Payhawk и инвеститорите: Създаването на първия български еднорог

Какво казаха от сцената на Fintech Summit 2022 Христо Борисов от Payhawk, Васил Терзиев от Eleven и Мехмет Атичи от Earlybird Ventures

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Най-трудният момент за нас беше сийд рунда. Виждахме, че пазарът е там и е само въпрос на правилното финансиране, за да можем да станем лидери на него. Преминаването през това емоционално влакче на ужасите беше много поучително за нас, защото ни направи много по-силни ментално." Това каза Христо Борисов, основател и изпълнителен директор на Payhawk, от сцената на Fintech Summit 2022, конференция организирана от "Капитал" и F27.

Той участва в панел, посветен на превръщането на Payhawk в първия български еднорог - стартъп компания, оценена на 1 млрд. долара. В панела участваха още Васил Терзиев от Eleven, който е и един от основателите на "Телерик", и Мехмет Атичи от Earlybird Ventures, които инвестираха в компанията.

"Преминавали сме през много проблеми, но в крайна сметка принципите ни винаги са ни водили до това да се фокусираме повече и повече. Невинаги това е най-краткият път, но е сигурно, че в крайна сметка ще стигнеш до целта", каза още Борисов.

Payhawk достигна заветната оценка от 1 млрд. долара, след като през февруари добави 100 млн. долара финансиране към вече внушителния си рунд от 112 млн. долара, обявен през ноември. Основаната през 2018 г. от Христо Борисов и Бойко Караджов компания издава корпоративни дебитни карти и разработва платформа за управление на разходи.

Ролята на инвеститорите

Васил Терзиев, управляващ партньор във фонда Eleven и бивш работодател на Борисов в "Телерик", коментира, че работата на инвеститорите е преди всичко да наставляват стартъпите, но не и да се бъркат директно в операциите им.

"Основната ни работа като инвеститори е да помогнем на компанията да конкретизира пазара си, а на нея да оставим изпълнението на по-голямата мисия. Другата важна задача е да ги свържем с хора, които разбират как се прави и да ги подготвим за следващия рунд. Като инвеститори се опитваме да помагаме, но ние оставаме на страничната линия. Всичката слава остава и трябва да остане за основателите", каза той.

Според Терзиев има много голяма разлика между "компаниите, които се опитват да са перфектни, и тези, които се опитват да бъдат много добри. Разликата в оценките и колко пари биха извадили фондовете е огромна".

Мехмет Атичи от фонда Earlybird, който участва във финансирането на Payhawk още от сийд фазата на компанията, каза пред публиката на конференцията, че компанията се е справила много добре с приоритизирането на основните си задачи.

"Трябва да осъзнаеш, че не можеш да свършиш всичко на сийд фаза, затова трябва да имаш приоритети и да сметнеш какво е най-важно да бъде направено преди следващия рунд на финансиране. Нашата критична роля е да покажем на компаниите как да търсят най-добрите възможни служители, защото той е много търсен и трябва да бъде гонен", каза Атичи.

В края на разговора Христо Борисов каза, че това е един от ефектите на големите рундове финансиране и оценката на еднорог. "Нашата оценка привлече хора, които са качествени и искат да бъдат част от компания, която расте с висока скорост."

Все още няма коментари
Нов коментар