🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Умната господарка на къщата

Платформата She на българската фирма Allterco Robotics дава възможност на потребителите да управляват дистанционно всеки домашен електроуред

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Представата на човека за изкуствения интелект (AI) обикновено се свежда до два варианта. При първия студенината и безмилостната природа на машината се опитва да унищожи хората, а при втория се възползва по един или друг начин от способността им да чувстват. Примерите и при двата варианта в научната фантастика са много – от филмовата класика на Стенли Кубрик "2001: Космическа одисея", през поредиците "Терминатор" и "Матрицата", до по-психологически насочените произведения на Холивуд като "Ex Machina" и "Тя" (Her). Реалността, както в повечето случаи, се оказва малко по-различна. И част от нея иска да бъде и българската "Алтерко роботикс" (Allterco Robotics).

В момента трудно ще се влюбите в платформа за управление на къщата си или поне не по този романтичен начин, като във филма "Тя". Освен ако нямате увлечения към черни кутии с формата на уголемена шайба за хокей на лед. Но подобни устройства и системи започват постепенно да набират сила и разкриват пазар с голям потенциал. Защото те спадат към общото наименование Интернет на нещата (Internet of Things – IoT), към което все повече компании проявяват интерес, а постепенно се очаква да навлязат и за крайните потребители. "Алтерко роботикс" се опитва да яхне тази нова вълна за иновации и да постигне известна преднина пред останалите потенциални конкуренти. Компанията предизвика интереса не само в страната, но и в чужбина, като беше един от малкото български представители на големи международни изложения като Consumers Electronics Show (CES) в Лас Вегас през януари. Ще присъства и на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона в края на февруари.

Черната кутия

В самолетите тези устройства записват всичко, което се случва в кабината. За разлика от общото понятие те са боядисани ярко оранжеви или жълти. Докато She на "Алтерко роботикс" е черна кутия в буквалния и донякъде в преносния смисъл на думата. Тя съдържа редица сензори, които измерват влажността, осветеността, температурата и съдържанието на въздуха в къщата. She може да засече наличието на 18 видове газ: ако запалите цигара, устройството ще ви уведоми, че в сградата не се пуши. Боядисано в черно и под формата на уголемена шайба за хокей на лед, устройството може да се ползва като Wi-Fi рутер, а и с 3G мобилна връзка, инфрачервен и радиопредаватели, с които да общува с друга електроника в къщата. Например телевизорът и климатикът могат да се управляват без проблем чрез She-дистанционно – дори и без да се намирате в сградата, връзката с контролера става чрез смартфон. Вторият радиопредавател е настроен за другите типове управления – за гаражни врати или електрически щори например. Основната функция на She е да бъде централна система, през която да се контролират колкото се може повече неща в рамките на апартамента, къщата или сградата. За всички останали устройства връзката се осъществява през Wi-Fi. Самото управление може да стане чрез смартфон или таблет. Така с едно просто решение всеки човек може да превърне своя дом в умна сграда. Тъй като разполага с Wi-Fi система, She може да замени кабелите между устройствата. Вместо да връзвате телевизора с компютъра с HDMI кабел, можете да прехвърляте съдържание през контролера. Същото потенциално важи за музикална уредба и пр. Последните функционалности още се развиват и може би ще се появят на малко по-късен етап. Има ли нещо общо She с филма Her? Главният изпълнителен директор на компанията-майка на "Алтерко роботикс" – холдинга "Алтерко" (Allterco), Димитър Димитров дава на пръв поглед отрицателен отговор.

"Няма общо. Търсихме сайт, който лесно да се помни, и установихме, че домейнът getshe.com е свободен, защото е грешно – трябва да е get her. Така избрахме името She", коментира Димитров.

Всичко става умно

Контролерът She далеч не е единственото подобно устройство в портфолиото на компанията. Тя в момента подготвя още няколко други умни такива, които да предоставят възможност за автоматизация на процесите в дома. Сред тях са няколко вида умни релета, контакти, бушони, ключове за лампи, осветителни крушки, звънци, охранителни сензори и аларми и др. Първите може би са най-универсални. Причината е, че те могат да се вържат към всякакви контакти и електроуреди и така да ги направят "смарт", като се контролират дистанционно през Wi-Fi мрежата и контролера She. Например вместо да се чудите дали печката е оставена включена, пускате приложението и буквално й спирате тока. Това може да се приложи към всеки уред в електрическата мрежа. По подобен начин стоят нещата и с останалите умни аксесоари към She, разработени от "Алтерко роботикс". Всички те могат да работят с контролера, като само някои от тях могат да оперират самостоятелно.

Самото централно устройство се произвежда в България от няколко местни подизпълнителя, като един прави платките, друг тялото и т.н. Компанията държи контролерът She да се прави в страната, тъй като в него има  ноу-хау, на което фирмата държи, споделя Димитров. Аксесоарите се произвеждат и доставят от Китай. Причината за това е тривиална – в България не може да се постигне ниската цена, към която "Алтерко роботикс" се стреми и с която компанията се опитва да бъде максимално конкурентоспособна. Все още контролерът и аксесоарите не са налични на масовия пазар, като българското дружество планира да ги пусне в продажба през март, след като осъществи пълните тестове на устройствата.

Силен интерес

Ако се разровите в интернет, ще видите, че разработката на българската компания не е единствена или уникална. Това не й пречи към нейните продукти да има силен интерес, при това преди още те да са навлезли официално в продажба. Освен българските мобилни оператори запитвания и разговори са водени и с телеком гиганти като T-Mobile (мобилното звено на Deutsche Telekom), както и с клиенти от Полша, Русия, САЩ и др.

"Пазар има. Но той се развива много бързо и динамично и трябва да увеличим темпото на разработка", обяснява Димитров. Той допълва, че има външни запитвания от компании, които изграждат умни инсталации за сгради. Понякога дават заявка само за даден компонент – примерно контролер на външна отоплителна система, пояснява Димитров. Ключови клиенти ще се окажат мобилните оператори. Те имат интерес да вкарат в портфолиото си подобни решения, защото например She ще използва за основна връзка 3G модул.

Интерес има и се водят преговори и с български производители на домашна електроника за потенциална интеграция на Wi-Fi модули и релета в продуктите им. Големите имена в този бранш пускат примерно два модела за бойлер – единият е нормален, а другият с Wi-Fi модул. Разликата в цената между двете е примерно няколкостотин евро.

"Истината е, че цените не са такива – един Wi-Fi модул струва десетина-двадесет евро. Потребителите на големите марки го плащат в пъти повече само защото е модерно", коментира Димитров. "В момента разговаряме с българските производители да им направим продуктите модерни при това на разумна цена, с която те да са конкурентоспособни", допълва той.

Компанията води преговори с големия американски производител на мобилни чипове Qualcomm за потенциално партньорство. Димитров коментира, че то може да е както под формата на финансова и технологична помощ, така и чрез бизнес връзки и контакти.

Кои са "Алтерко роботикс"

Българската компания е част от групата "Алтерко" (Allterco). Това е холдинг, който обединява под шапката си няколко дружества, повечето от тях специализирани в предоставянето на софтуер и услуги за мобилните оператори. "Теравойс" например работи с телекомите в осъществяването на SMS игри, която е и основна дейност на холдинга, "Алтерко финанс" е специализирана в счетоводство и одит, фирма за мобилни разплащания "Алтерпей" и вече разгледаната "Алтерко роботикс". "Алтерко" няма все още публикуван консолидиран отчет, за сметка на това най-голямата компания от холдинга "Теравойс" е отчела за 2014 г. приходи от 9.1 млн лева и печалба от 504 хил. лева.

Първите разработки започват през ноември 2014 г., но с напредването се стига до решението да се отдели самостоятелно дружество в рамките на холдинга. Това се случва през май 2015 г. Причините са няколко. Първата е, че визията на "Алтерко" е да развива холдингова структура, а втората е, че така се освобождава конкретен човешки ресурс за работа и позволява по-голяма свобода на действие при преговори с клиенти и партньори. Последните могат да бъдат и евентуални инвеститори. Димитров споделя, че се разглеждат варианти за финансови партньори. Част от разговорите с Qualcomm са водени именно в тази насока, макар все още да няма конкретни резултати от тях. Плановете са евентуалният инвеститор да получи дял в "Алтерко роботикс" или да се получи финансиране чрез други типове споразумения.

"Мажоритарният дял винаги ще остане в рамките на "Алтерко", той ще си остане най-големият инвеститор във фирмата", подчертава Димитров. Той допълни, че финансирането не е задължително да бъде дялово, като примерно с някоя голяма компания това може да стане чрез ползването на конкретни компоненти или други тип партньорство.

По негови думи в момента в компанията работят 15 души, но плановете са до края на 2016 г. броят им да се утрои и да достигнат около 45. Предвид голямата динамика на пазара за автоматизация на процесите у дома фирмата ще трябва да разработва нещата много по-бързо.

"Тъй като всичко се случва много бързо, не знам как ще се развият нещата до края на годината", споделя уклончиво Димитров на въпроса за по-дългосрочните планове на "Алтерко роботикс".

Дори и само половината от заявките и плановете на компанията да се реализират, тя може да се окаже сериозен играч в един все още развиващ се и млад пазар. Въпросът е в момента, в който той тръгне бурно нагоре, "Алтерко роботикс" да успее да спазва темпото и да остане конкурентна на останалите играчи.

Смарт часовник за деца

"Алтерко роботикс" влезе в светлината на медийните прожектори повече със страничния си проект – умният часовник за деца Myki. Той е предназначен за малчугани под 10-годишна възраст и комбинира традиционен електронен часовник, GPS и мобилна връзка. Чрез него родителите могат да следят къде се намира детето им във всеки един момент, както и да се свържат с него. Тоест часовникът работи и като мобилен телефон. Тази функция, според Димитър Димитров, е една от най-ползваните от родителите. Устройството разполага и със специален "Паник бутон", който в случай на опасност или нещо друго детето може да активира и така да уведоми своите родители. Самите те могат да управляват и следят какво става чрез мобилно приложение на смартфона си. Родителите могат да казват кои номера детето може да ползва.

"Часовникът не може да се изключи от детето и ролята му е да помага на родителите да го контролират", коментира Димитров. От друга страна, тъй като е шарен и удобен, децата го харесват, допълва той. Освен това е ударо- и влагоустойчив, така че да може да издържи на лудориите на децата. "Интересът към него е доста голям", допълва Димитров. В момента Myki се продава през мобилните оператори в комбинация с абонаментен план. Мениджърът коментира, че в момента са заявени "десетки хиляди бройки" за доставка към търговците. Засега часовникът се продава само в България, но плановете са от март да започне да се предлага и на чуждестранни пазари.

 
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nwt39364971 avatar :-|
    Ivan
    • - 1
    • + 2

    Вие не разбрахте ли, че WiFi, GSM, GPRS, UMTS и тн. са стари стандарти излъчващи микровълни, които нямат бъдеще в съвременните технологий .....Бъдещето е в Li-Fi – безжичен интернет, пренасян чрез светлина. Сегашният- http://smartnews.bg/li-fi-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82/ . WiFi Безжичен обмен на данни представлява микровълново излъчване на електромагнитни вълни. Микровълново е излъчването също от WiFi-то на Рутери, GPS-и, Таблети, Флашки за Интернет, антени на Базови станции и т.н. Всички те излъчват микровълни в диапазон 1800-5000Mhz. В текущият момент имаме огромно, невидимо електромагнинто замърсяване. Микровълните влияят мигновено върху нивата на редица жизнено важни хормони (при много ниски стойности-0,001μW/m2). Първо се прекратява производството на Мелатонин кaто същевременно надбъбречната жлеза започва да синтезира голямо количество стерсови хормони- Кортизол и Адреналин. Отслабването на клетъчната мембрана, от действието на микровълните се използва в технологията на генетично изменяне(ГМО). Повредените клетки стават лесни жертви за вирусите, гъбичките и други патогенни микро-организми, като по този начин чрез външен вирус се транспортират новите генни. Започваме да страдаме от безсъние, зачервяване, торбички под очите, главоболие,еректилна дисфункция, стерилитет и т.н. Причината за тези негативни ефекти е, че при продължително високи нива в кръвта на Кортизол и Адреналин и много ниски нива на Мелатонин, Оксидативният стрес се повишава,клетъчните мембрани се разрушават и повредите в клектите(ДНК) на организма немогат да бъдат възстановени. Стига се до израждане, РАК, Левкемия, и т.н.. Най големите замърсители са WiFi рутери и GSM-и те. Те работят в микровълновитя чесотен диапазон. National Geographic направиха предаване по въпроса за електросмога в съвременните градове: https://www.youtube.com/watch?v=CKekrESXssM
    Бритaнският Индипендънт представи статия: Мобилните телефони убиват повече хора от Цигарите: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/mobile-phones-more-dangerous-than-smoking-or-asbestos-802736.html
    Възрастна жена инвестира 4000 паунда за да защити своя дом от WiFi и други мобилни сигнали:
    http://www.telegraph.co.uk/technology/news/11179372/Grandmother-spends-4000-WiFi-proofing-home.html

    Нередност?
  • 2
    nwt39364971 avatar :-|
    Ivan
    • - 1
    • + 1

    Интересно проучване в Швеция показващо, че след въвеждането на GSM-1800 през 1997г. се наблюдават огромно увеличаване в заболеваемостта и влошаване здравето на населението предизвикано от новосъздаденото облъчване в Ghz (микровълнов обхват-WiFi) от нововъведените комуникационни технологий, цифрови разпръсквания на телевизия и т.н. .......................... Както винаги Швеция е една крачка напред............. http://www.aseq-ehaq-en.ca/uploads/1/5/8/6/15867826/hallberg__johansson_2009b.pdf

    Нередност?
  • 3
    turnokopa avatar :-|
    Turnokopa
    • - 1

    Не е зле КАПИТАЛ преди да пише тия статии да погледне търговския регистър на тези фирми и да види отчетите за приходи и разходи!

    Доста "успешната" фирма според търговски регистър е сменяла СОБСТВЕНОСТТА си три пъти: от ТЕРАВОЙС ЕАД на ТЕРАКОМУНИКЕЙШЪНС ЕООД и сега на ΑΛΤΕΡΚΟ РОБОТИКС ЕООД.
    Има 1000 лева уставен капитал непипан до 2015-та.
    За 2013-та, 2014-та и 2015-та НЯМАТ 1 ЛЕВ ОБОРОТ!

    Явно тая година за произвели и продали тия "10 000" телефона по 169 лева, т.е. 1 690 000 са реализирали!
    Ще покаже след 6 месеца в търговския регистър! На лъжата краката са къси! А авторите на такива статии е редно да пишат отгоре "реклама!"

    "в компанията работят 15 души" - явно бързо се развива в препродажбата на китайски буклуци на 500% надценка... Щом има будали!

    Нередност?
Нов коментар