Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

Нов фонд ще финансира земеделски и хранителни компании в Източна Европа

European Agri Transition Fund на швейцарската INOKS Capital ще отпуска от 2.5 до 25 млн. евро заеми за ускоряване на прехода към по-устойчиво производство и потребление на храни

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Темата накратко
  • Бъдещият European Agri Transition Fund ще е на обща стойност между 150 и 300 млн. евро.
  • Той ще кредитира директно малки и средни компаниите, като средствата ще са под формата на първостепенен дълг.
  • Реалната дейност по предоставяне на финансирането да започне през втората половина на 2024 г.

Швейцарската компания за управление на активи INOKS Capital създава нов фонд, който ще отпуска директни заеми от 2.5 до 25 млн. евро на компании от областта на селското стопанство и хранителната индустрия в ЕС, с фокус върху Източна Европа. Бъдещият European Agri Transition Fund ще е на обща стойност между 150 и 300 млн. евро, като целта е реалната дейност по предоставяне на финансирането да започне през втората половина на 2024 г. след приключването на първия рунд по привличане на институционални инвеститори.

Сред потвърдените вече е Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), който ще насочи 40 млн. евро по линия на програмата InvestEU. От институцията посочват, че инвестицията им е насочена в подкрепа на това европейската хранителна система да стане "по-справедлива към фермерите, по-здравословна за потребителите и по-щадяща околната среда".

"Вярваме, че устойчивата храна и селското стопанство са от решаващо значение за бъдещето на нашата планета, и се гордеем, че имаме подкрепата на EIF в тази визия. Това партньорство ще ни помогне да укрепим устойчивостта на хранителната система на ЕС, да намалим нейния отпечатък върху околната среда и климата и да предоставим персонализиран достъп до капитал за по-малки компании, които са иноваторите на днешния ден", коментира изпълнителният директор на INOKS Capital Набил Марк Абдул-Масих.

В етап на структуриране

Новият фонд има за цел да насърчи устойчивото производство и потребление, като инициативата ще може да финансира бизнеси във всяка от 27-те държави в ЕС, но целевият фокус ще е върху страните от т.нар. група на умерените и изгряващи иноватори (Moderate and Emerging Innovator countries, MEIC), която понастоящем включва Гърция, Естония, Испания, Италия, Литва, Малта, Португалия, Словения, Унгария и Чехия (умерени), както и България, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и Хърватия (изгряващи).

"Точното разпределение ще бъде определено по време на инвестиционния период и ще зависи и от ограниченията за диверсификация на портфолиото, към които ще трябва да се придържа инвестиционният мениджър", коментират от INOKS Capital в предоставени за "Капитал" отговори, в които уточняват, че предоставената информация е предварителна и окончателните подробности може да са различни.

Самият инвестиционен период пък ще започне, след като приключи първоначалният рунд по привличане на инвеститори. Точна дата не е определена, но от швейцарското дружество смятат, че това ще стане факт през втората половина на годината.

"Фондът е на фаза на предварителен маркетинг, чиято цел е да повиши осведомеността за тази инициатива, и на финализиране на преговорите с други институционални инвеститори. Очаква се фондът да има около 15-25 професионални инвеститори - пенсионни фондове, застрахователни компании, фондове на фондовете, инвеститори с фокус върху постигането на положителна промяна", споделят от дружеството.

В отговорите си за "Капитал" от INOKS Capital допълват, че са в готовност да започнат реалното разпределение на средствата веднага след приключването на процеса на привличане на инвеститори.

Кой ще може да кандидатства

От фонд мениджъра посочват, че European Agri Transition Fund ще финансира малки и средни предприятия, както и дружества със средна пазарна капитализация (обикновено с EBITDA от порядъка на 5-10 млн. евро) от секторите на селското стопанство и хранителната индустрия.

Фондът ще кредитира директно компаниите, като средствата ще са под формата на обезпечен първостепенен дълг, като обезпечението ще може да бъде както от дълготрайни активи, така и под формата на персонализиран микс от текущи и дълготрайни активи и приходи от продажби в зависимост от конкретната транзакция, поясняват от INOKS Capital.

Сроковете за погасяване на задълженията също ще варират според конкретните нужди на бизнеса - от 360 дни до 7 години, като очакванията на инвестиционният мениджър са най-голямата част от заемите да бъдат средносрочни (от 3 до 5 години).

"Очаква се фондът да финансира приблизително 40-50 кредитополучатели, които ще бъдат подкрепени с персонализирано финансиране в диапазон от 2.5 до 25 млн. евро", посочват от INOKS Capital. Лихвите ще са "конкурентни на пазарните нива" и ще се формират като сбор от плаващ компонент плюс фиксирана надбавка. От компанията отбелязват още, че при формирането на цената на заема ще бъде включен елемент, който ще стимулира и инвестиционния мениджър, и кредитополучателя да постигнат определени показатели за очаквано въздействие, така че първият да получи бонус за добро представяне, а вторият - намаляване на цената.

Инициативата е насочена към компании от цялата верига на хранително-вкусовата промишленост - от доставката на суровини, през производството и логистиката на храни, до обработката, дистрибуцията и повторната употреба на отпадъци, посочват в съобщение до медиите от ЕИФ.

От INOKS Capital допълват това изброяване с няколко приоритетни области в съответствие със Зелената сделка на ЕС и стратегията "От фермата до вилицата":

  • проучвания, иновации и нови технологии;
  • смекчаване на последствията от климатичните промени;
  • приспособяване към климатичните промени;
  • разнообразие, справедливост и социално включване.

Така, фокус ще бъде поставен върху:

  • компании, чиято основна дейност е свързана със селското стопанство (в т.ч. производство, обработване, логистика и дистрибуция) или свързани сектори;
  • компании, които използват технологии, продукти, услуги, информация, комуникационни платформи, за да насърчават модели на устойчиво производство и потребление в целия ЕС;
  • основна инфраструктура и дълготрайни активи за подобряване на устойчивостта, ефективността и надеждността на производителите и преработвателите на селскостопански храни.

По темата работи и Ани Коджаиванова

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар