Малките акционери и дивидентите за милиарди

Кои са големите непублични компании, които отново разпределят печалбите си

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Общият размер на дивидентите е над един милиард, като една част от него ще е за малки собственици.
  • Най-голямата компания - "Аурубис България", свива размера на дивидента заради мащабна инвестиционна програма.
  • Рязко повишение има при "Агрополихим", който ще даде най-голямата сума сред нефинансовите компании.

Компаниите, в които има останали малки акционери от масовата приватизация и разпределят редовно дивиденти, не са много, но за сметка на това представляват някои от най-големите сектори в икономиката на България - индустриален и финансов. Почти всички са контролирани от големи чуждестранни групи, но в тях има няколко хиляди малки акционери с милиони акции.

За тях разпределянето на печалбата е добра новина, тъй като това е едно от малкото и реално приложими права, от които могат да се възползват. Те, разбира се, могат да участват в общо събрание, да имат ликвидационен дял при закриване и да се включат в увеличение на капитала, но влиянието им върху политиката на компанията и печалбите е силно ограничено заради високата концентрация на собственост в мажоритаря, но и липса на институционални акционери като пенсионните фондове.

За акционерите извън основния най-трудно е да продадат акциите, тъй като за това няма организиран пазар, какъвто е борсата. Могат да го направят на ръка извънборсово, но това не им гарантира справедлива цена, вариант е и с посредничеството на инвестиционен посредник. Малко са и компаниите, които са обявявали в миналото кампании по обратно изкупуване на акции.

Липсата на дивидент или намаляването му все пак не трябва да се приема като лош сигнал - в повечето случаи това е за сметка на нови инвестиции, които в бъдеще ще увеличат добавената стойност за акционерите - такъв е примерът с "Аурубис България", най-голямата компания в България. Общо дивидентите на нефинансовите компании са над половин милиард (в таблицата не е включен този на "Асарел Медет"), а като се добавят и тези на банките, в които има малки акционери, то сумата вече е над 1 милиард. Това показва традиционния годишне преглед на дивидентите на непубличните компании, направен от "Капитал".

Два пъти гласувай, един път раздавай

С най-голям дивидент при нефинансовите компании през 2023 г. е производителят на торове "Агрополихим" - цели 260 млн. лв., които бяха гласувани на две общи събрания - първото е било на 7 юни, на което е одобрено разпределение на 100 млн. лв., а на 6 октомври още 160 млн. лв., уточниха от компанията за "Капитал"

Миналата година не беше добра за производителите на азотни торове заради рязкото поскъпване на природния газ, който е основна суровина в производството им. А това логично го оскъпи. Това обаче не спира идеите за развитие на мениджмънта и собствениците на "Агрополихим" - в средата на тази година те обявиха мащабна инвестиция за 250 млн. евро в завода край Девня, който трябва да удвои производството на азотни торове.

Освен това технологията ще позволи да се генерира максимално количество зелена енергия, което ще й даде и конкурентно предимство. Заводът в Девня е собственост на офшорката "Асид енд Фъртилайзърс", зад която стоят действителните акционери Филип Ромбаут и Искър Искров.

Не изневерява на своята дивидента политиката и другият голям индустриален производител в северния град - "Солвей Соди". Компанията също обяви мащабна инвестиционна програма точно преди година - целта е чрез постигане на енергийна ефективност и намаляване на въглеродните емисии да се постигне по-голяма конкурентност на продукцията.

За три години компанията ще вложи между 150 млн. и 200 млн. евро в инсталация за производство на пара, с която ще замени един от съществуващите си котли на въглища. Дивидентът, който плаща тази година обаче, е наполовина под този от миналата. Причината е спад в печалбата за 2023 г. Мажоритарен собственик на "Соди Девня" е международната белгийско-турска група "Солвей шишеджам холдинг".

По-малко дивидент, но повече инвестиции

Сега най-голяма компания по приходи в България - "Аурубис България", силно намалява дивидента си - ще разпредели само 20% от печалбата си за миналата година, която е рекордните 496 млн. лв. Това обаче не е изненадващо - в началото на годината компанията - майка Aurubis, обяви инвестиция за 120 млн. евро (235 млн. лв.) в завода в Пирдоп, чиято цел е разширение на рафинерията за мед с около 50% до 340 хил. тона годишно. Инвестицията ще бъде финансирана със собствени средства и е логично това да дойде от печалбата.

"Освен това компанията в момента изгражда още два фотоволтаични парка в допълнение към съществуващите 10 мегавата и подготвя модернизация на пречиствателната станция. Предстои и планов ремонт в завода", уточниха от "Аурубис" пред "Капитал". С последния дивидент общо за седем години компанията е разпределила над 1.7 млрд. лв. сред акционерите си, а за пет години, колкото е давността, те са над 1.1 млрд. лв.

Малките акционери притежават в нея обаче малък дял - едва 0.14%, или 29 268 акции, като те са у над 2600 акционери. Има такива, които притежават по 200 или 300 акции, като последните за седемгодишен период са получили общ дивидент за почти 25 хил. лв.

С традиции в разпределението на печалбата е и друг добивен гигант в региона - "Асарел Медет" - след като през 2018 г. раздаде рекордните 180 млн. лв., в следващите три дивидентът беше от порядъка на 63-64 млн. лв. От публикуваните протоколи за общо събрание през 2023 г. става ясно, че е гласуван дивидент за 2022 г., но не и размерът му.

За миналата година компанията има приходи почти 700 млн. лв. и печалба 113.4 млн. лв., като намалява спрямо предходната година с почти 14%. Най-голям акционер в компанията са "Вией копър инвест лтд" и наследниците на покойния Лъчезар Цоцорков. По-големи пакети от по няколко хиляди акции имат членове на ръководството. Останалите акции са в дребни акционери.

Дивиденти с вкус

Компаниите от хранително-вкусовия сектор са редовни представители в таблицата с дивидентите - бирените "Карлсберг България", "Загорка", производителят на сладки изделия и други бързооборотни стоки "Нестле България", винпромът "Черноморско злато", все известни имена от българската трапеза. Печалбите им за разпределение са чувствително по-малки от тези на индустриалните гиганти, но въпреки това те поддържат своята строга дивидентна политика. С доста индивидуални акционери са "балканфармите" в Дупница, Разград и Троян, но те не разпределят дивидент.

За да получат своя дял, малките акционери трябва да дадат банкова сметка или да отидат на посочените от дружеството банка или място. И нещо важно - да са информирани, тъй като далеч не е необичайно и дивидентите да останат неприбрани пет години и погасени по давност.



В няколко банки също има дребни акционери, които имат право на дивидент - това са трите най-големи: ОББ, Уникредит Булбанк и Банка ДСК. Първата няма да разпредели печалбата си тази година, тъй като е преценила, че иска да обезпечи експанзията си. Банките трябва да отговарят на сложни регулаторни изисквания за капиталова адекватност, така че когато кредитират и се увеличават рисково претеглените им активи, те трябва да имат и повече капитал. Отделно от банката обясняват решението и с отлагането на приемането на еврото, което води до по-големи рискови тегла за ДЦК, деноминирани в евро, от началото на 2024 г.

С рекорден дивидент обаче е Уникредит Булбанк. В нея има 1.56 млн. акции извън мажоритарния акционер, от тях обаче с най-голям дял е Българската търговско-промишлена палата, която притежава 1.082 млн. акции. Дивидентът на една от най-големите банки е и най-високият сред компаниите в България изобщо, или поне за тези, в които има малки акционери, но и публична информация.

А какви са дивидентите на публичните компании, може да разберете тук.

И още - кои са най-печелившите взаимни фондове в България.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар