ГБС, американски и румънски фирми ще строят новото газово трасе за 585 млн. лв.

Три обединения ще изпълняват поръчката на "Булгартрансгаз" за трасето юг-север, което ще осигури алтернативни доставки на газ към Украйна и Централна Европа

Проектът трябва да се реализира бързо, за да покрие нуждите на редица държави след спирането на транзита на руски природен газ през Украйна от началото на 2025 г.
Проектът трябва да се реализира бързо, за да покрие нуждите на редица държави след спирането на транзита на руски природен газ през Украйна от началото на 2025 г.
Проектът трябва да се реализира бързо, за да покрие нуждите на редица държави след спирането на транзита на руски природен газ през Украйна от началото на 2025 г.    ©  Цветелина Белутова
Проектът трябва да се реализира бързо, за да покрие нуждите на редица държави след спирането на транзита на руски природен газ през Украйна от началото на 2025 г.    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Търгът е в три обособени позиции, като кандидатите са предложили общо 585 млн. лв. без ДДС.
  • Избраният консорциум по всяка една позиция от тях икономически най-изгодната оферта по критерия "качество/цена".
  • Работата по проекта трябва да започне възможно най-скоро с оглед спирането на руския газ през Украйна от 2025 г.

Най-голямата обществена поръчка за последните години приключи в рекордно кратки срокове. Става дума за търга на "Булгартрансгаз" за ново газово трасе от Гърция към Румъния, което да поеме евентуални количества втечнен газ към Украйна, на стойност 586.6 млн. лв. без ДДС.

По-малко от месец след като обяви фирмите, подали оферти в надпреварата за т.нар. вертикален газов коридор, държавният газов оператор съобщи, че е класирал кандидатите. Сред тях са най-голямата строителна компания в България - ГБС, американски и румънски фирми.

Проектът е от изключително значение с оглед спирането на руския газ през Украйна от 2025 г., което ще засегне също Словакия, Унгария и Австрия. През новия коридор от Кулата/Сидирокастро до Негру Вода/Кардами през стария Трансбалкански газопровод, който не се използва вече няколко години, ще могат да се пренасят големи количества LNG с произход, различен от руския. Така той ще захранва както Украйна, така и страните от Централна Европа.

Вертикалният газов коридор може да се разглежда като алтернативно трасе на "Турски поток" до Централна Европа, но ще работи на изцяло конкурентен принцип и по европейските правила за резервиране на капацитети.

Поръчката и победителите

Поръчката беше разделена в три обособени позиции, като от "Булгартрансгаз" изтъкват, че изборът на изпълнител е станал на база комплексна оценка от документацията за участие, като избраният консорциум по всяка позиция е предложил икономически най-изгодната оферта по критерия "оптимално съотношение качество/цена". В резултат са класирани на първо място:

- за обект "Лупинг от Кулата до Кресна", предмет на обособена позиция №1, участникът ДЗЗД "ХИЛ ИНТЕРНЕШЪНАЛ - ГБС 1" с цена 131.7 млн. лв. без ДДС.

- за обект "Преносен газопровод от Пиперево до Перник", предмет на обособена позиция №2, участникът ДЗЗД "НЕГРУ ВОДА КАРДАМ 2024" с цена 99.9 млн. лв. без ДДС.

- за обект "Лупинг от Рупча до Ветрино", предмет на обособена позиция №3, участникът ДЗЗД "ХИЛ ИНТЕРНЕШЪНАЛ - ГБС 3", която е предложила цена за изпълнение в размер на 353.2 млн. лв. без ДДС.

Кой кой е

Компаниите, участващи в търга са добре известни и с богат опит в работата по големи проекти. И в трите обединения участват чуждестранни фирми - румънски, американски, като и трите ще работят със сходни подизпълнители.

ДЗЗД "ХИЛ ИНТЕРНЕШЪНАЛ - ГБС 1" например е обединение от две чуждестранни и три български компании, като негови членове са: "ХИЛ интернешънал Н.В.", САЩ, "Главболгарстрой", "Главболгарстрой интеренешънъл", "ГБС Енерджи сълюшънс" и "ГБС текнолоджис инк.", САЩ. Декларираните от обединението подизпълнители са: "Си Ер Си - Евънс" Б.В., "Емерсон аутомейшън солюшънс", "Ханиуел" и "Енсол ВМ".

Обединението "НЕГРУ ВОДА КАРДАМ 2024" включва две чуждестранни и една българска компания, като негови членове са "ДиВиКом" ИНК., САЩ, "ХАБАУ" С.Р.Л., Румъния и СА.И.Е. ЕООД, България. Декларираните от обединението подизпълнители са: "Енсол ВМ" и "Химкомплект инженеринг".

В ДЗЗД "ХИЛ ИНТЕРНЕШЪНАЛ - ГБС 3" пък влизат две чуждестранни и три български компании, като негови членове са: "ХИЛ интернешънал Н.В.", САЩ, "Главболгарстрой", "Главболгарстрой интеренешънъл", "ГБС енерджи сълюшънс" и "ГБС текнолоджис инк.", САЩ. Декларираните от обединението подизпълнители са: "Си Ер Си - Евънс", "Емерсон аутомейшън солюшънс", "Ханиуел" и "Енсол ВМ".

Интересното тук е, че в полето "Планиран срок" срок за изпълнение на проекта е посочено "Неизвестен". Обяснението на "Булгартрансгаз" е, че към момента началната дата на изпълнение не е известна, но дейностите следва да се изпълнят в срок до 600 календарни дни, считано от датата на получаване на възлагателното писмо с потвърждение за осигурено финансиране. Това означава, че газопроводът може да заработи не по-рано от лятото на 2026 г.

Обвързваща фаза

Докато същинската част по проекта все още не е започнала, обвързващата фаза за разширяване на капацитета на газопровода IGB вече стартира. Независимият преносен оператор ICGB кани всички заинтересовани страни да подадат своите документи за регистрация до 24 юни 2024 г. и обвързващи оферти в периода 2 - 12 юли 2024 г. Обвързващата фаза е свързана с увеличаването на капацитета на газовия интерконектор Гърция - България. Тя трябва да определи пазарния интерес със сериозен ангажимент към резервиране на допълнителен капацитет от газопровода IGB. В момента интерконекторът между Гърция и България работи с капацитет 3 млрд. куб.м годишно с потенциал да достигне 5 млрд. куб.м годишно.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар