🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ограничението за плащания в брой мина на първо четене

Най-вероятно проектът ще претърпи сериозни изменения при второто разглеждане в парламента

Идеята е таванът за кешови разплащания да падне от 10 хил. лв. в момента до 1000 лв. през 2019 г.
Идеята е таванът за кешови разплащания да падне от 10 хил. лв. в момента до 1000 лв. през 2019 г.
Идеята е таванът за кешови разплащания да падне от 10 хил. лв. в момента до 1000 лв. през 2019 г.    ©  Георги Кожухаров
Идеята е таванът за кешови разплащания да падне от 10 хил. лв. в момента до 1000 лв. през 2019 г.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поетапното понижение на прагa за плащанията в брой мина на първо четене в Народното събрание със 102 гласа "за". Промените са записани в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), а идеята е таванът за кешови разплащания да падне от 10 хил. лв. в момента до 1000 лв. през 2019 г.

Мярката цели да се ограничи сивата икономика, като това е поредният опит на Министерство на финансите да я прокара. От дебатите в зала сега стана ясно, че затягане на ограничението за плащанията в брой отново е под въпрос.

Останалите промени в ДОПК са свързани със задължението на България да се присъедини към автоматичния обмен на финансова информация между данъчните администрации в ЕС. Той стартира през есента на тази година, а законовата рамка, която урежда как да се случва, трябваше да бъде приета още през миналата. Друга част от промените са свързани с ограничения за прехвърлянето на компании с неплатени данъци и осигуровки и разширяването на фискалния контрол върху акцизните стоки.

До 1000 лв. през 2019 г.

Към момента всяко плащане под 10 хил. лв. може да се извърши в брой, а над тази сума - задължително по банков път. С предложените изменения обаче този праг ще започне да пада: на 5 хил. лв. от август тази година, до 3 хил. лв. от 2018 и до 1000 лв. от 2019 г. Според Министерството на финансите, които са изготвили и предложили законопроекта, това ще намали сивата икономика, а и е в съответствие с наложилата се практика от другите държави в ЕС.

Същото важи и за плащане по договор, общата сума на което надхвърля лимитите. Тоест, ако през 2018 г. човек подпише договор за плащане на 5 хил. лв., дори и отделните вноски да са по 500 лв., те пак ще трябва да се плащат по банков път, тъй като общата сума по договора е над законовото ограничение.

Под въпрос

Предложението не е ново. Опитите за понижаване на лимитите за кешови разплащания са били на дневен ред вече няколко пъти, но резултатът е един и същ всеки път - предложението се отхвърля. Мярката продължава да предизвиква спорове и сега. Например Конфедерацията на работодалите и индустриалците в България (КРИБ) отбелязва, че понижаване на тавана за разплащанията може да доведе до административни затруднения и по-високи разходи за малкия бизнес. Те предлагат прагът да падне на 5 хил. лв. и да се запази поне година, за да може да се оцени ефектът от промяната.

Все още не е ясно какви промени ще претърпи проектът на второ четене. От "Обединени патриоти" например вече заявиха, че ще подкрепят по-голямата част от предложенията, но ще искат да се запази прагът от 10 хил. лв. за плащанията в брой.

32 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 12
    • + 12

    Решение предизвикано под чуждо влиание а не от монетарна или икономическа необходимост. Безумно натягане за еврото. А всъщност не е най-важното да влезеш, важно е при какви условия влизаш. Ако нямаме суверенна политика, покриваща най-малко нуждите на вътрешния пазар, такъв какъвто е, а не такъв какъвто е добър за другите, ще си спомняме с умиление годината преди влизането в еврото, така както много си спомнят 1988. И изобщо да се влиза в нещо, където имаш 0,27% глас, когато преди това имаш 51% глас е безумие.

    Нередност?
  • 2
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • - 5
    • + 20

    И накрая сивия сектор ще почне да разплаща с биткойни или други е-валути, което ще ги вкара масово в употреба, а после върви гони вятъра. Същото го играхме с немската марка и долара. Като настъпиха яко лева, и хората искат-неискат научиха какво това марка, долар, къде и как да им гледат курса, да се разплащат смесено (долар-марака) и после държавата трябваше да върже лева за марката, та хората да се върнат към него. Сега ще е подобно, само дето интернета го планират да излезе на сателити, а там прихващане и контрол няма. Да и банките дето се точат да прибират такси за всеки лев над 1000, пак да помислят добре, щото да няма разплащане през азиатски банки, или дори да си докарат някой банков Юбер на главата. Така де, то бива лобизъм, ама като прехвърлиш дозата и лекарството става отрова.

    Нередност?
  • 3
    tie_interceptor avatar :-@
    tie_interceptor
    • + 19

    ... и ще изчезне сивата икономика. Ще стане черна.

    Нередност?
  • 4
    destino avatar :-|
    destino
    • - 1
    • + 14

    До коментар [#3] от " tie_interceptor ": Поне ще е черна. Но като гледам, нещата отиват на никаква икономика. Да живее модела Лукойл. П.С. Нека някой от запознатите са обясни, как ще се купува тв за 1100лв след някоя друга година?

    Нередност?
  • 5
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 3
    • + 13

    Тотална идиотия.

    Нередност?
  • 6
    ojb13524935 avatar :-|
    htu01524831
    • - 5
    • + 18

    Огромна нечовешка глупост и престъпление срещу народа. Това е законово принуждаване на хората да плащат данък "картел" на Виза, Мастеркард и банките. Имате ли представа при една покупка с карта, вместо в брой, колко процента отиват за американските корпорации и директно изтичат от страната, ощетявайки както търговци, така и потребители? Защо да не мога да платя стока от 1000 лв в брой? Дори част от икономиката да остане сива, тия пари поне остават в страната и се вливат в икономиката, за разлика от таксите при плащане с карти.

    Нередност?
  • 7
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 3
    • + 18

    И парче месо за пет, шест лева плащам с карта, но да си ПРИНУДЕН да си купиш телевизор примерно с карта е тъпотия.

    Мярката НЕ цели да ограничи сивата икономика.
    Мярката цели да се наливат огромни суми в банките под формата на такси.
    Става дума за натиск от банките върху парламента=правителството.
    Явно успешен натиск.

    Нередност?
  • 8
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин
    • - 1
    • + 16

    Промените в законът за ограничаване на плащанията в брой (да се забрани плащане в брой от 1000 лева нагоре) минаха на първо четене, ама може би щели да ги променят. Предния път бяха предложили 5000 лева, не мина (остана 10 000 лева).

    Сега предлагат 1000 лева и като "компромисен вариант" може да ги "вдигнат" на 5000. Местят прозореца на Овертон!

    Ограничението важи за цялата сума на договора. Например ако имате да плащате 1000 лева в продължение на година - всяка месечна вноска трябва да е по банка, въпреки че е под 1000 лева.

    Така всички наеми практически трябва да се плащат по банка.

    Също така този закон приравнява плащанията в брой с плащания чрез Western Union, EasyPay, MoneyGram, Български Пощи и т.н. - при които плащането става не по платежна сметка. Плащанията с куриери също ще бъдат засегнати (наложен платеж)!

    Освен това при една евентуална банкова ваканция (банките излязат във ваканция за няколко седмици - вижте в Гърция и Кипър какво беше станало в близкото минало) невъзможните плащания по банка и ограничените плащания чрез други методи (в брой, парични преводи като Western Union и т.н.) ще доведат до проблеми в доставката на стоки от първа необходимост. (Банковата ваканция дори и без ограничение на небанковите плащания пак ще създаде проблеми, но ограничаването на небанковите плащания ще утежни кризата.)

    Казват, че така щели да борят сивата икономика. Напълно е възможно да има някакъв ефект - сивите ще почернеят.

    Но истинските мотиви за ограничаване на плащанията в брой изобщо не са свързани със сивата икономика. Искат да откажат хората да държат пари в брой (като вместо това ги вкарват в банките). Това да обяснявам ли с каква цел се иска и кой го иска и дали е в интерес на гражданите или в интерес на едни други лица? Помислете над това. Също така дали ще бъде ефективно да предотврати едно нещо, което онези лица не искат да става (и затова лобират да се ограничат плащанията в брой). Или само ще се утежнят последствията от ставането на това нежелано нещо.

    Да, ще има известно обогатяване на едни лица от едни такси. Но не това е основния мотив да се лобира в полза на "войната срещу кеша".

    А в Германия защо гражданите се противопоставят на каквито и да е ограничения при плащане в брой? А в Швейцария? Глупави ли са или имат основателни мотиви?

    Нередност?
  • 9
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • - 1
    • + 11

    [quote#6:"htu01524831"]Имате ли представа при една покупка с карта, вместо в брой, колко процента отиват за американските корпорации и директно изтичат от страната, ощетявайки както търговци, така и потребители?[/quote]
    А ти знаеш ли колко струва инкасото на парите в брой на търговците и на застрахователите, дето клиентите го плащат през покупките и услугите? Виж, ако умниците в НС са решили да борят телефонните измамници, наистина "до 1000лв в брой" ще свие ограбените суми два-три пъти, ама пак не е сигурно, щото бабите я се сетят че има такова ограничение, я не.
    По принцип, ограничението за плащане в брой трябва да се постигне по пазарен принцип, а не да се налага със закон. Само тогава ще е евтино и ще носи ползи за обществото, вместо ползи само за банките. Иначе ще се създадат схеми за сиво разплащане извън държавния контрол, а създаде ли се пътека, то постоянно ще вървят хора по нея. За справка, когато решиха да тормозят хазарта, веднага се създаде схема с фиктивни покупки и държавата трябваше отново да "завива в друга посока" та да не изтърве юздите (не че много-много им ги опъва ама щеше да е съвсем без контрол).

    Нередност?
  • 10
    mul1426175987394222 avatar :-|
    Milen Stefanov
    • + 11

    Сеалянето на праговете за плащане в брой едва ли някога може да донесе някакво свиване на сивата икономика: например купуваш си кола за 20000лв но търговеца ти дава договор и ф-ра за 5000лв. 5000лв си ги плащаш по банков път 15хил. в кеш. Какво ще е значеноето дали прага е 1000 или 5000лв. Официалната цена винаги ще се плаща с документ а останалата част без! Кал ще докаже някой колко съм платил за колата - всички документи ще са за 5000лв. Или това пък за ало измамите което някой писа че щели да намалят е пълна глупост- измамниците искат пари уж за рушвет на следовател или някой си друг, парите за рушвет винаги са без документ :-)))) какво значение има колко е прага за безкасови плащания?!

    Нередност?
Нов коментар