🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов ред за командироване в чужбина

Какво трябва да знаят работодателите за влязлата в сила промяна от тази година

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Със Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда и с Постановление №382 от 29.12.2016 г. за приемане на Наредба за условията и реда за командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги в националното ни законодателство бяха въведени изискванията на Директива 96/71/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно командироването на работници в рамките на предоставяне на услуги и Директива 2014/67/ЕС за осигуряване на изпълнението на Директива 96/71/ЕО и за изменение на Регламент (ЕС) №1024/2012 относно административно сътрудничество посредством Информационната система за вътрешния пазар.

С разпоредбата на новия чл. 121а от Кодекса на труда (КТ) в българското законодателство се регламентира "командироването и изпращането в рамките на предоставянето на услуги" в друга държава - членка на Европейския съюз, страна по споразумението за ЕИП или Конфедерация Швейцария, което е различно от командироването по чл. 121, ал. 1 от КТ. На основание чл. 121а, ал. 8 от КТ беше приета и "Наредба за условията и реда за командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги" (Наредба за командироването и изпращането).

Във връзка с тези нови разпоредби възникнаха много въпроси относно приложното поле на чл. 121а от КТ и новата Наредба за командироване и изпращане, както и как ще се отразят те в сферата на международния транспорт. Що се отнася до приложното им поле, необходимо е да се има предвид следното:

1. Командироване в рамките на предоставяне на услуги е налице, когато български работодател командирова работник или служител на територията на друга държава - членка на Европейския съюз, държава - страна по Споразумението за ЕИП, или на Конфедерация Швейцария:

а) за своя сметка и под свое ръководство въз основа на договор, сключен между работодателя и ползвателя на услугите;

б) в предприятие от същата група предприятия.

2. Изпращане е налице, когато регистрирано по българското законодателство предприятие, което осигурява временна работа, изпраща работник или служител в предприятие ползвател на територията на друга държава - членка на Европейския съюз, държава - страна по Споразумението за ЕИП, или на Конфедерация Швейцария.

3. Командироване или изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги може да се извърши само когато за целия период на командироването или на изпращането съществува трудово правоотношение между командирования или изпратения работник или служител и командироващото или изпращащото предприятие.

4. Условие за прилагане на чл. 121а от КТ е наличието на трансграничен елемент при изпълнението на трудовото правоотношение. Това означава, че в зависимост от случая на командироване трябва да е изпълнено поне едно от условията:

а) работодателят да командирова работник или служител за предоставяне на услуги на лице, установено в друга държава членка б) предприятието, което командирова работника или служителя, и приемащото предприятие от същата група предприятия да са установени в различни държави членки

в) предприятие, което осигурява временна работа, регистрирано по реда на Закона за насърчаване на заетостта в Агенцията по заетостта, изпраща работници или служители на работа в предприятие ползвател под негово ръководство и контрол на територията на друга държава членка.

Командироването в предприятие от същата група предприятия по смисъла на чл. 121а, ал. 1, т. 1, буква "б" от КТ е налице, когато работникът или служителят е командирован за полагане на труд срещу възнаграждение, който е включен в кръга на служебните му задължения в предприятие на територията на друга държава членка. В тази връзка следва да се има предвид разпоредбата на чл. 2, параграф 1 на Директива 96/71/ЕО, съгласно която "командирован работник" е работник, който за ограничен период извършва работа на територията на държава членка, различна от държавата членка, в която той обичайно работи". Поради това и в чл. 3, параграф 1 на Директива 96/71/ЕО е предвидено изискване при командироване да се осигурят ред и условия на работа, които са определени в държавата членка, в която се извършва работата.

Когато командироването на работник или служител в друга държава членка е с цел участие в конференция, обучение, семинар, работна/бизнес среща или друга дейност, при която не се полага труд срещу възнаграждение, извършваната по време на командировката дейност не е включена в кръга на служебните задължения на работника или служителя, определени в длъжностната му характеристика, се прилага до сега действащия ред за командироване.

Що се отнася до прилагане на чл. 121а от КТ и Наредбата за командироването и изпращането в сектора на международния автомобилен транспорт, следва да се има предвид, че новите разпоредби се прилагат спрямо превозвачите в три безспорни случая:

1. При извършване на каботажни превози
Условията на труд, които трябва да бъдат договорени между работодателя и командирования транспортен работник, в случай на каботажен превоз, не могат да бъдат по-неблагоприятни от минимално определените в държавата членка, в която се извършва вътрешният превоз. Съгласно §1, т. 15 от Закона за автомобилните превози "Каботажен превоз" е вътрешен автомобилен превоз, извършван от превозвач в страна, различна от тази, в която е регистриран. 2. При командироване в рамките на същата група предприятия

В случая работникът е командирован да полага труд в друго предприятие, което е от същата група и е установено на територията на друга държава членка. Условията на труд, които трябва да бъдат договорени между работодателя и командирования транспортен работник, са тези на държавата членка, в която е установено приемащото предприятие.

3. При изпращане на транспортен работник от предприятие, което осигурява временна работа, регистрирано по българското законодателство, в предприятие ползвател, което е установено на територията на друга държава членка. В трудовия договор на изпратения работник или служител не могат да бъдат уговаряни условия на труд, които са по-неблагоприятни от приложимите в държавата членка, където е установено предприятието ползвател.

Дейността на дружествата, които осъществяват международен транспорт, се характеризира с постоянна мобилност на техните работници и служители, които преминават през териториите на различни държави. Поради това е от значение превозвачите да се информират за прилагането на режима на командироването във всяка държава, където ще осъществяват транспортна услуга, с оглед избягването на санкции за нарушение на трудовото законодателство в нея. Информация за условията на труд във всяка държава може да бъде намерена на единния национален уебсайт на съответната държава или изискана от лицата за контакт, които са определени в нея.

Командироването на транспортни работници, които осъществяват международни превози, се осъществява по досега действащите разпоредби, по реда на чл. 121 от Кодекса на труда и НСКСЧ, освен ако не попада в посочените три случая.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    Хитруват брюкселските зелки, хитруват!!!
    Каквито и наредби да измислят, няма как да "прилъжат" капиталетата да не използват възможно най-евтината работна ръка за дадена работа!!!!
    Щото и капиталетата имат интерес и бачкачите имат интерес.
    А щом и Вуте и Пена имат "интерес" работата обикновено става, независимо дали е икиндия или вали навън!!!! :-)
    Ама нека се пробват!!!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал