Vodafone продава унгарския си бизнес за 1.8 млрд. долара

Купувачи са близката до управляващите телеком група 4iG и държавният холдинг Corvinus

Придобиването на унгарския бизнес на Vodafone от 4iG ще създаде втората по големина компания за мобилни и фиксирани комуникации в страната
Придобиването на унгарския бизнес на Vodafone от 4iG ще създаде втората по големина компания за мобилни и фиксирани комуникации в страната
Придобиването на унгарския бизнес на Vodafone от 4iG ще създаде втората по големина компания за мобилни и фиксирани комуникации в страната    ©  Reuters
Придобиването на унгарския бизнес на Vodafone от 4iG ще създаде втората по големина компания за мобилни и фиксирани комуникации в страната    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Британската телекомуникационна компания Vodafone ще продаде унгарското си подразделение за 1.8 млрд. долара (715 млрд. форинта), включително дълга. Компанията заяви, че е договорила необвързващи условия с унгарската IT компания 4iG, която е близка до управляващите, и държавното холдингово дружество Corvinus, съобщава Reuters. VOIS, предприятието на Vodafone за IT и бизнес поддръжка, не е включено в сделката. Компаниите се стремят да приключат придобиването до края на годината. Според подадените данни Vodafone има около 3 млн. мобилни клиенти и 738 хил. клиенти на фиксирани широколентови услуги в Унгария.

Въпреки че унгарското подразделение на Vodafone е едно от по-малките ѝ звена, планираната продажба показва продължаващите усилия на изпълнителният директор Ник Рийд за опростяване на дейността на телекома. През последните няколко години компанията е продала своите операции в Нова Зеландия, Малта и Катар, пише Bloomberg. По-рано тази година Vodafone се съгласи да продаде и своя бизнес в Гана на Telecel Group, за да се фокусира върху ключовите пазари. Компанията също така е отделила своята инфраструктура в отделен бизнес, както и е консолидирала африканските си активи в дъщерното си дружество Vodacom.

Национален телекомуникационен шампион

Придобиването на унгарския бизнес на Vodafone от 4iG ще създаде втората по големина компания за мобилни и фиксирани комуникации в страната, се казва в изявлението на компанията. То ще допринесе за изпълнението на правителствената стратегия за създаване на "национален шампион в сектора за информационни и комуникационни технологии", заяви Рийд.

Унгарската държава планира да придобие 49% от новосъздаденото дружество чрез Corvinus, а 4iG, която разчита на държавни поръчки, ще придобие останалите 51%. В изявление на унгарския министър на икономическото развитие Мартон Наги се казва, че правителството планира да определи активите като стратегически важни, което означава, че тази покупка няма да бъде подложена на регулаторен контрол.

Британският телеком ще се фокусира върху ключови пазари като Италия, Великобритания и Португалия.

Унгарското правителството взе подобно решение и миналия август, когато позволи на 4iG, чийто изпълнителен директор Гелерт Язай се счита за част от близкото обкръжение на унгарския премиер Виктор Орбан, да увеличи капитала си в Antenna Hungária до 76.78%, тъй като тази сделка е от "национално стратегическо значение" и в обществен интерес. Съгласно това споразумение 4iG е предоставила цялото си телекомуникационно портфолио на Antenna Hungária, която е станала собственик на компаниите DIGI Group, Invitech ICT, One Crna Gora (доскоро Telenor Montenegro), ALBtelecom и One Telecommunications.

Новата сделка се вмества в модела на разширяване на държавната собственост в икономиката по време на управлението на Виктор Орбан, като същевременно помага на близки до премиера фирми да придобиват ценни активи, сред които са предприятия в банковата, застрахователната, енергийната, авиационната, телекомуникационната и медийната индустрия.