🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борис и грънчарското колело

Вече три поколения семейство Милдови произвежда керамика за туристите в Балчик

Борис е трето поколение грънчар и следва пътя на дядо си и баща си
Борис е трето поколение грънчар и следва пътя на дядо си и баща си
Борис е трето поколение грънчар и следва пътя на дядо си и баща си    ©  Цветелина Белутова
Борис е трето поколение грънчар и следва пътя на дядо си и баща си    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • От 35 години семейство Милдови прекарват летата в Балчик, където продава своята керамика.
  • Днес основен двигател на бизнеса е Борис, който е трето поколение грънчар и в морската работилница на семейството показва занаята си на посетителите.
  • Амбицията му е да отвори голямо пространство, където да учи хората на грънчарство, за да запази традицията жива.

Дълг към традицията. Това е причината Борис Милдов (31), трето поколение грънчар, да поеме по пътя на глината. "Не беше лесно и го направих повече с цел продължаване на наследството, което са оставили дядо ми и баща ми. Обикнах го с времето, а и с напредването ми в занаята", разказва за избора си той.

Семейство Милдови са родом от София. От над 30 години обаче през летните месеци техен дом става гр. Балчик, където избират да търгуват със своето производство, което цяла зима подготвят за туристите в морския град.

"Традицията започва от дядо ми, който е един от основателите на "Национална занаятчийска камара" - сдружението, което по онова време (през 50-те) е решавало кой става за грънчар и кой не е готов, обяснява Борис. След което баща ми продължава по същия път и започват да работят заедно, да произвеждат, да изнасят стока в целия социалистически лагер и така до демокрацията", продължава той.

"А когато баща ми се запознава с майка ми, двамата започват да правят частен бизнес, заминават за морето и отварят сергия, където продават производството си", добавя Борис. Оттам бизнесът расте. Милдови отварят втора, а после и трета сергия из морските курорти и през годините продават керамиката си в Несебър, Слънчев бряг, Златни пясъци и Варна.

През 2001 г. купуват и свое място в Балчик, където да посрещат клиенти през летния сезон. Зимата пък се връщат обратно в София, където в работилницата си в "Лозенец" започват приготовления на стока за следващото лято. И така до днес.

Закърмен с грънчарството

"Започнах да се занимавам с керамиката от много малък, но още в началото видях, че въобще не ми се удава и е много трудно. Струваше ми се невероятно всичко това, което правеше баща ми", разказва за първите си сблъсъци с глината Борис, който едва на около 23 започва да помага на баща си като чирак.

"От 6 години вече работя само това. Преди се колебаех, завърших "Европеистика", пробвах се и с програмирането, защото не усещах грънчарството като своето нещо, добавя той. Родителите ми не ме задължаваха да продължавам техния бизнес, но го имах като вътрешен стремеж, желанието да се науча да го правя, за да им помагам да върви бизнесът."

Впоследствие Борис започва да създава свои дизайни под марката Mildov Ceramics, която развива най-вече чрез социалните мрежи и съвместни проекти с инфлуенсъри и известни личности онлайн. Днес не той помага в изработката на проекти на родителите си, а обратното. "По-скоро ги моля да помагат с мои идеи и проекти и към тях откликвам със същото, когато имат нужда от помощта ми."

Между двата града

Животът на семейството е разделен на две - летните месеци е на морето, а през зимата е в столицата, където работи, за да натрупа продукти за продажби в летния сезон. "Това ми дава възможност да опитам да създам контакти тук, да намеря работа в големия град", казва Борис.

В края на всяка пролет Милдови отиват в Балчик и започва стягането на обекта.

"Постоянно инвестираме в освежаване, надграждане, надстрояване и подобряване, защото има вече голяма история и го приемам като доста сериозна част от живота ми. Идеята на това място е да запознаваме посетителите с демонстрации и при техен интерес да закупят нашата керамика", обяснява за лятната работилница грънчарят.

Такса за вход няма и работилницата е отворена за всички посетители, които искат да разгледат. "Работим най-вече с организирани групи от различни курорти. Идеята ни е да видят и да обикнат занаята, като вече аз съм човекът, който сменя баща ми в по-голямата част от времето, развеждам ги из цялото място и правя демонстрация по керамика на грънчарско колело в традиционен стил", описва работата през лятото Борис.

Ротацията на градовете носи своите минуси. "Ако остана в София, ще мога да развия мрежата си от контакти и клиенти там. Но ако реша да го направя, това означава да затворим работилницата в Балчик, защото никой няма да ни посещава, ако сме просто магазин. Магазини много, а презентацията, да видиш как от глина става нещо - това го има на много малко места", добавя той. "Затова за момента работим на ротационен принцип. Замразяваме едното, отмразяваме другото."

Керамика по поръчка

Според Борис в последните години работа на крайбрежието пада значително. "В работилницата имаме над 100 - 150 модела в магазина, които продаваме в последните 35 години, от които са останали и се подобряват най-популярните модели. Тях произвежда всяка есен екипът на родителите ми, който през годините е различен по големина, но в момента е свит до 2-3 жени, които в рамките на зимата правят около 2000 бройки, в зависимост от модела и от сложността на предметите", пояснява той.

И така, ако допреди няколко години за Милдови есента означава връщане в София и подготовка за следващата година, сега се налага да се реализират продажби и през останалото време. "Затова в последните 3-4 години започнах да търся клиенти, на които да продавам и през зимата, обяснява Борис, а родителите ми продължават постарому."

Намира клиенти за поръчки през социалните мрежи. "Работя с клиенти, които препродават продуктите с цел търговия, и гледам да балансирам това с изработването на дизайни по моя идея", разказва той.

Да разпространиш занаята

А уикендите посвещава времето си на творчески работилници, които организира в студио под наем в центъра на София. "Започнах курсовете само за големи хора и от няколко месеца включвам и детски курсове", обяснява грънчарят. Цената на двудневен курс за керамика е 100 лв., а за детската работилница започва от 35 лв.

Уикенд курсовете обаче са едва началото за Милдов. "Една от амбициите ми е да отворя голямо пространство, където да преподавам и да запознавам хората с грънчарството", казва той.

Следващ ход за него е намирането на хубаво помещение, където да организира курсове за повече хора. "И да ги уча как да станат грънчари или поне да опитват, защото масово хората, които идват при мен, никога досега не са виждали как се случва. Този занаят е тотално загубен и когато кажеш грънчар, си представяш човек с брада на прага на силите си. А не трябва да е така."

"Другата ми амбиция е да създам голям асортимент от неща, които аз харесвам и съм измислил, и да ги продавам. Не съм се отказал, защото виждам потенциал в това дело. Може и да се самозалъгвам, но усещам обратна връзка от хората, че това нещо е хубаво, че има смисъл да го правя", завършва Борис.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар