Игра с публиката

Софийски театрален сезон 2014 - 2015

"Антигона"    ©  Симон Варсано

Изкушението да открием някакви трайни тенденции в избора на театралните директори на заглавия и режисьори за предстоящия сезон е голямо, но напълно излишно. Често програмите на театрите са изградени върху един общ инертен режим, подчинен на съвсем проста формула и представа как "драгият зрител" да бъде привлечен в театъра. И ако разгледаме предстоящите заглавия и участниците в новия сезон, можем лесно да се досетим, че управляващите театрите мислят, че ние, публиката, тази година не искаме да гледаме класически произведения и концептуални интерпретации върху тях, не искаме някакви популярни заглавия да ни примамват. Публиката според директорите на театри по-скоро предпочита да види любимите си актьори по сцените на театрите, даже на фона на напълно непознати заглавия, по-леки жанрове и не кой знае колко неочаквани текстове.

На комедии и популярни актьори залагат изцяло в Сатиричен театър този сезон. Съвсем праволинейно за представите им за тяхната традиционна публика са избрали комедии на ситуациите, в които винаги имаме измамен съпруг или твърде ревнива съпруга, от което следват комични перипетии. Първа премиера в началото на октомври е Bella Donna от Щефан Фьогел с режисьори Бирослав ??? Петранов и Щефан Флеминг. В главната роля е Нона Йотова като фатална красавица и майстор готвач, която има нетрадиционен подход при "освобождаването" от нежелани любовници. Веселин Ранков е звездата на следващата премиера "Тенор под наем" с режисьор Венцислав Асенов. Тук пък участват известен италиански тенор и неговата ревнива съпруга (Ана Вълчанова). Ернестина Шинова и Албена Павлова са примамките в следващото заглавие на театъра "Не всеки крадец е мошеник" от Дарио Фо, където влизат в ролите на палави съпруги, но пък и много ревниви, от което вероятно следват съответните комични ситуации.

В Малък градски театър залагат на името на Христо Мутафчиев, който ще излезе на сцена в средата на октомври в премиерното заглавие "Човекоядката" от Иван Радоев. Режисьорът Бина Харалампиева е предвидила и друга изненада – в ролята на Човекоядката е тъмнокожата певица, станала популярна от риалити шоу, Прея Осасай. Директорът на Младежки театър, актьорът Владимир Люцканов, пък ще режисира следващата премиера в театъра Зад канала "Чиста къща" (2004) от Сара Рул. Тази пиеса е един от финалистите за "Пулицер" през 2005 г., а Сара Рул (родена 1974 г.) се води за един от най-успешните съвременни американски драматурзи. В тази привидна комедия участват Пенко Господинов и Ирини Жамбонас, които са успешно докторско семейство, Светлана Янчева – педантичната сестра на докторката, Весела Бабинова в ролята на бразилска прислужница и Мария Каварджикова – любовница на доктора, по-възрастна от него и болна от рак.

В Младежки театър актьорът Ивайло Христов поставя за втори път американската авторка Дейвид Линдзи-Абър. Миналия сезон той за пръв път постави у нас нейната "Заешка дупка" в Театър 199, наградена с "Пулицер", а тази година залага на пиесата "Криви огледала". Премиерата се очаква на 24 септември, като участват актьорите Койна Русева, Станка Калчева, Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Стефан Мавродиев и др. За детската публика са поканили режисьорката Веселка Кунчева и сценографа Мариета Голомехова, които работят върху създаването на мюзикъл върху книгата на Микаел Енде – "МОМО". По повод 70-годишния юбилей на театъра ще се поставят две емблематични за театъра заглавия - "Кухнята" от Уескър, някога режисирано от Николай Люцканов, а днес от сина му и директор на театъра Владимир Люцканов. Предвидено е в афиша да влезе и "Еквус" от Питър Шафър, но все още се водят преговори за режисьор. На камерната сцена на театъра е поканен режисьорът Марий Росен, който подготвя спектакъл по текстове на Чехов, Кафка и Хесе.

На 1 септември в Театъра на Армията започват репетициите на "В полите на Витоша" от Пейо Яворов с режисьор Красимир Спасов в тандем със сценографката Нина Пашова. В главните роли на Христофоров и Мила са Веселин Анчев и Радина Кърджилова – вече проверена успешна театрална двойка от "Декамерон" на Диана Добрева, която пък тази година ще заложи на Мрожек и неговите "Емигранти". Очаква се режисьорът Николай Ламбрев-Михайловски да постави класиката на Островски "Лес" до края на годината.

На 23 септември излиза премиерата и на Театър "София", за която бяха проведени кастинги за главната роля на Антигона по едноименната пиеса на Жан Ануи и бе избрана студентката от НАТФИЗ Каталин Старейшинска. Режисьор е Иван Добчев, който преди време се отказа да поставя Брехт там, но пък именно в текста на Ануи открива, че е "за истинските, сакрални основания на протестиращия човек, човекът, който казва "НЕ" на разбиращото се от само себе си "ДА" и го отстоява с цената на живота си. Мисля, казва Иван Добчев, че го дължим на младите, склонни към протестиране българи."

Единствен Театър "Сфумато" води своя последователна политика и тази година залага на авторски документален проект под общата тема "Терминал 2", в който режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев, в два отделни спектакъла, очевидно ще поставят актуални обществени проблеми чрез средствата на театъра. На 17 октомври е и премиерата на първата част под режисурата на Маргарита Младенова "Departures. Самолетът закъснява". Спектакълът е конструиран върху документални текстове и поезията на Борис Христов. Изборът на 12-те актьори на спектакъла е вследствие на проведено ателие, в което взеха участие над 70 души. Втората част, с режисьор Иван Добчев, се очаква да излезе към края на декември със заглавие Arrivals. Сценарият е на Георги Тенев и Иван Добчев. И на двата спектакъла сценограф е Никола Тороманов-Фичо.

Първата премиера за сезона е в Народен театър, който на 11 септември представя "Жана" от Ярослава Пулинович, с режисьор Явор Гърдев и сценограф Татяна Димова. В този съвсем нов руски текст се предлагат любовни триъгълници, обрати и неочаквани развръзки, в които е пришит и някакъв социален разрез на съвременното общество. Участват Светлана Янчева, Владо Пенев, Мартин Димитров, Елена Телбис и други. Месец по-късно излиза и премиерата на режисьора Теди Москов "Каквато ме искаш" от Луиджи Пирандело, със сценограф Чавдар Гюзелев. В спектакъла участват Снежина Петрова, Жорета Николова, Вяра Табакова, Цветан Алексиев, Стоян Алексиев, Марин Янев, Елена Телбис и други. Спектакълът ще е на голяма сцена, както и публиката ще е на сцената за първи път в негов спектакъл, което не влиза в "запазената марка" на Теди Москов. В началото на ноември пък Стоян Радев ще постави "Солунските атентатори" от Георги Данаилов със сценограф Венко Шурелов, а в главната роля е Руси Чанев. Любопитно е от дистанцията на времето и по-различната политическа среда да видим как днес може да се интерпретира този текст, написан през 1983 г., касаещ събитията от началото на ХХ век и серията атентати, които български ученици от солунската гимназия организират, за да привлекат вниманието на европейските държави към каузата за освобождаването на българите в Македония.

В най-малкия Театър 199 първата премиера е на режисьора Асен Шопов с "Брудершафт" от Анатолий Крим, като отново се залага на сигурно актьорско име. В спектакъла, предвиден да излезе на 30 септември, участват Васил Михайлов и Стефка Янорова. Режисьорът Асен Шопов вероятно след Нова година ще започне репетиции по романа "Време разделно" от Антон Дончев в Театъра на Армията, но всичко това зависи от финансовата стабилност на театрите, която липсва в момента, по думите на работещите в тях.

Този сезон сякаш още със заявката си се разминава с голямото театрално събитие. И заглавията, и режисьорите, и участващите актьори в представленията не се очаква да ни изненадат изключително, а по-скоро гравитират в зоната на "добре познатото". Сезонът се очаква да бъде премерен, неизключителен, средностатистически и в повечето случаи пасивен в желанието си да бъде някакъв културен или духовен водач. От състояние на вечна криза българският театър сякаш изпадна във вечен сън.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mitev avatar :-|
    Митев
    • - 1
    • + 7

    Очертават се много случки и нито едно събитие!

    Нередност?
  • 2
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА

    199. 30 септември. Влиза ми в задължителната програма.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал