🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Виктория Табакова, WWF: Хората усещат промените в климата, но не разбират личния си принос за тях

Зелено предприемачество може да е решение за въглищните региони, в които младите имат нужда от алтернатива на мините

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Капитал Green

Още подкасти Капитал Green

„Капитал Green“ е месечен видео подкаст за устойчив бизнес, чиста енергия, зелени политики и климатични промени, в който водещият Ивайло Станчев разговаря с експерти, предприемачи, граждански активисти

  • SoundCloud на Капитал Green
  • Spotify на Капитал Green
  • iTunes на Капитал Green
  • Storytel Podcasts на Капитал Green
  • YouTube на Капитал Green
  • RSS Feed на Капитал Green

Гост в новия епизод на "Капитал Green" e Виктория Табакова, която е експерт "Младежка ангажираност и младежки политики" във WWF. С нея разговаряме за това, че когато става дума за проблемите на околната среда, обикновено очакваме решението да бъде предложено и изпълнено от политиците. Това обаче почти никога не се случва или дори нещо да се прави, то не е работещо или прикрива други интереси. Но е възможно идеите и решенията да дойдат от самите граждани.

Младежката програма на "WWF България" - Panda Labs, търси именно такива зелени иновации, технологии и идеи, които да решават съществуващ екологичен проблем и същевременно да бъдат иновативни, приложими и изпълними

Виктория Табакова разказва в подкаста за т.нар. хакатони, в които различни групи млади хора работят по конкретни решения на даден екологичен проблем.

"Целта е да се създаде прототип, за който ние даваме финансиране от 7000 хил. лв., за да може да се постави началото", казва още Табакова.

Интересното е, че голяма част от информацията и ангажирането на младежите става през социални мрежи като Tik Tok, което показва, че подобни платформи могат да бъдат и наистина полезни.

В последните два хакатона са търсени решения, вдъхновени от самата природа. Например опаковки за малотрайни колбаси, които са направени от мицел и целулоза. Целта е да се заменят изкуствените опаковки, които продължават да се използват. Друг пример са екобрикети, които се правят от утайка на кафе, които се оказват 18 пъти по-калорични от обикновените брикети. Този проект вече е на етап сертифициране.

Panda Labs работи фокусно и във въглищните региони Перник, Кюстендил и Дупница. Какво е отношението на младежите там към климатичната отговорност и как се включват в подобни инициативи - чуйте в подкаста.

И още:

Бъдещето на храната

Новата мобилност

Термични острови в градовете