🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БАСКОМ: Средната брутна месечна заплата в софтуерните компании вече е 4857 лв.

Секторът вече отговаря за 4.3% от БВП на България, показва проучването на браншовата организация

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Средната брутна месечна заплата в IT сектора е достигнала 4857 лв. през 2021 г., 3.2 пъти по-висока, отколкото средната за страната, показват данните от годишния доклад "Барометър" на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). "Барометър" включва в себе си данни за всички позиции, не единствено програмисти, и само за компании, чиито приходи са поне 51% от писане на софтуер, т.е. в него например влизат и данни за заплатите на маркетинг отдела, но не и възнагражденията на IT специалисти, които не работят в стриктно софтуерни компании.

Тази година "Барометър" се появява с известно закъснение. Обичайно проучването, което измерва текущото състояние на софтуерния сектор, се публикува в края на дадената година. Данните се базират на близо 4600 фирми. Направено е с помощта на адвокатската кантора CBN - Panoff, Stoytcheff & Co. Данните за последната година - в случая 2021 г., са прогнозни, но обичайно ревизията им не води до сериозни корекции.

Данните се появяват и в момент, в който софтуерният сектор негодува от увеличението на максималния осигурителен доход (МОД) в Бюджет 2022. Той предвижда скок на МОД от 3000 на 3400 лв., като позицията на БАСКОМ и други асоциации е, че това повишение е необосновано, без ясен критерий и формула, както и от днес за утре, при вече изготвени бюджети на компаниите за текущата година.

IT секторът - все по-голям, все по-важен

Чисто софтуерният сектор вече отговаря за 4.3% от БВП на България, като това е над двоен скок в дела спрямо 2015 г., когато е бил 2.1%. Ръстът спрямо 2020 г. е с 0.5 пр. пункта. Общо приходите на софтуерните компании през 2021 г. възлизат на 5.47 млрд. лв., което е повишение 20.2% за последната година. Това е връщане във форма за индустрията, която отбеляза леко забавяне в растежа през 2020 г., когато той бе 15%. В крайна сметка обаче коронавирусът се оказа гориво, а не спирачка за технологичния сектор.

Общата сума на платените данъци през 2021 г. е 1.04 млрд. лв. В доклада е записано, че с "едва 1.9% от наетите в България софтуерният сектор е осигурил 4.3% от всички постъпления в двата най-големи осигурителни фонда, НОИ и НЗОК". В доклада си БАСКОМ отбелязва, че 80% от приходите на компаниите са от износ, а прогнозата е към 2025 г. индустрията да отговаря за 7% от цялата икономика на страната с над 10 млрд. лв. приходи.

Броят на заетите в сектора е надхвърлил 46 хил. души през 2021 г., като новооткритите работни места са 5450. Тенденцията е дългогодишна и всъщност представлява най-големият проблем на IT индустрията - търсенето на софтуерни разработчици надвишава значително предлагането. Образователната система не произвежда достатъчно кадри, което пък от своя страна доведе до значително разширяване на дейността на частни академии за програмисти като "СофтУни", "Телерик академия", IT Talents и др.

Това обяснява отчасти и значителния ръст на заплатите всяка година - компаниите се борят една с друга и често "крадат" специалисти, които сменят работното място срещу по-висока заплата.

Според изчисленията на БАСКОМ средното годишно възнаграждение в България - 58.2 хил. лв., отговаря на 64.4 хил. евро в Германия, измерено през коефициента за паритет на покупателната способност на Световната банка.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    penetrating avatar :-P
    penetrating
    • + 2

    Има възможности за още :)

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Тази индустрия има потенциала собственоръчно да издърпа България от застоя и мизерията.

    Време е да се направи нужното всеки средно голям град в България да обучава кадри за сектора. Това е експортен отрасъл, можеш да работиш отвсякъде - вместо да учиш езици и да бягаш да береш ягоди на Запад. За заплатите няма какво да говорим.

    Нередност?
Нов коментар