Валери Симеонов: Пеевски? Аз съм против демонизирането

Според лидера на НФСБ съдебната реформа трябва да продължи, но без резки движения

"Русия и САЩ са еднакво вредни за България", казва Валери Симеонов
"Русия и САЩ са еднакво вредни за България", казва Валери Симеонов
"Русия и САЩ са еднакво вредни за България", казва Валери Симеонов    ©  Цветелина Белутова
"Русия и САЩ са еднакво вредни за България", казва Валери Симеонов    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Валери Симеонов е съпредседател на коалицията "Обединени патриоти" и лидер на партия НФСБ. Депутат от 43-ото Народно събрание и в настоящия парламент. От 2007 до 2009 г. е бил председател на общинския съвет в Бургас от "Атака". В края на 2009 г. напуска формацията на Волен Сидеров и две години след това учредява НФСБ. На парламентарните избори през 2013 г. партията се яви самостоятелно и спечели 3.7%. За вота през 2014 г. НФСБ влезе в коалицията "Патриотичен фронт" заедно с ВМРО и успя да влезе в парламента. Симеонов е собственик на бургаската кабелна телевизия СКАТ.

Когато след парламентарните избори съпредседателят на "Обединени патриоти" (ОП) Валери Симеонов лансира идеята Бойко Борисов да не е премиер, това може и да е изненадало някои, но не и тези, които следят изявите на бургаския националист. Само няколко месеца преди това той нарече Борисов човек с "изключително лабилно поведение". Поводът беше оставката на Борисов от премиерския пост след загубата на президентските избори. Сега Симеонов не изглежда сериозно да е променил мнението си (за психиката на бъдещия премиер не знаем). "Лично нямам нищо против Борисов, но има един процес на естествено изхабяване на лидерите и политическите фигури. Затова смятам, че по-добрият вариант е да не е човек, който вече е загубил своята популярност и политическата си аура", обяснява Симеонов.

Въпреки това той се примирява с политическата аритметика. Тройната националистическа коалиция няма как да не бъде младши партньор в идващото съвместно управление с ГЕРБ. "Няма как ние силово да им налагаме нещо по който и да е въпрос. При това положение ние го приемаме, защото другият вариант е да отидем на избори", казва лидерът на НФСБ. Тази прагматичност е разбираема, въпросът е колко дълго тя ще има превес. И Симеонов, и Волен Сидеров имат история на буйни изблици, в които ту заплашват съседни страни с балистични ракети, ту нахлуват в театрални академии. Засега обаче, поне според прогнозите на собственика на телевизия СКАТ, заплахата за бъдещото управление е по-скоро ГЕРБ.

Партньорството с ГЕРБ

По предложение на "Обединените патриоти" в коалиционното споразумение ще има текст, който ще обвързва партньорството с ГЕРБ за пълен четиригодишен мандат. Предвиден е и текст, според който политическата сила, която е излъчила даден член на правителството, ще има правото и възможността да го отзовава. И двете клаузи са явно почерпени от нещастната съдба на Реформаторския блок. Десният съюз беше лесно прелъстен от Борисов, а съставните му партии бързо изгубиха контрол над хората, които изпратиха във властта. А след това първоначалната надежда за нова политика на кабинета "Борисов 2" беше успешно изпратена в небитието с предсрочни избори.

Симеонов е наясно, че въпреки обвързването за четири години, няма гаранция, че мандатът няма да бъде прекратен предсрочно. "Дали ще се спази това споразумение зависи от участниците в него. Естествено че никой по никакъв начин не може да попречи на който и да било човек да постъпи така, както той смята за целесъобразно. Но все пак нали договорите се правят, за да се изпълняват. Ако не се изпълнят, след това целият български народ ще знае кой не си изпълнява поетите ангажименти", казва Симеонов. Категорично отрича обаче в "Обединените патриоти" да имат притеснение, че Борисов може да се намесва чрез лостовете на властта във вътрешните им отношения. "Това може да стане само ако ние го позволим. Ако нашата коалиция не е достатъчно стабилна, какво значение има дали ще се намесва ГЕРБ, БСП, или някой друг. Това е наша вътрешна работа да не допускаме намеса в отношенията помежду ни.", казва Симеонов.

Компромисите

За да влязат в коалиция с ГЕРБ, ОП са направили и други компромиси и единият е с увеличението на пенсиите, смята Симеонов. Първоначално националистите искаха минималната пенсия да се увеличи на 300 лв., но в крайна сметка се съгласиха на 200 лв. По думите му обаче и ГЕРБ са направили компромис, защото първоначално бяха против всякакво увеличение. "От една страна е отстъпка от първоначалните ангажименти към избирателите, но от друга страна, това е настъпателно по отношение на нежеланието на ГЕРБ за повишаването на пенсиите изобщо", казва Симеонов. Доволен е и от това. "Ние постигнахме известна промяна на приоритетите на ГЕРБ, но в края на краищата с 9% на изборите - това можем да направим", обобщава той.

Лидерът на НФСБ уточнява, че с ГЕРБ имат 90% единомислие по това какво трябва да се направи в различните сфери на управлението. По две теми обаче никога няма да се разберат. Едната е мажоритарния вот, а другата - ограничаването на гласуването в чужбина. "Не сме съгласни с острата атака срещу предложението на президента Румен Радев за уседналостта и за ограничаването на гласуването в чужбина. Ние подкрепяме тези предложения", казва Симеонов. По думите му "Обединените патриоти" никога няма да отстъпят от няколко свои основни принципа. "Това са отношението към ДПС, недопускането на намеса на Турция във вътрешните работи на България, спешното преобразуване на икономиката и съдебната система", категоричен е Симеонов.

Реформа без резки движения

По отношение на съдебната система обаче смята, че реформата трябва да продължи в посоката, започната с промените в конституцията и Закона за съдебната власт. Това обаче според него трябва да става "без много резки движения, необосновани претенции" и на етапи, защото реформата не може да стане толкова бързо.

За характера на тази реформа обаче може да се съди по отношението му към скандала около срещата на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев, организирана от лидера на БСП в Пловдив Георги Гергов в офиса му в ЦУМ. Симеонов всъщност не намира нещо, което да е чак толкова скандално. "Няма да изскочи заек", казва той. "Лично аз не смятам, че такъв разговор трябва да се води в ЦУМ, а по-скоро в кабинета на главния прокурор или в съдебната палата, ако има някакви въпроси. Но явно тези хора добре се познават и явно това не е първият разговор между тях", казва Симеонов. Според него няма нужда да се прави временна комисия в парламента, която да разследва този случай, тъй като от разговора няма запис. "Тук имаме дума срещу дума и това ще е губене на време", обяснява позицията си той. "Много по-важно е какво стана с разследването за КТБ", смята Симеонов и добавя, че това ще бъде първият въпрос, който ще бъде поставен от страна на "Обединените патриоти" при изслушването на Цацаров в парламента. Според новия правилник за работа на Народното събрание главният прокурор трябва да се отчита пред депутатите на три месеца. "Защото лично аз с моите ръчички съм гласувал да се дадат 3.4 милиарда, за да спасим банковата система", заканва се Симеонов.

Лидерът на НФСБ не пожела да отговори на въпроса защо настоява Министерството на енергетиката да бъде в сферата на влияние на "Обединени патриоти". "А вие откъде знаете, че настояваме. Не сме коментирали министерства с ГЕРБ.", казва Симеонов, Но признава, че има "отношение и слабост към енергетиката". "Имам вече доста мащабни познания по проблемите в енергетиката покрай комисията, която ръководех и толкова. Тепърва ще се решава разпределението на съответните постове", уточнява той. Неофициално от ГЕРБ обаче твърдят, че по време на разговорите за споразумението Симеонов първоначално лансирал името на спорния лобист и негов съветник за енергетиката в предишния парламент Стефан Гамизов за министър. Гамизов беше разследван от ДАНС за ролята си на посредник между ТЕЦ "Марица-изток 2" и японската "Мицуи", има поредица от странни сделки с енергийния бизнесмен Христо Ковачки (с когото се съдиха за милиони левове по консултантски договор) и още по-странни идеи за реформи в сектора за сигурност. "За мен той няма спорна репутация, за някои има. Аз си изграждам мнението за хората от контактите си с тях, а не от приказките за тях", отговаря лаконично той.

Русия, но и САЩ са лоши

По същия начин измества и въпроса за руската връзка на коалиционния му партньор от "Атака" Волен Сидеров и съмненията за финансиране на партията му от Москва. "За това питайте Сидеров и "Атака", казва Симеонов, но допълва, че Русия винаги е имала влияние в България. "Лично на мен това не ми харесва. Аз не искам никоя държава да влияе върху България - нито Русия, нито САЩ. За мен са еднакво вредни и двете. България може единствено да допусне влияние от ЕС доколкото то е нормативно определено от документи, свързани с членството ни в ЕС. Толкова", казва той. И добавя: "Позицията на "Обединените патриоти" и политиката, която водим от създаването на коалицията, е единна, последователна и тя е на първо място България. "България над всичко, а не Русия над всичко."

На въпроса за рисковете за България от процесите в ЕС Симеонов отговаря лаконично, че страната трябва "просто да си гарантира интереса". "Не мога да коментирам такива глобални политически въпроси като Brexit, Европа на различни скорости. Във всяка ситуация България трябва да търси максимум полза и изгода. България има добри финансови постъпления като средства от ЕС под формата на програми, така че трябва да продължим членството си в ЕС, защото това са чисти пари, с които се поддържа българската икономика", казва той, без да се притеснява от чисто меркантилния си поглед към Брюксел.

Атаката

Преди десетина дни "Шоуто на Слави" излъчи разследване за мотела на Валери Симеонов в Малко Търново с обвинения, че е използвал служебното си положение, за да настанява в него военнослужещи, които охраняват границата.

"Първо, не съм в управата на фирмата. Второ, не съм толкова глупав, за да си използвам положението. Трето, става въпрос за смешни пари на фона на оборотите на телевизия СКАТ", казва Симеонов и съветва всеки, който се интересува, да види балансите на дружеството, чиято собственост е телевизията. Симеонов подозира, че в основата на атаката срещу него стои самото шоу. "Те са доста самовлюбени и чувствителни некадърници, а аз съм един от основните противници на техния референдум", казва Симеонов. Другата възможност според него е атаката да идва от ДПС заради коалицията им с ГЕРБ. "Един от собствениците на телевизията е Делян Пеевски, който държи много вестници и списания", смята Симеонов.

Симеонов не може да разбере въпроса какво ще направи, ако като управляващ започне да вижда Пеевски в огледалото. "Ако свързана с него фирма предложи най-добри условия при дадена обществена поръчка като изпълнение, гаранция и качество, какво предлагате - да не спечели конкурса ли? Аз съм против демонизирането на когото и да било без доказателства. Ако обаче някой се опита да пробута поръчка на негова фирма, която няма необходимите данни да участва в конкурса или пък има показатели в сравнение с останалите участници, няма как да спечели", казва Симеонов. И добавя: "Аз не съм защитник на господина, но съм обективен, защото идвам от бизнеса."

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 1
    • + 3

    След тези реплики моите, а убеден съм и не само моите симпатии мигом изчезнаха спрямо ПП ОП. Толкова по въпроса с "патриотите" в политиката, на този етап.

    Нередност?
  • 3
    florencia avatar :-|
    Nina Kercheva
    • - 1
    • + 6

    Странно...... със всяко изказване въпросният " патриот" става все по- противен !!!!

    Нередност?
  • 4
    kolisti avatar :-|
    бай кольо
    • - 1
    • + 2

    Дебелия не Ибава до ходи на работа даже, седнал да го гледа убав ли е!

    Нередност?
  • 5
    kalo_vurshetz avatar :-|
    Kaloyan Asenov
    • - 1
    • + 1

    Явно има дарба До коментар [#3] от " Nina Kercheva ":

    Нередност?
  • 6
    icc31522103 avatar :-|
    icc31522103
    • + 1

    До коментар [#2] от "Читател":

    Защо, какво й е на репликата? Или четете само заглавията и си развивате свободни съчинения в главите?

    Нередност?
  • 7
    regular_observer avatar :-|
    regular_observer

    Идиотизмът и простотията са ежедневие в китната ни родина.

    Нередност?
Нов коментар