🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино | "Отвлечен" на Марко Белокио

Исторически трилър и човешка драма за разликата между вяра и догма

+ + + + от 5

Kidnapped (Rapito)

Режисьор: Марко Белокио

С: Енеа Сала, Леонардо Малтезе, Паоло Пиеробон, Барбара Ронки

Времетраене: 125 мин.

Kidnapped (на италиански Rapito) беше най-красиво заснетият филм на отминалия "София филм фест", сега е свободно по кината. Темата му е съвсем актуална с вълната антисемитизъм, довела до затваряне на американски университети. Направен е по истински случай от 1858 г. Дете е отвлечено от еврейското му семейство, защото като бебе е било тайно кръстено от прислужницата и после е почти осиновено от папата. Аферата става международна. Стивън Спилбърг е възнамерявал да прави филм по случая след "Списъкът на Шиндлер".

Сега го е направил Марко Белокио, ветеран от поколението на Бертолучи и майстор на радикалното политическо кино с човешко лице ("Юмруци в джобовете"). Той е имал невероятен съюзник в лицето на малкия актьор Енео Сала в ролята на Едгардо, похитеното дете. Детско изпълнение, изнасящо първата половина на филма.

Едгардо е въдворен в католически приют към Ватикана, сложен му е насила кръст на врата, но нощем той тайно казва молитвите си на иврит. Времето е размирно, папската държава е могъща, но разклатена от бунтове. Случаят се раздухва международно, стига до вестниците в Америка. За да заздрави властта си и демонстрира силата на религията, папа Пий IХ (Пиеробон) организира повторно кръщаване на Едгардо, обявява се за негов "баща".

Отпорът на семейството на Едгардо е фокусът на Белокио. Той го решава като трилър с дебнене и преследване, родителите опитват да отвлекат обратно детето от католическото му училище. Помнят се скръбните и пълни с решимост очи на майката (Барбара Ронки). Но истинската драма е вътрешната раздвоеност у Едгардо. Той е разпнат между двете си вери. Вижда във видение как Христос слиза от кръста и отвратен от ставащото, напуска църквата. Класата на Белокио е в картинното (по Дьолакроа и класиците на италианския барок) предаване на вътрешните терзания. Въвличайки ни сетивно в история извън времето, валидна и днес. Още от същото: "Юмруци в джобовете".

Все още няма коментари
Нов коментар