Европейските телекоми настояват за споделени мрежови разходи

Мотивите са eнергийната криза и екологичните цели на ЕС, но технологични компании отхвърлят подобни искания

Исканията на телекомите трудно ще бъдат изпълнени.
Исканията на телекомите трудно ще бъдат изпълнени.
Исканията на телекомите трудно ще бъдат изпълнени.    ©  Reuters
Исканията на телекомите трудно ще бъдат изпълнени.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica и 13 други европейски телекома отправиха най-сериозното си искане към големите технологични компании да споделят разходите за мрежова инфраструктура, позовавайки се на енергийната криза и целите на ЕС за борба с изменението на климата. Призивът на телекомите от понеделник идва в момент, когато Европейската комисия се подготвя да получи обратна връзка от двете страни, преди да направи законодателно предложение, което може да принуди технологичните компании да подпомогнат пускането на 5G и оптични кабели в 27-те страни от ЕС. Секторът, който инвестира около 50 млрд. евро годишно в инфраструктура, спешно се нуждае от повече средства, заявиха в изявление изпълнителните директори на компаниите, съобщава Reuters.

"Разходите за планиране и строителство се увеличават. Цените на оптичните кабели например са се увеличили почти двойно през първото полугодие на 2022 г. По подобен начин повишаването на цените на енергията и на други производствени ресурси също се отразява на сектора на свързаността", се казва в заявлението. "Навременните действия са задължителни: Европа пропусна много от възможностите, предлагани от потребителския интернет. Сега тя трябва бързо да набере сили за епохата на метавселените", добавят изпълнителните директори.

Европейските телекомуникационни оператори твърдят, че американските технологични компании като Google, Meta и Netflix генерират повече от половината от интернет трафика и трябва да поемат част от разходите за модернизиране на инфраструктурата.

IT гигантите твърдят, че вече инвестират в оборудване и технологии за по-ефективно предоставяне на съдържание.

"За да може това да се случи и да бъде устойчиво във времето, ние вярваме, че най-големите генератори на трафик трябва да имат справедлив принос към значителните разходи, които понастоящем налагат на европейските мрежи."

Сред другите телекоми, подписали се в изявлението, са Vodafone, Bouygues Telecom, KPN, BT Group, TIM Group, Telia Company, Fastweb и Altice Portugal.

10-годишна идея

В понеделник Мат Бритин, президент на отдел "Бизнес и операции" за Европа, Близкия изток и Африка в Google, отхвърли искането на телекомите, като заяви, че това е 10-годишна идея, която е вредна за потребителите, и че компанията вече инвестира милиони в интернет инфраструктура. Според него подобно действие може да наруши мрежовата неутралност или отворения достъп до интернет в Европа.

"Въвеждането на принципа "изпращачът плаща" не е нова идея и би нарушило много от принципите на отворения интернет", е заявил той според разпространена предварително реч, която ще произнесе на конференция, организирана от лобистката група за телекомуникации ETNO, пише Reuters. "Тези аргументи са подобни на тези, които чухме преди 10 или повече години, и не сме видели нови данни, които да променят ситуацията." Това "би могло да има отрицателно въздействие върху потребителите, особено в момент на повишаване на цените", добавя Бритин, цитирайки доклад на паневропейската група на потребителите BEUC, в който се излагат подобни опасения.

Бритин добави, че Google е допринесъл за повишаване на ефективността на телекомуникационните оператори, като е пренесъл трафика на 99% от разстоянието и е инвестирал милиони евро за това. "През 2021 г. инвестирахме над 23 млрд. евро в капиталови разходи - голяма част от които са за инфраструктура", заяви той. Те включват шест големи центъра за данни в Европа, 20 подводни кабела в световен мащаб, като пет от тях са в Европа, и кешове за съхранение на цифрово съдържание в рамките на локалните мрежи на 20 места в Европа.

Все още няма коментари
Нов коментар