🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София ще кандидатства за държавно финансиране с проекти за 22 млн. лв.

Инвестициите са в сферата на образованието и инфраструктурата

Кметът на София Йорданка Фандъкова настоява за пропорционално разпределение на средствата по внесените общински проекти
Кметът на София Йорданка Фандъкова настоява за пропорционално разпределение на средствата по внесените общински проекти
Кметът на София Йорданка Фандъкова настоява за пропорционално разпределение на средствата по внесените общински проекти    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Кметът на София Йорданка Фандъкова настоява за пропорционално разпределение на средствата по внесените общински проекти    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Столична община подготвя три проекта за пътна и образователна инфраструктура на обща стойност 22 млн. лв., които могат да започнат изпълнение още през лятото, ако кметството получи финансиране от новия държавен фонд "Растеж и устойчиво развитие на регионите" с ресурс от 500 млн. лв. Фондът ще разпределя средствата на проектен принцип между министерствата и общините, като стойността на проектите на министерствата не може да надхвърля 30 млн. лв., а на местните власти – 15 млн. лв.

По план изпълнението на общински проекти трябва да започне преди средата на годината, като те ще бъдат набирани първо от областните управители, които ще координират целия процес. "В четвъртък проведох среща с областния управител на София Росен Малинов, който подкрепя избраните проекти и пое ангажимент да подаде апликационните документи във финансовото министерство", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

За да получат одобрение, идеите на общината ще бъдат оценявани от междуведомствен съвет, който се състои от финансовия министър и още шестима негови колеги, както и председателя на сдружението на общините. Финансовият таван официално не е записан в документа, което означава, че ако съответната община не обяви публично с какви проекти кандидатства, обществото ще получи информация само за одобрените проекти.

Столицата - приоритет

По думите на Фандъкова общинската администрация е готова с идейните проекти и документите за обявяване на тръжни процедури при получаване на положителен отговор от правителството. Първият е за транспортен достъп от бул. "Скобелев" до "военното" НДК, където се очаква да бъде преместено седалището на районния съд в София. Според Фандъкова проектът е от национално значение и трябва да бъде осъществен, за да се улесни бъдещия трафик, тъй като в зоната има 700 паркоместа. Стойността на строителните работи ще бъде 7 млн. лв.

Другите два проекта са за образователна инфраструктура – за изграждане на общо 12 детски градини за над 1000 деца, 4 училищни спортни сгради и 8 дворни пространства за 15 млн. лв. Обектите ще бъдат разположени в районите на "Сердика", "Дружба", Кремиковци, "Лозенец", Княжево, "Люлин", "Факултета" и др.

"Припомням, че София е най-голямата община и проектите са за близо 1.5 млн. души. Настоявам за пропорционално разпределение на средствата, защото тези пари идват от данъците на хората и е нормално да отиват там, където има най-много деца и най-много работещи", каза Йорданка Фандъкова.

Критерии за подбор

Одобряването на общинските проекти ще става чрез 11 критерия, сред които дали предложенията генерират заетост, доколко реалистично е заложеното финансиране и дали общината има капацитет да изпълни идеите. Сред условията за подбор са и приносът на проекта за икономическото развитие, намаляването на различията, подобряването на жизнената среда, социалното въздействие и качественото подобрение на дадена дейност или услуга.

Междуведомственият съвет ще определя още съвпадат ли проектите с програмата и политиката на правителството и каква е връзката между заложените цели, планираните дейности и очакваните резултати.

Проект в мъгла

Още в края на миналата година общинската администрация е спряла комуникацията с неправителствения сектор по промяната на спорния проект за кръгово движение на Лъвов мост и е внесла проекта в Министерството на инвестиционното проектиране за одобрение. Това съобщиха за "Капитал Daily" архитектите от "Група град". Те посочиха, че информация какво се случва с проекта им е била отказана дори след официално запитване чрез Закона за достъп до обществена информация. Затова и организацията е подала жалба в Административен съд - София, и очаква решението до края на седмицатa.

Мащабният, но спорен в ефективността си проект "Лъвов мост" с цена от над 22 млн. лв. предвижда кръгово движение и двуетажно кръстовище. Той бе оспорен от архитекти и неправителствени организации и през септември м.г. главният архитект на София Петър Диков обеща да бъде коригиран. В края на 2013 г. общината трябваше да разгледа постъпилите становища и коментари. След кратко затишие в началото на 2014 г. зам.-кметът по транспорт Любомир Христов уточни, че проектът вече е внесен в дирекцията на арх. Диков с нанесени корекции и се очаква да получи разрешение за строеж в края на февруари, а реализацията да започне през пролетта.

Дали и какви корекции са нанесени и как ще изглежда окончателно кръстовището обаче засега остава неясно заради очевидното нежелание на общината да покаже финалния проект на организациите и гражданите.
Все още няма коментари
Нов коментар