Марихуаната като drug*, а не като дрога

Какво е медицинското приложение на канабиса

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако канабисът беше някой неизвестен на човечеството биологичен вид, който неочаквано е открит в някоя далечна планина, то намирането му несъмнено щеше да бъде обявено за постижение в медицината.

Учените щяха да възхваляват неговата способност да лекува всевъзможни неща - от проста болка до рак... В действителност канабисът е известен на човечеството от хиляди години и е считан от много правителства (особено това на Америка) като опасна и безполезна дрога. Всяко предположение, че растението може да има медицинско приложение, се счита за политически некоректно независимо какво казва науката...“

Ако случайно ви е попадал априлският брой на Economist, сигурно сте забелязали, че там имаше статия, посветена на последните драми около легализирането на употребата на канабис за медицински цели в САЩ. Може би ви изглежда странно, но текстът в авторитетното издание започваше именно по този начин. Днес марихуаната е третият най-често употребяван наркотик на планетата, а пред него са единствено... алкохолът и тютюнът. Човечеството до такава степен го е приела именно в тази му светлина, че малцина са онези, които са готови да прескочат стереотипа и да разгледат марихуаната като лекарство.

Най-изразените психоактивни ефекти на канабиса се дължат главно на една от активните съставки, които се съдържат в цветовете на женските растения - тетрахидроканабинол (THC). ТHC е част от седемдесетте вещества със сходна химична структура, които се съдържат в канабиса и се наричат канабиноиди.

Медицинското приложение на канабиса се свързва именно с различните физиологични ефекти, които канабоидите предизвикват. Според различни изследвания на Британската медицинска асоциация (BMA) можем да видим, че активните съставки в канабиса могат да влияят на конвулсивните и антиконвулсивните ефекти, характерни за болните от епилепсия. Канабоидите също така понижават и налягането в окото и поради тази причина се счита, че канабисът може да бъде приложен при лечението на глаукомата. Според докладите на BMA ТHC разширява малките дихателни пътища на белия дроб, като това от своя страна го прави приложим при лечението на бронхиална астма. Марихуаната и нейните активни съставки могат да намерят приложение при лечението и на други болести (виж карето).

Най-често срещаният начин за консумация на марихуана - пушенето, обаче е пряко свързан с вредните ефекти, които са известни и при тютюнопушенето. Поради тази причина медицинското приложение на канабиса строго се разграничава от именно тази практика и набляга по-скоро към алтернативни начини за приемане на активните компоненти (например перорално под формата на лекарствен препарат). В света има около 30-ина държави, в които притежанието на канабис с медицинска цел е легално (сред които са някои щати в САЩ, Словения, Каталуня в Испания, Литва, Португалия, Камерун, Израел, Люксембург, Холандия).

Въпреки изброените ползотворни въздействия марихуаната не би могла да се нарече полезна - тя остава наркотично вещество с всичките характерни негативни ефекти - влошаване на краткотрайна памет и концентрацията, както и на координацията на движенията, покачване на сърдечния ритъм, сухота в устната кухина, безпричинна еуфория и т.н. Вероятно това е и причината някои страни да се отнасят предубедено и консервативно към канабиса. И все пак, ако някой ден марихуаната върне популярността си на терапевтично средство, по-всяка вероятност тя ще бъде лекарството с най-много странични ефекти.

В кои държави е смъртоносна

В света има десетина държави, в които притежанието (а и много често употребата) на наркотични вещества, включително и марихуана, се наказва със смъртна присъда:

- Саудитска Арабия

- Индонезия

- Малайзия

- Филипините

- ОАЕ

- Тайланд

- Сингапур

- Китай

Кога може да има терапевтичен ефект

- Артрит, ревматизъм, мускулни спазми, дископатия

- Гадене

- Липса на апетит, анорексия

- Хронични болки

- Потискане на страничните ефекти от химиотерапията

- Глаукома

- Загубата на тегло при СПИН

- Множествена склероза

- Депресия

- Болест на Паркинсон

- Бронхиална астма

- Епилепсия

- Високо кръвно налягане

- Мигрена

- Шизофрения

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    yavcata78
    • + 7

    Лечебните свойства на Марихуаната са безспорни и научно доказани. Който може да чете може би трябва да направи справка в изданията на Харвард... А по отношение на декриминализацията и ... бихте ли плещали за нещо, което може да расте на балкона ви и колко бихте платили за него...

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    ползващ
    • + 8

    Мда. Въпроса е риторичен. И според мен основната пречка пред легализацията е, че продажбите на другите две основни дроги ще пострадат. Първоначално в САЩ конопа е забранен от производителите на памук. Било икономическа битка, а наркотичното влияние е просто предтекст.
    В момента в аптеките свободно се продават дроги много по-тежки от марихуаната.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Анти-коментари.ком
    • + 7

    Не мога да разбера защо трябва толкова да се шуми за това. Аз никога не съм считал употребата на м.дж. за престъпление. Пушил съм дълги години наред, без това по никакъв начин да ми е навредило на паметта, да ме е довело до морална деградация или до асоциални прояви. Никога не съм изпитвал вина от това.

    Иронично обаче наближавайки 25 години все повече се отвращавам от ганджата. Вече не ми действа както преди, няма ги тези изблици на креативност и разчупено мислене, само някаква тревожност и неясна параноя. С повечето ми приятели на тази възраст (80% от съучениците ми и приятелите ми пушеха - факт - завършил съм "елитна" езикова гимназия) се случи същото и затова повечето спряха да я употребяват.

    Държа да отбележа че нито при тях, нито при мен съм забелязал някакви здравни проблеми, повечето си имат добре платена работа, приятелки, някои от тях са женени и имат деца.

    Та стига вече лирични отклонения. Истината е че марихуаната (от опит го казвам) е доста, доста по-безвредна отколкото цигарите и алкохола, каквото и да се опитват да ви обясняват промитите американски мозъци. Другата истина е че наркотиците са проблем, който прекалено много се преекспонира и прекалено много лъжи се говорят по въпроса. Според мен наркоманите са чисто и просто или деца с недобре изградено мислене или хора, които си нямат цели и живеят ден за ден. Последните ако не се самоубият с наркотици ще си намерят някой друг начин.

    Не искам да им адвокатствам на наркотиците, но много хора нямат никаква идея за този проблем. Би трябвало да има някакви образователни кампании, но не от тези с които плашат децата и обучават учителките им. На едно дете, на което е обяснено че марихуаната е наркотик-убиец и все пак е опитало и е видяло че това въобще не е така, е напълно логично да му мине през главата мисълта, че с хероина примерно нещата стоят по същия начин...и хоп, имаме си ново зомби в квартала...

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Т
    • + 2

    абе хора марихуаната е най-якото нещо което може да се намери за пушене

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    т.к.
    • + 1

    Според мен Марихуаната е нешто обикновенно и не трябва да се спекулира с това.Така до ништо добро няма да се стигне.Прекомерната реклама която е навсякаде в медйното пространство само излишно обарква обштеството.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    mendez
    • - 1

    Марихуаната е най-доброто нещо , което може да се опотребява от човека и за много големи компаний това е голяма конкуренция.Според мен за това почти навсякаде е забранена употребата и.Това тук където го четох е доста добра статийка бих казал много правилно написана от тези, каквито съм чел.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    sasho
    • + 2

    и аз сам на мнение че тревата е много по безвредна от цигарите и алкохола.Аз също си пуша ама не чак толкова често преди много но сега по рядко ама пак си ме кефи и не мога да кажа че можеш да се престрастиш.НЕВАЗМОЖНО Е !!!
    Яко е чуството когато си с компания и когато пушим ста много забавно смеем се просто е приатно нито кашляш както при цигарите нито те боли глава на сутринта пък като се сабудиш си бодар и с настроение.
    Има много хора дето говорят без да знаят и на много хора сам обяснявал за ко ста вапрос някои са ме разбирали други пък не
    Само едно е тъпото че когато пушиш кос има голяма вероятност да започнеш и с амфети,екс,кока,или наи гадното херца стааа тъпо тогава аз лично сам взимал преди и явно се осъзнах и се спрях и вече 2 години дайе и не сам помирисвал бохаите си да не ва ебе кои ко говори

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-(
    Клеопатра
    • - 11

    Абе хора,как можете да твърдите, че марихуаната е нещо прекрасни и безвредно и е много по-добре от цигарите!?Това е лудост!Първо марихуаната уврежда тялото 5 пъти повече от цигарите, нищо, че от цигарите боли глава, а от марихуаната-не.Знаете ли, че, ако изпушите 1-2 цигари марихуана на ден, това ще се равнява на 20 тютюневи цигари?Пушенето на марихуана е ужасно, пагубно и за тялото и за душата!

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    weed_man
    • + 3

    клеопатра ти да не си някое лапе на 12 години и да си слушала ваще дето халхабер си нямат от марихуана и си попила като проста гъба.
    Ако масето е яко моиш да се напафкаш от две леки дръпки и те даржи поне 3-4 часа и може после два дена да не пафкаш или една седмица може и веднага пак да се напафкаж както решиш .....а я виж маика си и бащаси се някои ше пуши колко дена може без цигара ...оп обурках колко часа може без цигара.... земи чети ако трябва опитай ама не ми говори наизуст глупости от необразовани в темата. иначе ако покледнем реално даже макдоналд е по вредно от марата.. да не говорим за други боклуци аз обичам природата в часност и канабиса и никои ама никои неможе да ми забрани да си гледам в двора и да правя с това растение каквото си пожелая... аз не смятам да сам роб на системата които иска да си бъде няма да го съдя но и вие не ме садете
    .... а подобре засадете :) а между другото пафкам от 10 години а от 3 - 4 редовно и прая по 50 лицевиопори на серия ходя по 10 км на ден пеш и се чуствам щаслив ...е да малко нямам много пари но пак си имам приятелка от 5г. която много обичам и сам щаслив с това което имам ....и си пахкам ако не секи ден то на седмицата 1 двапати и кво жизнен сам не изпадам в душевни дупки ... абе караи марата е гадна лоша вредна като полуфабрикатите от магазина не ги опотребявайте.....хахахах . мир и любов и много щастие.
    п.с Не прекаляваите с каквото и да е. разликата между лекарството и отровата е количеството . аи

    Нередност?
Нов коментар