, пак беше ядосан. И отново на Корнелия Нинова и БСП, които заявиха, че ще искат вот на недоверие на кабинета заради корупцията. "Те какво си мислят - ние сме от седем години партия и ще ни обявяват нас за корумпирани, а те с целия им грабеж десетилетия ще са чистите. Ще им върнем всичко - от приватизацията до грабежите и пощада няма да има за никоя от партиите в парламента", закани се той.

Целта - отнемане на имущество

Управляващите предлагат в чл.31 на конституцията нова алинея, която да гласи, че "не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени при и по повод приватизацията в периода 1992 - 2017 г.". В момента давност няма единствено за престъпления против мира и човечеството. При ДПС има нюанс във формулировката - да се добави, че давност няма и за "престъпления, свързани с приватизационни сделки и следприватизационен контрол".

Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че поправката се отнася за всички сделки за продажба на държавни и общински предприятия, които са около 5200 за целия период. Според него тя няма да засяга случаи, за които съдът вече се е произнасял, както и че, ако се установят нарушения по сделки, те няма да се развалят, а ще се санкционират виновните.

Съпартийката му Десислава Атанасова поясни, че ако се докаже престъпление, ще се пристъпва към отнемане на имуществото по Наказателния кодекс. Как обаче ще се установява вина за такъв голям период от време - 25 години, е трудно да се каже. Освен това едни предприятия са били на практика във фалит и са приватизирани със задълженията им. При други, като например "Кремиковци", на няколко пъти са се сменяли собствениците им и трудно може да се каже кой е виновен за фалита - извършилият приватизацията, първият, вторият и т.н. собственик.

Мотивите

Депутатът от ДПС Хамид Хамид посочи пред "Капитал" като мотив "възмущението на хората от разграбването на имуществото", както и "очакванията на обществото за възмездие". За предложението на ГЕРБ Данаил Кирилов изтъкна "борбата с корупцията". Неофициално управляващите твърдят обаче, че искат да поставят социалистите в неудобната ситуация да застанат срещу популистката теза. Заедно с това атаката е и персонално срещу лидера на БСП. От ГЕРБ вече отправиха въпроси към нея заради участието й през 1997 г. в съвета на директорите на външнотърговските дружества "Техноимпортекспорт" и "Техноимпекс", които впоследствие са били приватизирани, като от последното Нинова е притежавала и акции.

Мнозинство на санитарния минимум

Депутатите от ДПС, които са 25, вече са се включили в подписка за промяна на конституцията. Тя обаче може да бъде депозирана в парламента, ако е подкрепена от минимум 60 депутати. Тъй като са обявили идеята преди ГЕРБ, от движението казват, че няма да се включат в друга. Ако гласуването все пак се случи с подписка на ГЕРБ, която няма нужда от гласове на други партии, ДПС ще подкрепят промяната в конституцията, тъй като са заявили, че я искат. Принципно обаче от движението са скептични, че тя ще мине в пленарната зала. За да стане това, на управляващите ще са необходими минимум 160 гласа. ГЕРБ, "Обединените патриоти" и ДПС имат общо 148 гласа. Пред "Капитал" лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че групата му ще подкрепи изменението. Тя в момента е от 11 души, но се очаква за влезе нов депутат, на мястото на напусналия в края на септември. С него гласовете стават точно 160 - на санитарния минимум за прокарване на поправката.

БСП включи и мутрите на прехода

В същото време Марешки заяви, че ще подкрепи и предложенията на БСП по темата. Лидерът Корнелия отвърна на атаката на ГЕРБ с още по-голямо предизвикателство. "Няма да скъсаме с прехода, народе, докато начело на политическото ръководство на държавата ни днес стоят членове на групировките на прехода. Искаме да се отвори този въпрос. И да се приключи. Мутрите на прехода – вън от политическото ръководство на държавата! Каквото и друго да правим, докато те стоят начело на държавата, този преход няма да приключи", каза Нинова на пресконференция в отговор на предложението на ГЕРБ за промени в конституцията. Тя поиска да засегнат и масовата приватизация, както и концесиите, а от ГЕРБ казаха, че ще подкрепят всяко предложение на БСП.

Така обсегът на евентуалната конституционна поправка би обхванал почти цялата икономика на страната, но никой не говори за ефектите върху нея и реалната възможност да изпадне в хаос.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    todor.b avatar :-@
    тодор
    • - 2
    • + 3

    айдееее, и в капитал се появи думата “напът”. по-здрави, редакторий и коректорий!

    Нередност?
  • 2
    non_party avatar :-|
    СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "todorb":

    НаЙстина нЕЗнам какво става, явно метастазите на неграмотността се разпространяват навсякъде :(

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 1

    Румъния 8% а в Бг 3.8% увеличение за година, и после се чудим защо взимаме по ниски заплати. А великия премиер вместо да прави реформи се връща в миналото да лови призраци. Това упражнение е единствено да има с какво да неруската допълнително бизнеса както се случи преди месец, всичко останало е пунта Мара. Чудя се как все още не си е добавил към името Бащица на нацията по подобие на колегата му от югоизточната граница :)
    Интересно някой в това умряло правителство замисля ли се какво мислят инвеститорите като виждат как се променя конституцията на една държава само понеже човека видиш се бил обидил и сега щели да видят те. Ами ако аз утре като премиер реша да сменя конституцията и да обера богатството на всички работили през времето на комунизма пък били те и на заплата при бай Тодор? :)

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-P
    Георги Георгиев

    Аз като стана премиер, ще пусна един закон със задна дата:

    Който е носил зелени шапки през последните 50 г., да отчисли х лв. такса на премиера. По изключение може и в натура - суджуци.

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "todorb":
    До коментар [#2] от "СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ":

    Уау, да живеят смислените коментари, в които grammar nazis коментират маловажни неща, вместо съдържанието в статията.

    Нередност?
Нов коментар