🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НАП търси 56 млн. лв. от управители на фирми

Исканите суми са по приключили ревизии за установяване на солидарна отговорност

От НАП обясняват още, че освен за неплатени в срок данъци и осигуровки управляващите на проверените дружества имат задължения и по линия на имуществото на предприятията
От НАП обясняват още, че освен за неплатени в срок данъци и осигуровки управляващите на проверените дружества имат задължения и по линия на имуществото на предприятията
От НАП обясняват още, че освен за неплатени в срок данъци и осигуровки управляващите на проверените дружества имат задължения и по линия на имуществото на предприятията    ©  Юлия Лазарова
От НАП обясняват още, че освен за неплатени в срок данъци и осигуровки управляващите на проверените дружества имат задължения и по линия на имуществото на предприятията    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националната агенция за приходите (НАП) ще търси 56 млн. лв. от 48 физически лица. Исканите суми са по приключили ревизии за установяване на солидарна отговорност за първата половина на годината. Тя се носи от управителите или други членове на органи на управление на компании, които имат непогасени в срок данъчни и осигурителни задължения. Солидарната отговорност присъства в текстовете на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и се използва, когато дружеството не притежава имущество или активи, върху които да се наложат обезпечителни мерки за събиране на установените задължения.

От НАП обясняват още, че освен за неплатени в срок данъци и осигуровки управляващите на проверените дружества имат задължения и по линия на имуществото на предприятията. В някои случаи то е продавано умишлено, за да не се използва пълноценно за покриване на дългове към данъчната администрация. В други случаи, поне на документи, се продава под пазарната цена, което също пречи на пълното погасяване на публичните задължения.

Кой е проверяван

Отговорността на управителите на дадено дружество възниква за всички видове данъци и задължителни осигуровки, които са дължими от предприятието, обясняват от НАП. Това може да са задължения по ДДС, корпоративен данък или осигуровки и данък върху доходите на физическите лица за заетите в дружеството. Когато предприятието се управлява от повече от едно лице, отговорността за плащането на задълженията му е на всеки член на органа на управление на дружеството.

В Закона за данък върху добавената стойност също има разпоредба, която предвижда солидарна отговорност. Според нормативния акт неплатен ДДС може да се търси както от доставчика, така и от закупилия стоката или услугата, ако ревизиращият орган докаже, че същият е знаел или е бил длъжен да знае, че дължимият данък по доставката няма да бъде внесен. От данните за първото полугодие на 2016 г. се вижда, че солидарната отговорност за задължения по ДДС на трети лица е за 14.6 млн. лв. Приключилите ревизии по ДДС са 93.

Продължаващи проверки

Подобни ревизии се правят всяка година. Данните на НАП показват, че през 2015 г. само в София са открили 239 производства за търсене на солидарна отговорност от трети лица за неплатени данъци и осигуровки. В резултат от приключилите ревизии са разкрити задължения към бюджета в размер на 18.7 млн. лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mikaela72 avatar :-|
    Една Другарка

    Въпросът въобще не е колко пари търси НАП.

    Въпросът е колко от тях постъпват реално в бюджета.

    Отговорът е ясен - нищожен процент.

    Нередност?
Нов коментар