🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Велики клубни открития

Неформални събития в софийски заведения представят най-новите научни открития на разбираем език

Sceptics in the pub – са събития, които събират в неформална обстановка – клуб, бар или пъб, които промотират рационалното и критично мислене. Започват още през 90-те в Англия и вече ги има по цял свят, а от пет години и в България. Идеята идва от австралийския философ Скот Кемпбъл.

Какво ни кара да пазаруваме онлайн или да инвестираме на борсата; защо хората са направени от звезди; защо жените разбират повече от бира; вредни ли са ГМО храните; как се управа компютър само с поглед – това са само част от темите, които Sceptics in the pub разискват пред публика вече пет години в избрани софийски клубове. "Българите са жадни за истинска наука, а не псевдо такава", казва Любомир Бабуров – един от организаторите на събитията, чиято цел е да популяризират принципите на научното мислене, като осигуряват достъп до атрактивни лектори, които умеят да представят идеите си по разбираем начин пред ненаучна аудитория.

Самият той е запален по физика и астрономия – "но аз никога не бих могъл да се занимавам професионално с наука, особено в България, затова реших, че можем да организираме интересни научни събития, за да си отговорим на въпросите, които ни вълнуват, и така създадохме Ratio – платформа за организиране на научнопопулярни събития.

До този момент такива събития липсват – Британският съвет организира Фестивал на науката, но той е ориентиран по-скоро към ученици. Другата алтернатива са публичните лекции, които изнасят учени от различни области в залите на университетите – "доскоро нямаха никаква реклама, а и никой не иска в такава формална обстановка да прекара вечерта си". Затова в клубовете "Строежа" и "Терминал 1" не може да се влезе, когато има събитие Sceptics in the pub. "Бях на такива презентации на скептици в Лондон и беше изключително интересно." На българския им еквивалент идват всякакви хора – на различни възрасти и от всевъзможни професии. Никола Апостолов (36 г.), който е търговски директор е редовен почти на всички събития - "най-много ми харесва, че обстановката е неформална, темите са ми интересни, а учените, които ги представят говорят на достъпен език."

Любомир Бабуров е управител на онлайн магазин, останалите от екипа на Ratio са: Василена Вълчанова – маркетинг експерт, Христо Блажев– от книгоиздаването, и Благой Иванов, който е студент в Германия. Срещите Sceptics in the pub се организират всеки месец и са с безплатен вход, а два пъти в годината Ratio организират голям форум, на който канят учени от различни страни – "но за това се изисква финансиране, понякога успяваме да намерим спонсори, понякога не – на първото ни събитие с такъв мащаб дойдоха много интересни учени от Великобритания".

Тогава проф. Кристофър Френч изнася лекция на тема психологията на паранормалните явления и механизмите, които карат съзнанието ни да се заблуждава и да бъде лесно манипулирано. Примерите му включват ясновидци и медиуми, откриване на лица в ежедневни предмети. Професор Френч завежда отдел за изследвания "Анормална психология" в Департамента по психология към Goldsmiths, University of London. Той е сътрудник на Британското дружество на психолозите и на Комитета за скептични изследвания и автор на "Защо статуите плачат: най-доброто от списание The Skeptic".

През същата година идва и д-р Сара Сантош - директор и основател на Maths Busking, където тренира млади артисти да използват науката и математическите проблеми като вид забавление за хората на улицата. По този начин нейните ученици привличат вниманието на повече хора към математиката като забавна наука, тя говори за забавната геометрия. През 2014 г. на форума на Ratio говори д-р Джери Койн – еволюционен биолог, който работи в Университета в Чикаго и активно коментира въпросите на еволюционната генетика. Автор е на една от най-успешните книги за популярна еволюция – Why Evolution is True.

"На един от форумите в последния момент се отказа голям спонсор, на който разчитахме, и ние трябваше да покрием с кредитните си карти сумата 7000 лв., затова вече сме по-внимателни при организирането на мащабни събития", казва Любомир. "Все пак всичко това го правим с некомерсиална цел и доброволно, за да покажем красотата и вдъхновението, които науката създава в света около нас, но нямаме възможност сами да финансираме лекциите.

На страницата им www.ratio.bg има качени деветнайсет видеа на лекции и дискусионни панели. Най-новият им проект е да направят обединен календар с всички научни събития, а не само организираните от тях – "помагаме на учените да си направят фейсбук събития и да достигнат до повече хора".

Според Любомир интересът към науката в световен план се дължи на интересните нови космически проекти през последните години: "NASA имат по-голям бюджет и изглежда все едно отново има състезание за превземане на Космоса – всеки ден имат новини. А и те са научиха да представят новостите по "по-секси" начин - роувърът на Марс има туитър профил и инстаграм, и по този начин от космическата агенция правят науката по-популярна и ангажират много хора."

Следващото им събитие е на 6 декември – докторантът по микробиология Йордан Стефанов ще говори за ДНК и секвениране на геноми. Мястото е клуб "Строежа", а входът е свободен.

Все още няма коментари
Нов коментар