🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Когато музиката звучи най-добре на тъмно

Поредицата Unseen Scene обединява музиканти, артисти и незрящи участници в общо потапящо преживяване

Стефани Димитрова    ©  Стефани Димитрова

Платформата Unseen Scene организира концерти, които целят да вкарат зрителя в различна среда: изпълненията са на тъмно, без достъп до смартфони и с различни сетивни намеси за пълно потапяне в обстановката.

Близо година след началото, идва време за новата поредица от концерти в регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". На 1 октомври от 20 ч. публиката ще чуе аренби изпълнителката YAИA (Яна Янчева), която ще представи новия си албум Under My Skin, продуциран от Гена (So Called Crew) и издаден от Stereofox. На следващата вечер Деси Андонова, позната най-вече от работата си с Phuture Shock, ще представи соло алтер егото си Sila Sol и очаквания скоро албум Rules of Love. Концертите са адаптирани за публика от точно 60 души.

Според организаторите тъмнината дава комфорт, в който можеш да се потопиш изцяло в музиката и да имаш лично преживяване. Това променя ситуацията не само за публиката, но и за музикантите, които в случая са фокусирани единствено и само върху изпълнението си.

"За нас идеята за FOMO (fear of missing out) се измества от JOMO (joy of missing out) и искаме да подарим на хората това време, в което външният свят да остане на заден план. Да си позволят да присъстват в настоящия момент, да оставят музиката да ги води из лабиринтите на личните им усещания и да се превърнат в "режисьор" на собствения си спектакъл в тъмнината", казва създателката на проекта Калина Павлова.

Голяма част от професионалния си път до момента тя отдава на танца, като завършва балетно училище и продължава да се развива като съвременен танцьор на сцените на "Арабеск" и "Дерида". От осем години работи като културен мениджър. Част е от екипа на магазина Gifted Urban Culture Hub, фестивала за свободен театър АCT, а напоследък е ангажирана и с предстоящата артистична резиденция "Арт Хост Барселона". В реализацията на Unseen Scene, като изпълнители или визуални артисти, участват също така представители на Съюза на слепите в България. Те влизат в роли на водачи в тъмното пространство.

"Преди всяка поредица от концерти, обикновено правим едноседмична подготовка, казва Милена Костадинова, която е сред шестте незрящи участници в събитието. Преживяването е индивидуално при всяка нова група зрители, а основната цел е те напълно да се потопят в един различен свят, този на музиката и изкуството. Някои посетители повече се страхуват от тъмното, други са любопитни, трети искат да знаят какво има около тях. При всички положения, за да има добър резултат, трябва да има доверие."

Изграждането на работен процес между организаторите и незрящите е започнал като обмен, който обаче не се е получил от първия път. В подготовката на първите концерти екип от слепи музиканти-ментори работят с артистите, а междувременно се създава и серия от работилници по сетивен театър, които да помогнат на слепите водачи да надградят някои свои умения.

Калина определя тогавашните резултати като "почти трагични": "Защото създаването на такива работни процеси идваше от нас като организатори, а ние не сме нито музиканти, нито незрящи. Осъзнахме, че ги поставяме в рамка, в която да ги вкараме, вместо да я изградим заедно. Сега с всяко следващо издание екипът става все по-стабилен, а диалогът все по-успешен."

За Калина цялата инициатива приканва към идеята да се отърсим от определени предубеждения, например да не виждаме хора като незрящите само и единствено като на слаба и уязвима група. "В тъмнината сменяме ролите си - там ние сме слепи, а те ни водят." Тя забелязва, че в процеса на работата незрящите като че ли често подценяват способностите си. "Така че отърсването от предрасъдъците не е само за публиката, то е и за нас като екип. Оттам нататък тъмнината дава доста пространство за размисъл какво сме оставили извън залата и възможност да се замислим на какви клишета робуваме ние самите."

Последни билети за събитията на 1 и 2 октомври - в Urbo.

Повече на facebook.com/unseensceneofficial и на instagram.com/unseen_scene_official.

Все още няма коментари
Нов коментар