Dow Jones затвори най-добрия си месец от 1973 г.

Индустриалните акции в САЩ приключиха октомври с над 14% ръст

Очакванията на инвеститорите са, че след като инфлацията се забави и започне да намалява, централните банки ще отпуснат газта и ще спрат да повишават лихвите
Очакванията на инвеститорите са, че след като инфлацията се забави и започне да намалява, централните банки ще отпуснат газта и ще спрат да повишават лихвите
Очакванията на инвеститорите са, че след като инфлацията се забави и започне да намалява, централните банки ще отпуснат газта и ще спрат да повишават лихвите    ©  Reuters
Очакванията на инвеститорите са, че след като инфлацията се забави и започне да намалява, централните банки ще отпуснат газта и ще спрат да повишават лихвите    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Пазарите не се изплашиха от Хелоуин. Акциите в САЩ приключиха октомври с впечатляващи ръстове. Американският бенчмарк S&P 500 се покачи с около 8% през последния месец. Технологичните акции, измерени през Nasdaq, също опитаха възстановяване, но инерцията при тях е по слаба, поради което и ръстът е по-нисък - около 4%. Това до голяма степен се дължи на разочароващи резултати от компании като Facebook и Amazon.

Най-добре обаче се представиха индустриалните акции, като най-старият индекс в страната се покачи с около 14%, което е най-добрият месец за Dow Jones от 1973 г. Всичко това са добри новини на фона на един от най-тежките мечи пазари в САЩ и по света, които властват вече няколко месеца.

В добро настроение

"Според нас стабилното корпоративно здраве в САЩ отразява както устойчивата икономика на страната, така и положителните парични потоци" отбелязва Родриго Серано, директор и старши анализатор по инвестиционна стратегия в Merrill Lynch. Приходите на американските компании продължават да растат на номинална база. Според Factset през второто тримесечие на 2022 г. постъпленията са нараснали с над 14% в сравнение с предходната година. През третото тримесечие обаче идва забавяне.

Пак по данни на компанията към 28 октомври половината от компаниите в S&P 500 бяха публикували отчети за третото тримесечие, като 71% от тях са с печалба на акция над очакванията. Това обаче е малко под 5-годишния среден показател от 77%. Средният растеж е едва 2.2%, но едноличен лидер е енергийният сектор с ръст на печалбите 134%.

Данните, които показват известно забавяне на инфлацията, започват да оказват благоприятен ефект за пазарите. Очакванията на инвеститорите са, че след като тя се забави и започне да намалява, централните банки може да отпуснат газта и да спрат да повишават ливхите. През последния четвъртък на октомври Европейската централна банка повиши ливхите със 75 базисни пункта, но институцията трябваше да наваксва в сравнение с Федералния резерв. В САЩ основният лихвен процент се покачи с над 275 базисни пункта от началото на годината, докато в Европа покачването е с около 200 базисни пункта. Утре (сряда) се очаква решението на Фед, което ще покаже реално дали има промяна в посоката на централните банки.

Ситуацията в Европа

Пазарите на Стария континент също успяха да си поемат въздух. Акциите на борсата във Франкфурт поскъпнаха с близо 10% за октомври, най-доброто представяне от ноември 2020 г. насам, съдейки по индекса DAX. Във Франция положението също е оптимистично: CAC 40 отбеляза ръст от около 9% за периода. Акциите на Острова въпреки проблемите на правителството също се покачват, макар и по-слабо, с около 4%.

"В Европа следим за ефектите от пакетите от политики, предназначени да играят ролята на буфер от икономическите последици от недостига на енергия", допълва Серано в писмо до клиентите на банката. Според стратега опитите на правителствата и институциите да стабилизират "по-краткосрочните перспективи за инфлацията и бизнес активността" може да доведат до "финансови дисбаланси".

Въпреки доброто представяне на пазарите от последния месец те все още са дълбоко в червена територия. До края на годината остават още два месеца, през които възстановяването може да продължи и да затрие част от болката. Но може и се насочат обратно към дъното.