Инвеститорите се връщат към хедж фондовете. Но това може да е прибързано

Погледнете отвъд настоящата пазарна турбуленция

На нестабилните пазари се предполага, че един мениджър супергерой - наречете го хедж мен - трябва да влети и да защити инвеститорите от загуби
На нестабилните пазари се предполага, че един мениджър супергерой - наречете го хедж мен - трябва да влети и да защити инвеститорите от загуби
На нестабилните пазари се предполага, че един мениджър супергерой - наречете го хедж мен - трябва да влети и да защити инвеститорите от загуби    ©  Dall-E 3
На нестабилните пазари се предполага, че един мениджър супергерой - наречете го хедж мен - трябва да влети и да защити инвеститорите от загуби    ©  Dall-E 3
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Супергероите са безполезни, когато времената са добри. Ако Готъм беше безопасно и приятно място, Батман вероятно щеше да прекарва дните си, почивайки в имението си. Супермен се преоблича в своя синьо-червен костюм само когато лошите държат някого на мушка.

През по-голямата част от десетилетието финансовите пазари бяха предимно спокойни. Индексът S&P 500, водещият измерител на американските акции, се покачи стабилно от 2010 до 2020 г. С очакванията лихвените проценти да бъдат все по-ниски и по-ниски, цените на облигациите също плаваха предимно нагоре. Инвеститорите се притесняваха да не пропуснат бичия пазар на живота си, а не за рисковете, които дебнат зад ъгъла. Затова и обстоятелствата бяха ужасни за институциите, които се стремят да бъдат полезни в бурни времена, като хедж фондовете. Те често търсят възвращаемост, която не е свързана с масовия фондов пазар, за да облекчат удара, който портфейлът на инвеститора може да понесе, когато пазарите паднат. На нестабилните пазари се предполага, че един мениджър супергерой - наречете го хедж мен - трябва да влети и да защити инвеститорите от загуби.

Хедж фондовете бяха трудно продаваеми през по-голямата част от второто десетилетие на този век. Инвеститорите останаха с тях през първата му половина. Но тъй като възвращаемостта продължи да изостава от тази на фондовия пазар, ръстът на нетните активи (мярка за това дали инвеститорите изтеглят пари от или влагат пари във фондове, премахвайки въздействието на възвращаемостта на инвестициите) стана отрицателен. През втората половина на десетилетието хедж фондовете кървяха пари и хедж менът окачи наметалото. Почти всяка година от 2015 г. насам повече фондове са затворени, отколкото открити.

След горещо десетилетие нещата сега изглеждат по-добре за хеджмен. През всяко тримесечие на тази година е имало нетно вливане на пари във фондовете. Ако бизнесът продължи със същото темпо, 2023 г. ще бъде най-добрата година за хедж фондовете от 2015 г. насам. Общата сума, инвестирана в тях, сега е повече от 4 трлн. долара спрямо 3.3 трлн в края на 2019 г. И тази година бяха отворени повече фондове, отколкото затворени.

Какво да правим със завръщането на хедж мен? Може би инвеститорите са силно повлияни от последните събития. Миналата година хедж фондовете победиха пазара. Индекс на Barclays, който измерва възвращаемостта в индустрията без таксите, загуби едва 8%, докато S&P 500 загуби по-неудобните 18%. И все пак хедж фондовете като цяло имат значително по-слабо представяне oт американските капиталови индекси през всички останали години от 2009 г. насам, като носят средно едва 5% годишно през периода, срещу 13% печалба за широкия пазар. През 2008 г. известният инвеститор Уорън Бъфет се обзаложи с мениджър на хедж фонд за 1 милион долара, че парите, инвестирани в индексен фонд, ще надминат тези в хедж фонд по негов избор през следващото десетилетие. Мистър Бъфет спечели с комфортна преднина.

Подновеният ентусиазъм към хедж фондовете може обаче да предполага и по-дълбоко безпокойство: вероятно хората са се убедили, че лесната възвращаемост от миналото десетилетие вече е наистина нещо от миналото. Повечето инвестиционни портфейли бяха ударени от края на лесната парична политика. Както отбеляза Фреди Паркър, който акумулира пари за хедж фондове за клиенти на Goldman Sachs, представянето на хедж фондовете изглежда по-здравословно по време на периоди на покачване на лихвите, тъй като те обикновено са придружени от "по-предизвикателна среда" за възвращаемост на активите. Представянето на хедж фондовете също беше по-силно през периоди, в които лихвените проценти бяха високи или променливи, като 80-те на миналия век и средата на първото десетилетие на този.

Разбира се, високите лихвени проценти не означават непременно, че добрите стари времена са се върнали за хеджиращия. Днешните пазари са високотехнологични и светкавично бързи. Информацията се разпространява по света почти мигновено и веднага се включва в цените чрез високочестотни алгоритми за търговия. За разлика от това, през 80-те години на миналия век все още беше възможно да спечелите предимство пред съперниците си, като четете вестник на път за офиса. Въпреки че много хедж фондове затвориха вратите си през първото десетилетие на XXI в., все още има много повече наоколо, отколкото през 80-те или 90-те. Конкуренцията - за търговците и за сделките - е много по-голяма, отколкото беше.

Разбираемо е, че когато са изправени пред свят, в който лихвените проценти са високи и променливи, инвеститорите търсят завръщането на онези, които биха могли да ги спестят от опасност. Но помислете как се разигра залогът на Бъфет. През 2008 г., една лоша година за акциите, неговият индекс беше победен от хедж фондовете. Именно по-доброто представяне през следващите девет години му спечели залога. "Винаги е най-тъмно преди зазоряване - казва Харви Дент, съперник на Батман, в един от филмите - и обещавам ви, зазоряването идва." Когато пристигне, на инвеститорите може да им се иска да бяха останали с индексните си фондове.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар