🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Пчеличките", които жужат буква по буква

Екатерина Башева и Антон Марков от Русе спечелиха Националния конкурс за правопис на английски език Spelling Bee без допълнителни уроци

Финалът на състезанието Spelling Bee в София
Финалът на състезанието Spelling Bee в София
Финалът на състезанието Spelling Bee в София    ©  Фондация КорПлюс
Финалът на състезанието Spelling Bee в София    ©  Фондация КорПлюс

Деветгодишната Екатерина Башева влиза победоносно в класната стая под звуците на песента на Queen - We Аre the Champions, която звучи от уредбата в цялото училище "Иван Вазов" в Русе, и въпреки това слабо се чува заради бурните аплодисменти на съучениците ѝ. Тя е победителка в категория "малките пчели" до 4 клас в националния конкурс за правопис на английски език Spelling Bee. Тази година на състезанието са се явили 8500 ученици от цялата страна, но за пръв път и двамата шампиони на България са от един и същ град - Русе, в категорията до 7 клас печели Антон Марков от ОУ "Любен Каравелов".

В състезанието могат да участват ученици от всички училища в България, които изучават английски език като чужд, на възраст до 14 навършени години, до седми клас. Освен да развива допълнителни знания и умения по английски, Spelling Bee помага на децата да свикнат да се представят пред публика, мотивира ги да учат, да развиват постоянство и да виждат реалните измерими резултати от усилията си.

Първото състезание National Spelling Bee е организирано в САЩ през 1925 г. и оттогава всяка година в него участват милиони ученици по цял свят, а в България се провежда вече четиринадесет години благодарeние на фондация "Корпус за образование и развитие-КОРПлюС" в сътрудничество с фондация "Америка за България". След регистрацията за участие, която е още през октомври, децата получават списъци с думи, по-големите трябва да научат около 500 думи, а по-малките 250. След училищните квалификации има и регионални състезания, от които най-добрите отиват на националния кръг.

Екатерина Башева

"Аз съм на девет и половина" веднага ме поправя Екатерина с широка, леко срамежлива усмивка, предпочита да се обръщам към нея с Катето и демонстрира отношението си към точността и детайлите. На срещата ни се запознавам и с по-големия ѝ брат Свилен (16 г.) и сестра ѝ Ирина (13 г.), която тъкмо е взела награда от друго състезание по английски език - ежегодния конкурс на издателство Pearson. Двете по-големи деца също са участвали през годините в състезанието Spelling Bee. "Именно кака ми Ирина ме учеше на английски език още когато бях на две годинки, а аз повтарях думите, докато скучаех и я чаках да ми обърне внимание и да си играем", казва третокласничката. През последните години се упражнява как се изписват думите с майка си Елена - която е възпитаничка на английската гимназия в Русе.

Екатерина не ходи на допълнителни уроци по английски език, но в училище се отнасят много сериозно към предмета, а учителят ѝ Красимир Кръстев ги насърчава да се явяват на конкурса. Той подготвя децата с допълнителни занимания, организира им тренировъчни състезания и така свикват много бързо с правилата.

Думата, с която Екатерина печели, е "дисциплина" (discipline), а тя определено ѝ е нужна за всички занимания, на които се е посветила след училище - тенис на корт и модерен балет, всяко от които по два пъти в седмицата. Когато ѝ остава свободно време, веднага грабва ролерите или пенибордът (малък скейтборд) и с приятели карат на площада в Русе - "бихме ходили на площадки, но в центъра на града, където живеем, няма".

На въпроса ми как успява да се справи с напрежението по време на финала на състезанието, Екатерина казва, че най-лесно ѝ е било да се концентрира, като си затвори очите и си представи думите, изписани с червено. След първия градския кръг на Spelling Bee остават петнадесет деца, които отиват на регионален кръг, само три деца в категория преминават регионалния и отиват към последния, национален кръг.

Надявала се е да ѝ се падне любимата ѝ дума "princess", но била готова за каквото и да е предизвикателство. На финала на Spelling Bee се изисква бърза реакция. Другият третокласник, с когото остават последни, е Георги Аврамов от Варна. "Първо си казах, че няма какво да се трудя повече, защото няма разлика в купите между първо и второ място, но след това видях, че на едната пише "национален шампион" и се мобилизирах да бия." Георги допуска грешка при произнасянето на отделните букви и идва ред на Екатерина, която трябва да спелува правилно неговата дума и да добави още една. "Сърцето ми се разтупка, защото Георги е много умен, виждала съм го на предишните състезания", казва момичето, а майка ѝ допълва, че притеснението не ѝ е личало - "даже се изненадах колко психически устойчива изглеждаше".

Всяка вечер, преди да заспи, Екатерина спелува новите думи, които е научила през деня, някои от тях са от книги, които чете, в момента тъкмо довършва "Вълшебникът от Оз" в оригинал. Но смята, че много ѝ помагат видеа и филми, които гледат на английски език, и игрите, които играе на телефона на голямата си сестра. Родителите ѝ не ѝ разрешават да има Tik Tok профил. "Гледам хора в YouTube, които обясняват на английски език стратегии за различни игри в Roblox и после си записвам думи, които са ми направили впечатление", казва Катето. При тези думи решава, че е дошъл нейният ред да играе и се опитва да издърпа телефона от ръцете на сестра си.

Краят на учебната година е и момичето няма търпение да започне ваканцията, която вече е разграфена между различни лагери - математически и езиков в Банско, който е част от наградата на Spelling Bee. Но най-вълнуващият за нея е космическият летен лагер в Турция (създаден по модела на NASA Space Camp в Алабама), където ще е с брат си и сестра си. Екатерина си прави планове и за следващите години - "мисля да кандидатствам в Американския колеж, където беше финалът на Spelling Bee". Тази нейна цел изненадва брат ѝ, който веднага я пита как така ще дойде в София сама и къде ще спи, майка им ги успокоява, че има общежитие за учениците от цяла България.

Екатерина допълва, че и в Америка би отишла, но там вече иска да дойде цялото ѝ семейство. Без значение дали ще живее в България, или в САЩ, тя вече си е избрала професия - "когато порасна, ще стана докторка". Но засега по-близкият ѝ план е да види тарлата в Русе - както наричат шарения панаир в града.

Антон Марков

Екатерина казва, че идеята да спелува със затворени очи чува от по-големия ученик от Русе и победител в категория до 7 клас - Антон Марков. "Като видяхме, че спечели, си казахме, хайде сега Антон да проправи път за русенци и така стана". Шестокласникът печели първо място с думата attainment, която означава постижение. А постижението си е истинско, защото въпреки натоварената си програма и разнообразни интереси, успява да намери време да преговаря правописа на новите думи, които учи по английски, и най-вече да научи правилата за словообразуване.

Един негов ден започва в прегръдките на кучето му Сеншин - "така го кръстихме, защото е японска порода", казва Антон. След училище тренира джиу-джицу, където вече е със зелен колан, ходи на уроци по пиано и компютърно моделиране, а в свободното време играе компютърни игри. "Мразя четвъртъците, защото имам отрицателно свободно време", казва шестокласникът.

Когато го попитам кога му остава време да научи такива сложни думи като attainment, той ме поправя, че само в първи етап от състезанието Spelling Bee участниците спелуват думи от списъка, който са получили за подготовка. В последния кръг думите са непознати и той е предположил как се изписва, без да знае думата. "Но това не е сложна дума, бях готов да кажа как се пише дори Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis.

"Аз се притеснявах най-вече от втория етап на състезанието, в което трябваше да превеждаме от български на английски език", казва Антон. Той учи английски в училище ОУ "Любен Каравелов" и не ходи на допълнителни уроци - "след като миналата година стигнах пак до финала, но не спечелих, не бях сигурен дали да се явявам пак, но учителката ни Даниела Симеонова ме вдъхнови да не се отказвам", казва шестокласникът.

Замисля се и допълва съвсем искрено, че допълнителна мотивация да стигне до финала е получил от баща си, който му е обещал, че ако е сред петимата най-добри, ще го води в "Макдоналдс". "Вече си представях с голямо удоволствие как си поръчвам двоен чийзбургер без кисели краставички".

Но преди да стигне до купата, наградите и двойния чийзбургер има месеци ежедневна подготовка или както малките пчелички ги наричат помежду си - "тренировки" по спелуване. Учителката му изпраща и флашкарти с думи, които родителите на Антон разпечатват и той учи, като си затваря очите и ги спелува наум. Рядко пише думи отново и отново, защото смята, че няма такъв тип памет, по-скоро се осланя на слуха си. Той има опит и от подобно състезание на български език - във втори клас се явява на конкурса "Буквоплет", който е адаптирана версия на български език на spelling bee, но няма кръгове за по-големи деца.

Въпреки състезателния си дух и солидната подготовка Антон Марков казва, че е изненадан, че е успял да бие противника си Сава Троански от Пазарджик - "той е само четвърти клас, но е страшно добър, гледал съм го и преди как се състезава". "В такъв тип състезания най-важен е слухът, да чуете ясно, но и да се концентрирате върху въпросите, едно от другите момчета отпадна, защото не разбра, че го питат за съществителното, а не глагола", казва Антон Марков. Той дава и други съвети на всички деца, които искат да си пробват силите в състезанието - да се възползват от дадените жокери възможно най-много и да не бързат - "ако трябва, да използват няколко пъти същите жокери, това не е проява на слабост, а може да им помогне особено много".

Със сигурност за доброто владеене на английски му помагат и игрите, които играе в Roblox. "Любима ми е Fortnight, играем я в мрежа с приятелите от тренировките си по джиу-джицу". Освен това гледа и различни хора в Youtube, които записват кратки клипове, обикновено продължаващи по-малко от минута. "Не гледам обаче видеа в Tik tok, защото не са подходящи за деца, има всякакви нецензурни неща", казва Антон. Вместо това той и приятелите му се мятат на колелата и карат в парка до кея в града, близо до реката. А вечер чете по малко от поредицата "Дневникът на един Дръндьо".

Догодина времето му сигурно ще стане още по-ограничено, защото ще има матура след 7 клас, надява се след това да влезе да учи в Математическата гимназия, където баща му е учител по физическо. А когато го попитах какъв иска да стане, като порасне, той е категоричен, че ще си избере професия, която да практикува с удоволствие, може би нещо в програмирането - "иначе живот ли е това, ако работиш нещо, което не обичаш".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    quantumfoam avatar :-P
    quantumfoam
    • - 1

    В децката градина ни даваха пчелички, когѝ сме послушни...не помним да сам зимал такава награда де....

    Нередност?
  • 4
    dobar_chovek_007 avatar :-|
    dobar_chovek_007
    • + 1

    Хубаво е, че все още има умни деца и е похвално това да се насърчава.

    Нередност?
Нов коментар