🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Alexa, отчети ми водомера

Когато домът става по-умен, разходите за ток и вода могат да намалеят

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Със смарт водомери и електромери месечните сметки може да се понижат значително.
  • Обединяването на всички устройства в централизиран дигитален хъб за управление на дома отваря допълнителни възможности.
  • Цените на технологиите се понижават постоянно и вече са достъпни за широка употреба.

Умният дом може това, умният дом прави онова. В последните месеци все повече се говори за различни smart home устройства като гласови асистенти за управление на всички уреди в дома - от климатици, през термостати, бойлери до крушки, телевизори и хладилници, които могат да бъдат свързани и контролирани през смартфон или умен високоговорител.

Устройствата, които правят дома по-безопасен, удобен и енергоефективен, се произвеждат от все повече компании, а цените вървят постоянно в една посока - надолу. И макар да има цялостни решения, предлагани от доставчици, които автоматизират почти всичко в една къща, потребителят може сам да направи дома си смарт, и то бързо, лесно и сравнително евтино. Изборът обаче е голям и може да обърка потребителите (повече за това вижте тук).

Всички тези джаджи и технологии обаче все още остават далечни за повечето хора или най-малкото те не виждат смисъл да инвестират средства в тях. Основният въпрос, който вълнува потребителите, е как да се намалят сметките за ток или за вода.

И точно тук обаче решението отново е в технологиите. Макар да не са първата асоциация, когато се каже smart home, умните електромери и водомери са сериозна крачка в тази посока. Още повече че са много по-достъпни, лесни за използване и ефективни.

С модерен водомер например може да получите не само дистанционен отчет и да знаете в реално време какви са потреблението и сметката ви, но и да предотвратите теч, ако бойлера или пералнята дадат дефект. Може бързо да разберете, ако казанчето на тоалетна натоварва излишно разходите ви, или пък да контролирате разхода си на топла вода. Освен всичко друго смяната на водомерите с умни такива вече е законово регламентирана и е добре да знаете за различните предложения на пазара.

При електромерите възможностите са дори още по-големи, макар там все още да няма законово изискване за поставянето на смарт устройства. Добрата новина е, че КЕВР вече обмисля стимули за смарт електромери. На пазара има устройва, които изготвят автоматични анализи на потреблението и предлагат варианти за оптимизацията. Някои дават разчети по часове и могат да "разкрият" например, че старият хладилник потребява ток за 20 лв. на месец, а оставеният да работи по 2 часа допълнително на ден 75-инчов телевизор повишава сметките с 3 лева.

Все още няма коментари
Нов коментар